Drömstart för Asbaghi med U21 - Elanga målskytt igen

Sverige

FALKENBERG. Poya Asbaghi fick en drömstart på jobbet som U21-förbundskapten när Sverige enkelt besegrade Luxemburg med 6-0.
De förra IFK Göteborg-spelarna Emil Holm och Benjamin Nygren hade stor del i den svenska segern när även Anthony Elanga blev målskytt.
- I andra halvlek är vi riktigt, riktigt bra. I slutändan blir det en väldigt stabil första match för oss, säger Asbaghi

Se höjdpunkterna från Sverige-Luxemburg i spelaren ovan.

3:31
Höjdpunkter: Smakstart för U21-landslaget mot Luxemburg
1:47
Emil Holm efter Sverige storseger: "För mycket slarv"
Emil Holm ger Sverige ledningen i EM-kvalet

Under tisdagen var det dags för det nya U21-landslaget att gå in i skarpt läge när Luxemburg stod för motståndet i EM-kvalpremiären. Den nye förbundskaptenen Poya Asbaghi mönstrade samma startelva som i träningslandskampen mot Finland i torsdags - och fick en sann drömstart.

Sverige tog ledningen redan i den sjunde minuten efter ett blåvitt samarbete. Efter en kort hörnvariant slog Benjamin Nygren (tidigare IFK Göteborg) ett inlägg från högerkanten som Emil Holm (tidigare IFK Göteborg) läckert klackade in vid den främre stolpen.

Tim Prica utökade till 2-0 fem minuter senare när han stack fram foten och vann ett motlägg med Luxemburgs målvakt Tim Kips. Prica kunde sedan rulla in bollen i öppet mål från nära håll. Kips blev liggande i gräset och skrek ut sin smärta efter smällen, som tvingade honom att halta av planen några minuter senare.

Nygren fick ett jätteläge att utöka ledningen efter tjugo minuter, men stod för ett svagt avslut ur fritt läge som Luxemburgs målvaktsreserv Timothy Martin kunde rädda. Gästerna ropade därefter på straff när Holm tog bollen med armen i eget straffområde, men domaren valde att fria.

Första halvlek fortsatte med stor blågul dominans där Sverige kunde gjort både 3-0 och 4-0 med lite mer skärpa. Samuel Brolin i det svenska målet fick göra sin första kvalificerade räddning på tilläggstid när han styrde ut ett tungt volleyskott från Farid Ikene ut till hörna.

Kort efter paus var det dags för Manchester United-talangen Anthony Elanga att presentera sig. Holm bröt ett uppspel från gästernas målvakt högt uppe på högerkanten och slog ett inlägg mot bortre delen av straffområdet där Elanga kyligt nickade in 3-0. Vänsteryttern firade sedan med att glida ut på knä mot sidlinjen.

Emil Holm blev sedan oväntad tvåmålsskytt när han nådde högst på en högerhörna från Nygren och nickade in 4-0 efter dryga timmen.

Kort därefter genomförde Sverige ett dubbelbyte när Patrik Wålemark och Hampus Finndell kom in. Wålemark hann inte vara på plan i mer än tjugo sekunder innan han knoppade in 5-0 på ytterligare en hörna från Nygren, som därmed noterades för sin tredje assist i matchen.

Häcken-mittfältaren Wålemark blev sedan tvåmålsskytt när han nickade in 6-0 från nära håll på stopptid och fastställde slutresultatet.

Efteråt var det en mestadels nöjd förbundskapten i Poya Asbaghi som mötte pressen, men han hittade också saker att förbättra.

- Vi spelar Luxemburg lite i händerna i första halvlek. De får en del kontringar som inte resulterar i målchanser men gör att vi får springa hem i defensiva omställningar i stället för att få det trycket vi ville ha, säger Asbaghi.

Han fortsätter:

- Vi kommer in i halvtid och känner att vi kan mycket mer. Och jag tycker från första minuten av andra halvlek att vi spelar på sättet vi verkligen vill spela. Vi får till vändningarna som vi vill och vi flyttar på Luxemburg.

Det var också nyckeln för att få Anthony Elanga mer delaktig i spelet, enligt förbundskaptenen.

- Det är också skillnaden på att Elanga i andra halvlek får yta att bli rättvänd och utmana. Det är för att vi flyttar på motståndarna tillräckligt bra. Så om vi inte var så nöjda med sista halvtimmen av första halvlek så är andra halvlek riktigt, riktigt bra. I slutändan blir det såklart en väldigt stabil och bra första match för oss, summerar Poya Asbaghi.

Härnäst väntar Montenegro samt Bosnien och Hercegovina när EM-kvalet fortsätter för Sverige i september.

Sverige: Samuel Brolin - Emil Holm, Aiham Ousou, Pavle Vagic, Eric Kahl (75' Daniel Svensson) - Armin Gigovic (66' Hampus Finndell), Bilal Hussein (83' Carl Gustafsson) - Benjamin Nygren, Rami Hajal (66' Patrik Wålemark), Anthony Elanga - Tim Prica (75' Benjamin Mbunga Kimpioka)

Luxemburg: Tim Kips - Eldin Dzogovic, Seid Korac (54' Gianni Medina da Mata), Mathias Olesen, Alexandre Sacras - Farid Ikene (72' Tiago Semedo), Irvin Latic, Alessio Curci (72' Magnus Hardahl Hansen) - Yannick Schaus, Timothe Rupil, Gary Bernard (72' Noah Rossler)

Publicerad 2021-06-08 kl 18:44