Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Dubbelspelet bakom allsvenska stjärnornas övergångar

Allsvenskan

Han ingick i klubbens scouting-nätverk, representerade en av lagets spelare och såg till att en annan av “hans” spelare värvades in.
När Rosenborg investerade miljoner i två stjärnor från svensk fotboll stod en svensk doldis i centrum på flera sätt.
Nu kan Fotbollskanalen berätta historien om Kian Karams dubbelspel med norsk fotbolls stora gigant.

Foto: Bildbyrån/Leikny Skjaerseth/Scanpix

”Det iranska fotbollsförbundet representerat av Kian Karam har besökt Erik Hamrén och Rosenborg den här veckan”.

I mars 2010 lägger den norska storklubben Rosenborg BK ut ovanstående ord på sin officiella Facebook-sida. Svenske Kianosh Khodakaram, eller Kian Karam som han kallar sig själv, hade då rest till Trondheim för att följa Erik Hamrén och klubbens verksamhet i vardagen. Hamrén, som Karam senare kallat för sin ”goda vän” och ”mentor” i olika intervjuer, var då både RBK-tränare och förbundskapten för Sveriges herrlandslag.

Omkring sju år senare skrivs nästa kapitel om Karam och Rosenborg. Då blir klubben en av svenskens uppdragsgivare, men den här gången kommuniceras ingenting utåt. Bakom kulisserna drar han nämligen i trådar från flera olika håll när Rosenborg investerar mångmiljonbelopp i två stjärnor från svensk fotboll.

ANNONS

Nu kan Fotbollskanalen, i samarbete med den norska tidningen Adresseavisen, ge en inblick i hur transfermarknaden kan fungera bortom strålkastarnas ljus - när dess aktörer tar steg mot regelbokens gråzoner.
Det här är historien om Kian Karam och hans dubbelspel med Norges överlägset mest framgångsrika fotbollsklubb.

  • Allt började med att Karam fungerade som agent åt Jonathan Levi när yttern skrev på för Rosenborg sommaren 2017.

  • Därefter blev han en del av Rosenborgs scouting-nätverk, och samarbetet pågick i omkring ett och ett halvt år. Hans fokus: den svenska marknaden.

  • Karam fortsatte att jobba för Levi under tiden som han själv hjälpte klubben med scouting och Levi spelade i den vitsvarta tröjan.

  • Dessutom hade Karam i sin roll som agent ett tajt samarbete med Issam Jebali i flera år innan han själv placerade tunisiern i Rosenborg sommaren 2018.

    ANNONS

Under 2017 och 2018, åren då Karam agerade scout åt Rosenborg, var han enligt officiella dokument från det norska fotbollsförbundet delaktig i ett tvåsiffrigt antal övergångar i Norge - som agent. De affärerna var han inblandad i trots att han då inte hade registrerat sig som agent, vilket förbundets regelverk egentligen kräver.

Två transfers som Karam står uppskriven på i form av agent, och som han har fått betalt för, har Rosenborg gjort.
Den ena tog Jonathan Levi till klubben.
Den andra Issam Jebali.

Men på de kontrakt som skrevs när spelarna kom till Rosenborg syns inte Karams namn till över huvud taget. Klubben uppger att ersättningen för de två affärerna inte betalades ut till Karam som agent, utan som scout.

Upplägget och metoderna bakom Karams uppgörelser med Rosenborg problematiseras nu av både norska och svenska experter. Exempelvis ser Johan Lindholm, juridikprofessor vid Umeå universitet, möjliga bekymmer.

ANNONS

- Om spelarna inte känt till hans (Karams) samarbete med Rosenborg, då skulle situationen kunna vara problematisk. Då skulle det kunna finnas tydliga intressekonfliktsproblem, säger Lindholm.

Lindholm, som sedan förra året varit en del av ett internationellt forskningsprojekt rörande fotbollsagenter, anmärker bland annat på det faktum att Karam fick betalt genom en scoutingavgift och inte ett agentarvode. Han menar att klubben borde agerat annorlunda.

- Om jag hade varit Rosenborg i en sådan här situation, då hade jag försäkrat mig om och sett till att den här killen registrerat sig som agent. Jag hade tänkt: "Här har vi en figur där det är lite oklart om han bara agerar som scout eller om han uppfyller en mellanmannafunktion. Företräder han våra intressen, spelarens intressen eller båda våra intressen?". Då hade jag velat att han skulle registrera sig först. Det hade han ju kunnat göra, och då hade allt varit grönt.

ANNONS

Den norske advokaten Per A. Flod, som i många år var Johan Carews agent, menar att allt inte gått rätt till gällande Rosenborgs affärer med Kian Karam.

- Det verkar uppenbart att det skett omfattande brott mot regelverket vad gäller att en agent som inte är registrerad hos NFF har använts. Att han den 26 april i år registrerade sig som förmedlare ger en tydlig indikation om att kraven på skriftliga avtal, skriftliga godkännanden och registrering inte var uppfyllda tidigare, säger Flod.

Flod påpekar att han inte ingående känner till hur Karams engagemang som scout för Rosenborg sett ut, men menar att det i fallet med Jebali-affären kan ha lett till en intressekonflikt som i sådana fall samtliga parter borde ha varit skriftligt informerade om.

- Det är sannolikt så att det skett ett brott mot regelverket kopplat till kravet att ett skriftligt avtal om intressekonflikt ska upprättas och att samtycke till intressekonflikten inte registrerats hos NFF, kommenterar advokaten. 

ANNONS

***

Kian Karam? 36-åringen från Göteborg är säkerligen ett okänt namn för den breda massan som följer svensk fotboll, men i flera år har han varit involverad i affärer som svenska elitklubbar gjort. Han verkar i det dolda och vill kalla sig för scout, men i själva verket har han länge utfört ett arbete som går att likställa med agenters.

Ett stort antal personer som är en del av den svenska fotbollsbranschen, däribland flera klubbledare, har berättat för Fotbollskanalen att de ser på Karam som agent. Källor berättar hur Karam till exempel föreslår spelare för klubbar, inte sällan spelare som han själv på ett eller annat sätt jobbar för, och för deras talan gentemot föreningar. Ibland är han delaktig i affärer rörande spelare som han själv inte representerar, och han samarbetar med andra agenter om spelare, men en rad olika personer som Fotbollskanalen har pratat med är tydliga: Karam har i praktiken ett ”stall” av spelare som han företräder.

ANNONS

Fotbollskanalen har tagit del av kommunikation mellan Karam och en spelare i Sverige inför säsongen 2018, i vilken han kallar sig själv för “agent”. Flera gånger under de senaste åren har han dessutom uttalat sig i media och då beskrivits som ”agent” eller ”rådgivare” för olika spelare. I början av juli förra året benämndes också Karam som agent av en av spelarna som han jobbar med.

- Det är klart att det är roligt att klubbar är intresserade. Nu är det min agent Kian Karam som sköter det här, sa dåvarande Kristianstad-mittfältaren André Kamp till Smålandsposten.

En av de stora övergångarna som Kian Karam varit en del av är den som sommaren 2017 tog Jonathan Levi hela vägen från Öster i superettan till det norska mästarlaget Rosenborg. Den 8 juli presenterades Levi av Rosenborg, som skrev ett kontrakt över 4,5 år med den offensive mittfältaren. När flytten offentliggjordes, i samband med en hemmamatch på Lerkendal Stadion i Trondheim, var just Kian Karam på plats och fångades på bild. Karam fanns i bakgrunden när Levi, tillsammans med Rosenborgs sportchef Stig Inge Bjørnebye, lämnade arenans innandöme och tog sig ut på gräsmattan för att möta publikens jubel.

ANNONS

OBS! Texten fortsätter under bilden.

Kian Karam i bakgrunden när Jonathan Levi presenterades av Rosenborg. Till höger i bild syns klubbens sportchef Stig Inge Bjørnebye. Foto: Leikny Skjaerseth/Adresseavisen.

Innan Levi bestämde sig för att flytta till Rosenborg åkte han till Norge för att bekanta sig med klubben.

- Vi var och besökte dem, jag och min agent, och fick ett väldigt bra intryck direkt, berättade Levi för P4 Kronoberg några dagar efter att han skrivit på för RBK.

Men det var inte den enda klubben som spelaren besökte den sommaren. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen hann Levi till exempel med en visit hos den tyska klubben Dynamo Dresden. Med på den resan var Kian Karam, berättar källor för Fotbollskanalen.

Drygt en vecka efter att Levi blev klar för Rosenborg publicerade Helsingborgs Dagblad en stor intervju med den offensive mittfältaren. Då skrev tidningen att stjärnskottet innan han bestämde sig för spel i den norska storklubben åkte “på en turné där han tillsammans med sin agent träffade intresserade klubbar, däribland Rosenborg, Hammarby och tyska andraligalaget Dynamo Dresden”. Så sent som den 11 januari i år skrev samma tidning att Levi upptäcktes av “agenten som sedermera sydde ihop dealen med Rosenborg” redan i Eskilsminne (2015).

ANNONS

Fotbollskanalen har varit i kontakt med flera källor med god insyn i affären som tog Levi till Rosenborg. De vill inte inte tala öppet om saken men berättar att Karam vid tidpunkten för övergången fungerade som Levis agent.

Flera gånger under sin karriär har Levi i media pratat om att han tar hjälp av en agent, utan att berätta vem. I sajten Alltid Fullsatts podcast Dencker & Persson i oktober 2016 fick dock Levi frågan om sin rådgivare och sa då:

- Kian, heter han.

I avsnittet konstaterades det sedan att personen som Levi pratade om är just Kian Karam. Spelaren förklarade också att det var Karam som förhandlade fram spelarens dåvarande avtal med Landskrona Bois.

Samma månad som det uttalandet gjordes registrerades Levi som en klient till agenturen Nordic Scouting AB (Kian Karams bolag) på den välkända webbsidan Transfermarkt, på vilken man hittar information om bland annat statistik, agenter och uppskattade värden på spelare. Karams bolag begärde på egen hand, via profilen man registrerat på sajten, att Levi skulle sättas upp på klientlistan. Det skriver Transfermarkt i ett mejl till Fotbollskanalen.

ANNONS

Karam var sedan, i november 2016, med och såg till att den tidigare U21-landslagsspelaren hamnade i Öster. Det har han bekräftat i en intervju med Göteborgs-Posten.

- Jag hade ett par spelare som jag promotade dit (Öster). Det var två spelare från division 1, Jonathan Levi och Mattias Pavic, sa Karam själv i mars 2018.

Det norska fotbollsförbundet har bekräftat att Kian Karam var delaktig i övergången som tog Levi till Rosenborg. De olika nationsförbunden måste, enligt Fifa-regler, årligen publicera en sammanställning över samtliga ekonomiska uppgörelser som gjorts av den berörda nationens klubbar där agenter varit inblandade. På listan för 2017 års affärer, som släpptes våren 2018, står Karams namn skrivet under rubriken ”Intermediary” (förmedlare, som agenter benämns som) på raden som rör Jonathan Levis flytt till Rosenborg. Enligt dokumentet var alltså Karam en del av affären som agent. Det tillbakavisas dock av Rosenborg, trots att förbundslistan bygger på information från klubbarna (Läs mer om RBK:s förklaring längre ner i texten).

ANNONS

I anslutning till Levis Rosenborg-övergång, eller någon gång efter att den rotts i land, förändrades Karams förhållande till den norska klubben. Då blev han nämligen en del av klubbens scouting-nätverk. Karam fick i uppdrag av RBK att bidra med sin expertis om den svenska marknaden. Oberoende skulle han leverera information om potentiella nyförvärv till den norska storklubben.

Men det skulle dröja innan det öppet pratades om att Karam samarbetat med Rosenborg som scout, ända fram till den 22 januari i år. Och det krävdes en rättegång som avslöjade en rad okända fakta om klubbens organisation för att det skulle komma ut.

Efter att ha sparkats av Rosenborg stämde tränaren Kåre Ingebrigtsen klubben, vilket ledde till en juridisk tvist som gick hela vägen till tingsrätten. Det var under en av dagarna i rättssalen som Ingebrigtsen berättade om Karams roll i klubben. På en fråga om klubbens scoutingverksamhet förklarade Ingebrigtsen att RBK hade haft tillgång till chefsscouten Hallvar Thoresen, en scout i Danmark vid namn Henrik Jensen - och så Kian Karam i Sverige.

ANNONS

- Jag fick veta att Kian Karam blev anställd. Han blev anställd efter att han kom till oss med Levi. Efter det fick jag höra att han också blivit anställd som scout och att scoutingteamet bestod av tre personer, sa Ingebrigtsen.

Så när fick Karam en roll hos Rosenborg? Någon gång under 2017. Klart står i alla fall att han i februari 2018 var på plats i Marbella under lagets läger där, och satt i möten med klubbledningen. Det uppger flera källor för Fotbollskanalen.

Under tiden som han hjälpte Rosenborg med scouting fortsatte Karam att tillvarata sina enskilda spelares intressen. Karam har exempelvis marknadsfört Jonathan Levi efter att han började utföra uppdrag åt Rosenborg. På sajten vimeo.com har användaren ”Kianosh Kamran Khodakamran” (Karams fullständiga namn) laddat upp två klipp med bilder på Jonathan Levi. Den senaste videon publicerades den 9 maj 2018 och visar matchsekvenser på Levi i både Rosenborg, Öster och det svenska U21-landslaget. Karams dubbla roller skapade, enligt experter som Fotbollskanalen talat med, en möjlig intressekonflikt.

ANNONS

Fotbollskanalen har talat med en rad källor inom fotbollsbranschen som beskriver att Karam fungerat som en representant för Levi under spelarens tid i Rosenborg, även efter det att videon på vimeo.com publicerades. Fotbollskanalen har exempelvis tagit del av mejl som Karam skickat till klubbar under 2018, i vilka han försöker sälja in andra spelare. I mejlen skriver Karam att han ”har Levi i Rosenborg”. Olika intresseförfrågningar rörande Levi har också hanterats av Karam, även lång tid efter att spelaren flyttade till Norge, erfar Fotbollskanalen. Flera av varandra oberoende uppgiftslämnare slår dessutom fast att Karam och Levi jobbade ihop fram till och med i somras. Då gick agenten och spelaren skilda vägar. Numera representeras Levi av en annan agentur.

Den 8 augusti 2018 presenterades Issam Jebali av Rosenborg. Klubben hämtade tunisiern från allsvenska Elfsborg, för vad Aftonbladet har uppgett vara drygt tolv miljoner svenska kronor, och den offensive stjärnan skrev på ett kontrakt över fyra år.

ANNONS

Kian Karam var en del av affären. Precis som i fallet med Jonathan Levi har det norska fotbollsförbundet bekräftat Karams inblandning i övergången genom sin årliga ”förmedlarrapport”. I början av april i år offentliggjordes sammanställningen av 2018 års affärer och i den står Karam uppsatt som agenten som var delaktig i Jebalis byte från Elfsborg till Rosenborg. Karam hjälpte Rosenborg som scout även en tid efter att den övergången slutfördes, men samarbetet kallnade i samband med det senaste årsskiftet.

Jebali är en spelare som Kian Karam jobbat med genom åren. I en intervju med Värnamo Nyheter i juni 2016 sa den dåvarande IFK Värnamo-spelaren att många allsvenska klubbar varit i kontakt med hans rådgivare. Rådgivaren i fråga är också citerad i artikeln. Hans namn? Kian Karam, som i texten pratar om Jebali och honom själv som ”vi”. I juli samma år sa Karam också följande om Jebalis framtid till Värnamo Nyheter:

ANNONS

- Det är inte bara rådgivare och klubben som kan bestämma detta.

På en presskonferens den 18 juli 2016 presenterades Jebali av allsvenska Elfsborg. Då klev tunisiern upp på podiet tillsammans med klubbchefen Stefan Andreasson och dåvarande managern Magnus Haglund. Trion gick in i lokalen med en annan man i släptåg: Kian Karam. Det visar bilder från Borås Tidnings livesändning av presskonferensen. I en tv-intervju med spelaren som BT lagt upp från samma tillfälle syns också Karam i bakgrunden, bland annat samtalandes med Stefan Andreasson.

OBS! Texten fortsätter under bilden.


Kian Karam i bakgrunden när Issam Jebali intervjuas av BT efter att ha presenterats av Elfsborg 2016. Foto: Skärmdump från bt.se.

Även i oktober 2016 pratade Jebali om Karam som sin agent. I en intervju med Borås Tidning sa han att Karam höll honom “informerad” om läget, och BT skrev då att det fanns intresse för Jebali i tyska andraligan. Kian Karam är citerad i texten på att han fört diskussioner med en tysk klubb om spelaren.

ANNONS

- Jag kan bekräfta att jag har träffat en klubb från Bundesliga 2, sa Karam.

Mellan oktober 2016 och mars 2018 stod Issam Jebali uppskriven på Transfermarkt som en klient till Kian Karams bolag Nordic Scouting AB, under rubriken “agent”. Även i det fallet var det Karams bolagsprofil som såg till att spelaren hamnade under Nordic Scoutings flagg, uppger Transfermarkt för Fotbollskanalen.

Sommaren 2017, när Jebalis koppling till Karam var synlig för alla via Transfermarkt, började Rosenborg scouta Jebali. Det enligt klubbens sportchef Stig Inge Bjørnebye.

- Vi har följt Jebali länge, i mer än ett år. I mars månad intensifierade vi (sedan) intresset för Jebali, sa Bjørnebye till VG den 17 september 2018.

Flera centralt placerade källor inom Rosenborg uppger för Adresseavisen och Fotbollskanalen att både Jonathan Levi och Issam Jebali, under tiden som de tillhörde klubben, gav uttryck för att Kian Karam var deras agent.

ANNONS

Karam själv har inte varit sen med att dra nytta av sitt samarbete med de två nämnda spelarna. Fotbollskanalen har tagit del av kommunikation mellan Karam och en spelare från våren 2019, i vilken han presenterar sig som representant för Nordic Scouting och frågar spelaren om denne har någon agent. Svensken vill göra affärer med spelaren och framhäver sin egen verksamhet genom att skriva att hans bolag “hade Levi och Jebali” i fjol.

Dessutom har han gentemot andra personer i branschen varit öppen med att han gjort jobb åt Rosenborg. Våren 2019 pratade en källa till Fotbollskanalen med Karam, och då sa Karam att han haft ett samarbete med den norska klubben men att han själv valt att inte förlänga det.

Av källor till Fotbollskanalen och Adresseavisen blev också Karam observerad på och runt Brakka (Rosenborgs klubbhus) vid ett flertal tillfällen under tiden som han utförde uppdrag åt klubben.

ANNONS

Kort efter att Karam och Rosenborg trappade ner sitt samarbete lämnade både Issam Jebali och Jonathan Levi klubben. Den 31 januari i år såldes Jebali till Al-Wehda i Saudiarabien, medan Levi lånades ut till allsvenska Elfsborg över 2019 en dryg vecka senare.

OBS! Texten fortsätter under faktarutan.

Fakta

FÖRBUNDET: "HAN ÄR SKYLDIG ATT INFORMERA SPELARNA"

Enligt det norska fotbollsförbundets regelverk får en person inte vara “ansvarig för tekniska, medicinska eller administrativa områden” i en klubb och samtidigt vara verksam som agent. Förbundet avgör från fall till fall om en persons roll i en klubb faller inom ramen för den ovan nämnda formuleringen i regelverket.

- Men jag kan inte se att det skett något regelbrott här, så som regelverket ser ut. Hade han (Karam) varit 100 procent anställd som scout i Rosenborg, då hade han inte kunnat vara förmedlare samtidigt. Men så länge han inte är anställd i klubben…, säger Kristian Skjennum på det norska förbundets övergångsavdelning.

Han säger dock:

- Han är skyldig att informera de spelarna som han eventuellt representerar gentemot Rosenborg att han jobbat för klubben tidigare. Om spelarna inte känner till det har han inte levt upp till de skyldigheter han har och då är det en intressekonflikt.

I förbundets regelverk står det också att man måste vara registrerad förmedlare hos det förbundet för att som agent kunna vara delaktig i en affär som tar en spelare till en norsk klubb.

Kian Karam var inte registrerad förmedlare hos det norska förbundet när Levi och Jebali flyttade till Rosenborg. Och under tiden som han hjälpte Rosenborg med scouting gjorde han också en rad affärer med andra norska klubbar. Under 2018 var han exempelvis delaktig i tio stycken affärer med andra norska lag, i form av förmedlare, visar den ”förmedlarrapport” som det norska fotbollsförbundet släppte i våras.

Kristian Skjennum på det norska förbundet bekräftar att Karams arbetssätt i Norge lett till flera eventuella regelbrott de senaste åren.

- Det finns några klubbar som skickat in kontrakt med hans namn och signatur på, men sen finns det andra exempel (av de affärer som blivit en del av de årliga förmedlarlistorna) där hans namn inte finns på kontrakten och där han endast använts som scout. I de fallen där han har utfört det som för oss definieras som förmedlarjobb borde han varit registrerad, men jag har inte kunskap om fallen i detalj. Och har ett regelbrott skett kommer klubben i fråga sanktioneras.

Den 26 april tar Fotbollskanalen och Adresseavisen kontakt med Kian Karam och Rosenborgs sportchef Stig Inge Bjørnebye för första gången. Då bekräftar Bjørnebye att Karam jobbat för Rosenborg som scout.

- Karam har haft en scouting-roll i Sverige för Rosenborg. Han är inte agent. Han har inte varit anställd hos oss, men vi har haft ett mindre avtal som rörde scouting i Sverige, säger Bjørnebye och förklarar vidare:

- Han ser 700 matcher om året, och har en otrolig översikt över svensk fotboll. Så vi knöt honom till oss för att få tillgång till hans scoutingarbete i Sverige.

Bjørnebye uppger att Karam började scouta för Rosenborg under 2017, möjligtvis någon gång under hösten, och att samarbetet upphörde vid senaste årsskiftet. Vid intervjutillfället säger också sportchefen att det upprättades ett skriftligt avtal mellan klubben och Karam.

Vad Kian Karam hävdar? Något helt annat. När Fotbollskanalen får tag i honom och ställer frågan om han fortfarande är scout åt Rosenborg svarar Karam:

- Vad menar du?

Kåre Ingebrigtsen har i tingsrätten sagt att du blev anställd som scout hos Rosenborg.
- Oj. Det stämmer inte.

Det stämmer inte?
- Nej, jag har inte varit anställd någon gång hos Rosenborg.

- Däremot ringer det många norska lag till mig, nästan alla norska lag, som undrar något om en svensk spelare. De brukar ringa och fråga om råd av mig. Men jag har aldrig varit anställd, egentligen, i någon norsk förening som scout. Det stämmer inte.

Varför tror du han säger som han gör? Han har ju sagt det här under ed i tingsrätten.
- Det får väl du ringa honom om. Det är konstigt.

Enligt mina uppgifter var du på plats i Marbella förra året, som Rosenborg-medarbetare.
- Jag är i Marbella varje år. Alla scouter och agenter, alla du frågar, är i Marbella varje år. Och La Manga före det.

Karam fortsätter:

- Skriver du någonting nu, är det vad du har tänkt dig?

Ja. Jag vill ställa frågor till dig om det.
- Du kan mejla mig om du vill istället.

Jag vill gärna ställa frågor över telefon.
- Du får ringa Kåre i sådana fall om det är så att han har sagt någonting. Jag kan inte stå till svars för vad han har sagt.

Men jag har ju till exempel även uppgifter på att du var på plats i Marbella.
- Då får du skriva det som du känner att du vill. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag har ju varit i Marbella. Är det något fel att ha varit där?

Nej, men jag menar att du var där i egenskap av Rosenborg-scout.
- Okej. Jag måste tyvärr gå nu, jag är på semester. Skriv sms! Skriv sms!

Därefter lägger Karam på. Några frågor om svenskens inblandning i Issam Jebalis och Jonathan Levis övergångar till Rosenborg hinner inte Fotbollskanalen ställa. Men samma dag, efter telefonsamtalet, tar han kontakt med det norska fotbollsförbundet. Det är först då han registrerar sig som förmedlare i landet, trots att rapporter från just det förbundet visar att Karam varit delaktig i affärer som norska klubbar gjort under såväl 2016, 2017 som 2018.

Tillbaka till samtalet med Stig Inge Bjørnebye. För hur kan det komma sig att Karam enligt officiella listor från det norska förbundet varit delaktig som förmedlare i exempelvis affärerna rörande Jebali och Levi när han inte var registrerad hos förbundet? I själva avtalen som skickades in till det norska förbundet när spelarna blev klara för Rosenborg står det att varken klubben eller spelaren använde sig av någon agent i samband med övergångarna, enligt Bjørnebye. De uppgifterna har också bekräftats av det norska förbundet. Hur det gick till när Karam ändå blev uppskriven som förmedlare på de två nämnda övergångarna kan inte Bjørnebye förklara vid tidpunkten för intervjun. Han ber om att få kolla upp frågan och återkomma.

Bjørnebye menar att Karam inte är någon agent eller förmedlare, men han säger att Karam ”förmedlade” både Levi och Jebali när de flyttade till Rosenborg.

Sportchefen hävdar att Kian Karam inte var Issam Jebalis agent vid tidpunkten för tunisierns flytt till Rosenborg och att Karam bara fick betalt för ett scoutingjobb i samband med övergången. Bjørnebye uppger att Jebali inte hade någon agent vid tillfället och att klubben inte förhandlade med någon agent.

Det låter ju konstigt att en spelare kommer till Rosenborg utan agent.
- Ja, men han blev förmedlad av Kian.

Men om han var scout och samtidigt förmedlade Jebali så verkar det ju som att han hade två olika uppdrag.
- Jag kan förstå att du uppfattar det som konstigt. Men han (Karam) hade ett avtal med oss som innebar att han fick betalt för scoutingjobbet. Och det avtalet löper inte längre, eftersom han har förmedlat två spelare till oss. Det tycker vi inte är okej moraliskt sett. Det skulle göra honom jävig i scoutingen, och att ha en scout som ska hitta nya spelare till oss så länge han har två spelare i klubben tycker jag i grund och botten inte är okej.

Vad menar du med att upplägget inte vore okej moraliskt sett?
- Om vi ska använda pengar på en scout, så ska vi ha exklusivitet. Och det har vi inte med honom. Han hade ett litet uppdrag hos oss för att vi skulle få tillgång till hans scouting i Sverige. Men han jobbar för andra klubbar också, så vi hade ingen exklusivitet. Därför avslutade vi vårt samarbete.

Två veckor efter den första intervjun ger Bjørnebye nya besked i historien om Kian Karam. I en andra intervju backar han från påståendet om att Rosenborg och Karam hade ett skriftligt avtal som reglerade deras samarbete.

- Jag sa senast att vi hade ett skriftligt avtal, men vi har inte haft det. Vi har fått tillgång till information som han har jobbat fram om svenska spelare. Det är det som vi har använt honom till, säger Bjørnebye.

- Han kom till oss genom sitt scoutingarbete med de spelarna, och fick en summa för det. Inte som agent. Det vi har gjort är okej enligt regelverket och skapar heller inte någon intressekonflikt.

Bjørnebye hävdar nu också att det är Rosenborgs ekonomiavdelning som ligger bakom det faktum att Karams namn hamnade på det norska förbundets förmedlarlistor kopplat till Issam Jebali- och Jonathan Levi-affärerna. När förbundet bad om en årlig sammanställning i ärendet ska ekonomiavdelningen låtit ersättningarna till Karam följa med i svaren.

Om Levi-affären säger han också:

- Jag kommer inte ihåg om vi hade knutit till oss Kian som scout redan innan vi hämtade Levi, men den affären gjordes på samma sätt (som med Jebali). Kian scoutade Levi och fick ett arvode för scoutingjobbet.

Om det faktum att Karam under tiden som Jonathan Levi spelade för Rosenborg marknadsförde mittfältaren via videos på sajten vimeo.com säger sportchefen:

- Jag tror inte det är emot reglerna. Om det finns något agentavtal där (mellan Levi och Karam), det vet jag inte.

Fotbollskanalen har även varit i kontakt med Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson. Han hävdar bland annat att Borås-klubben inte hade någonting med Karam att göra i samband med Jebalis övergång till Rosenborg.

- Vi sålde till Rosenborg. Det var klubb till klubb. Jag gör oftast, nästan alltid, affärer med klubbarna direkt, säger Andreasson.

*** 

Marbella, Spanien, februari 2018:

Rosenborg är på träningsläger. På plats finns Kian Karam. Han sitter då i möten med klubbledningen och på agendan står diskussioner om potentiella nyförvärv som man kan hämta in från den svenska marknaden.

Fotbollskanalen och Adresseavisen har pratat med flera källor som blev presenterade för Karam under lägret. Karam gick runt i Rosenborg-kläder och genom hans närvaro fick personerna uppfattningen att han var klubbens nye scout.

Under lägret observerar Karam flera träningar och han ser även en match.

***

Så vad säger spelarna själva? Deras versioner skiljer sig från exempelvis Stig Inge Bjørnebyes, och stämmer heller inte överens med den information som det norska förbundet sitter på gällande avtalen som tog Jebali och Levi till Rosenborg. Båda spelarna hävdar nämligen att de fick hjälp av en agent när de skrev på för Rosenborg.

Enligt Jebali var agenten Moses Ssewankambo delaktig i affären som tog tunisiern till Trondheim.

- Jag har inget kontrakt med honom, men det är han som tog mig till Elfsborg och det var han som hjälpte mig med Rosenborg-affären. Jag är fri, jag har ingen fast agent, säger Jebali.

Ssewankambo driver en agentfirma vid namn All Invest Management. När tunisiern skrev på för Rosenborg i augusti förra året publicerades en bild på honom i RBK-tröja på den nämnda agenturens Instagram-konto. I en kommentar till bilden antydde All Invest Management att man varit en del av affären genom att skriva:

“Done deal! Idag skrev Jebali på för sin nya klubb Rosenborg BK. Grattis Issam och grattis Rosenborg”.

Fram till en dryg vecka innan affären roddes i hamn stod det på Jebalis profil på sajten Transfermarkt att han inte jobbade med någon agent, det efter att han i över ett år stått listad som en klient till Kian Karams bolag Nordic Scouting AB. Men precis innan flytten till Rosenborg blev han uppskriven på All Invest Managements klientlista (All Invest har numera gått ihop med en annan agentur på Transfermarkt och heter där Universal Sports Group). Vem som såg till att Jebali hamnade på den listan, flera månader efter att spelaren blivit borttagen från Nordic Scoutings Transfermarkt-sida? Kian Karam.

“Alla ändringar gällande Jebali har begärts av den här agenten”, skriver Transfermarkt i ett mejl till Fotbollskanalen och länkar till Karams profil på sajten.

Flera av varandra oberoende källor uppger också för Fotbollskanalen att Moses Ssewankambo och Kian Karam har affärskopplingar till varandra. De hjälps exempelvis åt i samband med olika spelartransfers. Att de samarbetade när Jebali flyttade till Rosenborg bekräftar huvudpersonen själv.

- Ja, de samarbetade, säger Jebali.

Jebali hävdar att han ger olika agenter mandat för olika marknader och klubbar, och att Ssewankambo var den som hjälpte honom med Rosenborg-affären.

Hur var Kian Karam involverad i den övergången?
- Kian är min bästa vän. Han är en agent, men han är min bästa vän. Det är den första agenten som jag träffade när jag flyttade till Värnamo. Han har gett mig råd. Han är min bästa vän och han ger mig råd, för han vet mer om mig om klubbar i Sverige. Om jag har något jag undrar över när det gäller supportrar, om klubben, om ordföranden, om miljön…

Jebali menar att Karam är en person som han rådges av.

- Kian hjälpte mig med Rosenborg. Jag frågade honom och då sa han att det är en stor klubb. Han är Levis agent (intervjun gjordes innan Levi och Karam gick skilda vägar), eller bästa vän. Så jag frågade honom om Rosenborg för jag tror han jobbar för dem på något vis, men jag är inte säker. Jag vet inte hur. Men jag frågade honom om saker och han hjälpte mig. Själva affären var han inte en del av. Han ville vara involverad i den men det var Moses som ordnade affären åt mig så allt gick genom Moses. Det var inte Kian.

Karam är hur som helst engagerad i Jebalis karriär och framtid som fotbollsspelare. Jebali exemplifierar:

- Om en agent ringer mig när jag är på semester så säger jag bara till den: “Lyssna, jag vill inte prata så mycket om det här”, för man vet aldrig om affären blir av eller inte. Så då säger jag åt den personen att ta det med min vän, som är Kian. Men jag har inget kontrakt med honom. Om någon ringer mig så säger jag bara åt honom: “Ring min storebror, min bästa vän”. Det är så det fungerar. Men jag gillar alltid att sköta saker och ting själv, så att beslutet är upp till mig i slutändan. Jag gillar att vara fri.

- Jag har skrivit mandat med många olika agenter, mandat för Ryssland, för Frankrike, för Saudiarabien och så vidare. Det är normalt. Så om en agent ringer mig ber jag Kian kolla upp honom, om han är bra eller dålig. Han hjälper mig och säger: “Ta den här killen”. Han är inte min agent, han är mer än en agent för mig. Han är min vän. Han är min broder.

Vidare säger Jebali att han, av Karam, fick höra om Rosenborgs intresse innan flytten.

- Kian berättade för mig att det fanns några klubbar som var intresserade av mig och att en av dem var Rosenborg. För han och Moses kom med det tillsammans. Jag tror att Moses berättade för honom om intresserade klubbar och så vidare.

De samarbetade?
- Ja, de samarbetade. Det är det jag försöker få fram. De samarbetade ihop, men det är Moses som är den som gjorde affären. Det är vad jag vet, svarar Jebali.

Rosenborg rapporterade alltså in till det norska fotbollsförbundet att det inte var någon agent inblandad i Issam Jebalis övergång till klubben. Men Jebali hävdar att Moses Ssewankambo var delaktig i flytten och att agenten samarbetade med Kian Karam, vars roll i affären var att “förmedla” Jebali till klubben, enligt sportchefen Stig Inge Bjørnebye.

Betalar du Kian för hans hjälp?
- Jag? Nej, nej, nej. Jag betalar ingen, säger Jebali.

Inte ens Moses?
- Nej, jag betalar ingenting. 

Är det klubbarna som betalar agenten som får mandatet av dig?
- Jag vet inte. Jag vet inte hur reglerna fungerar här i Sverige men normalt är det klubbarna som betalar agentarvodet. Jag betalar ingenting.

Jebali beskriver Karam som sin “bästa vän”. Men trots att Karam var på plats när Jebali presenterades av Elfsborg 2016, att tunisiern då talade om sin “agent” och att Karam i samma veva uttalade sig i media å Jebalis vägnar hävdar spelaren att han skötte dialogen med Borås-klubben på egen hand.

- Det var inte Kian som ordnade den affären, det var mestadels en sak mellan klubbarna.

- Då tror jag att det hade varit bättre för Kians del om jag valt att flytta till IFK Göteborg (som också var intresserat, reds anm.). Det var inte Kian som gjorde affären med Elfsborg.

När du flyttade till Rosenborg - visste du då att Kian jobbade för Rosenborg?
- Jag vet inte. Jag vet bara att han tog Levi dit, det är vad jag vet.

Han tog Levi till Rosenborg?
- Ja, han tog Levi till Rosenborg. Det är vad jag vet. Men han och Levi har en bra relation, Kian är mer av en schysst kille än en agent. Jag ser inte på honom som en agent, utan jag ser på honom som en vän. Han är en nära vän till mig. Det är fortfarande så i dag att om jag behöver något så ringer jag honom. När min fru är i Sverige eller Norge så hjälper han mig med olika saker, med barnen och så.

Jonathan Levi bekräftar i sin tur att Kian Karam är en person i fotbollsbranschen som han tagit hjälp av, men även han hävdar att det är en annan agent som varit delaktig i de senaste övergångarna som han genomfört.

I maj i år, efter att Fotbollskanalen pratat med Kian Karam och Stig Inge Bjørnebye, ändrades Levis profil på Transfermarkt. Då sattes han, för första gången, upp på A.M.A Sports Agencys och agenten Carl-Johan Franséns klientlista. Det är just Fransén som Levi, när Adresseavisen och Fotbollskanalen tar kontakt i juni, hävdar att han representeras av. Spelaren uppger att Fransén varit hans agent i flera år.

- Kian Karam är mer en kompis till mig. Min agent är Carl-Johan Fransén. Sen tar jag även stor hjälp av min far. Kian Karam är mer av en vän till mig så jag vet inte hur folk kan säga att han är min agent, säger Levi.

Kåre Ingebrigtsen har i tingsrätten sagt att Kian “kom till oss med Levi”.
- Det vet jag faktiskt inte (vad han menar). Kian vet jag faktiskt inte vad han gör, om jag ska vara helt ärlig. Men vi är kompisar. Sen är Carl-Johan Fransén min agent. Och så tar jag hjälp av min far, för han är också involverad i fotbollen väldigt mycket. Så Kian är inte någon som står på mig i alla fall, mer vet jag inte vad jag ska säga.

När blev Fransén din agent?
- Han har varit det ett bra tag. Jag vet inte exakt hur länge det är. Men han var involverad då när jag kom till Rosenborg (sommaren 2017). Han har varit med ett bra tag.

De senaste åren har det stått Nordic Scouting AB (Kian Karams bolag), “ingen agent”, All Invest Management och senast “släkting” i agentkolumnen på Levis Transfermarkt-profil. I ett mejl till Fotbollskanalen uppger Transfermarkt att det är Kian Karams bolagsprofil och All Invest Management som legat bakom ändringarna av Levis agentstatus på sajten. Det är alltså inte Carl-Johan Franséns bolagsprofil som flyttat över spelaren till sin egen sida. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen är även Fransén en agent som Karam har band till. Sedan flera år är Fransén en affärspartner till Ssewankambo och hans agentur. Således hänger trion (Karam, Fransén och Ssewankambo) samman.

I förbindelse med att Jonathan Levi flyttades över till Carl-Johan Franséns agentur på Transfermarkt skedde stora förändringar på samma klientlista. Minst 15 andra spelare, som enligt källor till Fotbollskanalen har kopplingar till Kian Karam, överfördes till Franséns företagsprofil på sajten. När Fotbollskanalen frågar Transfermarkt om vilken agentur/vilka agenturer det är som bad om att spelarna skulle flyttas över till Franséns profil svarar sajten att det är Nordic Scouting (Kian Karams bolag) som gjorde det.

“Alla spelarförändringarna har begärts av det användarkontot”, skriver Transfermarkt i ett mejl.

När Fotbollskanalen når Carl-Johan Fransén och frågar om hur hans samarbete med Karam ser ut är agenten fåordig.

- Det får du ta med min vd, Pontus Norén, säger Fransén.

Varför kan inte du svara på det?
- Han är ansvarig. Jag är bara anställd. Du får ta det med honom.

Fransén berättar att Jonathan Levi i somras bytte agent, och att han därmed inte längre har spelaren som klient. Hur länge Fransén och Levi jobbade ihop? Det säger sig inte agenten ha koll på.

- Det har jag inte i huvudet. Det får jag kolla när jag sitter lite bättre till.

Han säger dock att han var delaktig både när Levi flyttade till Rosenborg och Elfsborg.

- Elfsborg-övergången var jag med i på ett hörn. Men till Elfsborg var det mest pappan. Och pappan var med gällande Rosenborg också. Levi har ju haft sin pappa som skött det. Jag skulle inte säga att jag har varit ansvarig agent. Pappan har skött väldigt mycket där i övergångarna, säger Fransén.

Om Rosenborg-affären säger han:

- Vi (Fransén och Levi) har inte haft något avtal. Jag hjälpte till, vad ska man säga, som en agent eller rådgivare i övergången. Det är väl inget konstigt i det hela.

Fick du ersättning av Jonathan eller Rosenborg i samband med den flytten?
- Nej, jag tog inte betalt för det.

- Jonathans pappa är den som pratat med Stig Inge (Bjørnebye) och förhandlat. Sen har jag hjälpt familjen, men jag tog inget arvode av Rosenborg i affären. Jag pratade inte med Stig Inge. Sen är det klart att man i efterhand känner att man inte vill jobba gratis, men jag har i alla fall inte tagit emot något. Det var Rosenborg som kontaktade Öster och köpte Levi, det var inte via mig.

Fransén säger sig inte veta vad Kian Karam hade för inblandning i Levis övergång till Rosenborg. Om det faktum att Karam följde med Levi upp till Trondheim när mittfältaren skrev på för den norska klubben säger agenten:

- De har ju känt varandra jätte-, jättelänge, Kian och Levi. De har känt varandra i flera år. Kian är god vän med många spelare.

- Jag vet att de har känt varandra i flera år. Min roll som agent är att hitta nya arbetsgivare till spelarna, sen vem de har med på signeringen… som jag sa, pappan har ju varit väldigt involverad och spelaren har ju rätt till att ha sina föräldrar eller någon nära familjemedlem som rådgivare.

De spelare som Kian Karams bolagsprofil på Transfermarkt flyttade över till A.M.A Sport Agencys sida på sajten bekräftar Fransén att han ser på som klienter till honom.

De flyttades över till din Transfermarkt-profil i våras under samma period.
- Ja, ja.

Jag har fått information från Transfermarkt om att det var Kian Karams profil som flyttade över de spelarna. Hur kommer det sig?
- Det vet jag inte. Du får ta de frågorna med min vd.

Ditt samarbete med Moses Ssewankambo, vad kan du säga om det?
- Det är som sagt min vd som får uttala sig. Men vi samarbetar ju med många agenturer. Om man kollar på agentmarknaden nu kontra innan så är det ganska vanligt att någon agent har spelaren och att en annan agent har klubben, det har blivit mycket mer transparent sista tiden, tycker jag. Alltså agenterna emellan, svarar Fransén.

A.M.A Sport Agencys vd Pontus Norén vill inte kommentera någonting kring Kian Karam eller Moses Ssewankambo. Han hänvisar till företagssekretess.

Jonathan Levi hävdar att han inte vet om Fransén samarbetar med Karam.

- Jag har Carl-Johan (som agent) och sen känner jag Kian privat. Han har hjälpt mig mycket med fotbollen, vi har pratat om saker och ting men det är inte han som är min agent över huvud taget. Sen om Carl och Kian känner varandra och samarbetar, det vet jag inte. Jag kan tyvärr inte svara på den frågan. Jag vet inte alls hur det ligger till, säger Levi.

När Levi presenterades av Rosenborg på Lerkendal var Karam på plats i form av sällskap till spelaren. Det bekräftar Levi själv.

Varför var Kian med dig i Trondheim?
- Det är det jag säger, han är en god vän till mig och han har hjälpt mig väldigt mycket. Så jag hade med honom på resan. Mina föräldrar, eller någon annan, kunde inte hänga med upp till Lerkendal så därför tog jag med honom istället. Det är den enda anledningen till varför han var där.

Hjälpte Kian dig när du gick till Elfsborg i vinter?
- Nej. Jag snackade med honom, för han är från Göteborg, och vi snackar ju med varandra. Men inget mer än det. Det var Carl-Johan. Carl-Johan har ju några spelare i laget. Så han känner Elfsborg väldigt bra, han känner Jimmy (Thelin) som är tränaren och alla andra. Det var inte Kian som hjälpte mig till Elfsborg. Det var Carl som gjorde det.

Det faktum att Jonathan Levi nämnt Kian Karam som sin agent i media tidigare dementerar huvudpersonen, på ett kraftfullt sätt.

- Jag har aldrig nämnt Kians namn, någonsin. Som sagt, det är inte min agent. Det får du i så fall kolla upp och bevisa, för jag har aldrig sagt det, säger Levi.

Vi backar bandet till oktober 2016. I Alltid Fullsatts podcast Dencker & Persson får Levi frågan om vem som är hans rådgivare.

Svaret:

- Kian, heter han. Från Göteborg.

I somras bröt Jonathan Levi sitt samarbete med Kian Karam, enligt flera av Fotbollskanalens uppgiftslämnare. Numera representeras Levi av en annan agentur.

Fotbollskanalen och Adresseavisen tog nyligen kontakt med Jonathan Levi igen. Då meddelade spelaren att han inte har några ytterligare kommentarer att ge i ärendet.

***

Intility Arena, Oslo, 16 september 2018:

Rosenborg är på väg mot ett kryss mot rivalen Vålerenga. Klockan tickar upp på tilläggstid i den andra halvleken. Då vinner bortalaget en hörna och får en sista chans att avgöra. Bollen går till Issam Jebali i den bortre delen av straffområdet, och tunisiern klipper till. På volley dundrar han in bollen i nät - och får den svartvita delen av arenan att explodera av glädje.

På huvudläktaren kan sportchefen Stig Inge Bjørnebye jubla över tre viktig poäng. Några meter ifrån honom sitter en annan man och följer utvecklingen på planen. Iförd en Rosenborg-overall.

Han heter Kian Karam.

***

Den 26 augusti genomför Adresseavisen och Fotbollskanalen en tredje intervju med Rosenborgs sportchef Stig Inge Bjørnebye. Då får han kommentera det faktum att Jebali och Levi hävdar att Moses Ssewankambo respektive Carl-Johan Fransén hjälpt dem i samband med övergångarna.

- Vi hade inget att göra med de agenterna i samband med de övergångarna, säger sportchefen.

Vad tänker du om att spelarna nämner de två namnen?
- Jag behöver inte ens tänka på det, för det är 100 procent upp till spelarna att ha de agenter som de vill ha. Det vi måste göra är att se till att saker sköts under ordnade former vad gäller förhandlingar, kontrakt och inrapporteringar.

Under första intervjun sa Bjørnebye att Karam “haft en scouting-roll i Sverige för Rosenborg”, att det rört sig om ett “mindre avtal” och att ett skriftligt kontrakt upprättats. I den andra intervjun sa han att det inte funnits något skriftligt avtal, men uttryckte återigen att klubben “knutit” till sig Karam som “scout” och att svensken samarbetat med chefsscouten Hallvar Thoresen. I den tredje intervjun hävdar Bjørnebye att Karam bara använts som “referens”.

- Vi har använt Kian som referens på den svenska marknaden. Med vi menar jag i huvudsak Hallvar, de har diskuterat en del spelare som vi har varit intresserade av, säger sportchefen.

Enligt Bjørnebye var det aktuellt att säkra Karams tjänster på en mer formell nivå, men det steget tog aldrig klubben fullt ut.

- Vi diskuterade det (ett skriftligt avtal), och det är säkert också därför Kåre antog att det skrevs ett avtal.

Bjørnebye menar alltså att Rosenborgs förre tränare Kåre Ingebrigtsen missuppfattat situationen runt Karam och att de uppgifter som Ingebrigtsen lämnade i tingsrätten inte är korrekta.

- Jag tycker inte det är så konstigt att Kåre tänkte som han gjorde, för vi diskuterade det (ett skriftligt avtal). Kian var också på plats på ett internmöte som vi hade på ett träningsläger (det tidigare nämnda lägret i Marbella), där vi gick igenom en del spelare som han tyckte att vi skulle titta på. Det är en helt vanlig sak på ett träningsläger, att man bokar in möten. Då är vi i en miljö där bland annat jag har flera typer av möten med agenter, där vi diskuterar spelare. Det var ett sådant möte med Kian, där han presenterade spelare, där vi såg lite på video och sådana saker.

Sportchefen fortsätter genom att förklara att Rosenborg inte hade exklusivitet kring de spelarna som Karam föreslog för klubben:

- Vi upplevde ju bland annat, och det är inte kontroversiellt över huvud taget, att en spelare som Kian föreslog till Hallvar flera gånger och som vi beslutade oss för att inte gå för… där satt Kian helt plötsligt i förhandlingar med en grekisk klubb för samma spelare. Kian informerade i alla fall oss om att spelaren var i Grekland.

När du säger att Kian var i Grekland med en spelare verkar det för mig som att han är agent, då?
- Jag vet inte vad han är. Han säger själv att han inte är det (agent). Vi använde honom som referens för spelare.

Bjørnebye hävdar att mötet på Marbella som Karam deltog i var en engångsföreteelse.

Stig Inge, tror du att Kian kan ha kallat sig själv för Rosenborg-scout?
- Det kan gott hända, till en viss grad, eftersom han har scoutat två spelare som det har landat i att vi har värvat. Men det vet inte jag. Vi har inte haft en exklusivitet med honom, och det är för mig definitionen på om han är en Rosenborg-scout. Han är lika mycket andras scout. Jag tror kanske att han velat vara det (Rosenborg-scout), men det är en annan sak.

- Jag hade ett samtal med Kian hösten 2018 där jag uppmärksammade honom på att han inte får presentera sig själv som Rosenborg-scout.

Vi har pratat med Kristian Skjennum hos norska förbundet. Han säger att Kian primärt är scout men att det han gjort också faller inom ramen för en agentverksamhet. Vad säger du om det?
- Men han menar ju också samtidigt att det är helt vanligt att det fungerar så. För oss spelar det egentligen ingen roll. Egentligen är det en teknikalitet, om han skrivs upp i avtalen som vår scout eller om han skrivs upp som spelarens agent. Det som reglerna säger är att det ska finnas en öppenhet mellan alla parter, så att det inte mixtras med roller.

För er hade det varit helt problemfritt att skriva upp honom som agent?
- Helt problemfritt.

Kåre Ingebrigtsen vill, utöver det han sa om Kian Karam i tingsrätten, inte ge några kommentarer i ärendet.

Fotbollskanalen har vid upprepade tillfällen sökt Kian Karam på nytt, via mejl, sms, samtal och rekommenderat brev. Han har inte gått att nå. Fotbollskanalen har även sökt Moses Ssewankambo utan framgång.

Publicerad 2019-11-13 kl 20:00

Fakta

RBK: "HAFT KONTAKT MED FÖRBUNDET FLERA GÅNGER"

Efter att ha fått sina citat i de tre olika intervjuerna presenterade för sig och blivit informerad om de frågetecken som experter ställer runt Rosenborgs affärer med Kian Karam har Stig Inge Bjørnebye valt att lämna ytterligare, skriftliga, kommentarer i ärendet. Han ser ingen problematik kring klubbens kopplingar till Karam och ifrågasätter syftet med publiceringen. Han skriver bland annat att han uppfattar det som att vissa "beskrivningar" från Fotbollskanalen och Adresseavisen görs för att "skada oss (Rosenborg, reds anm.) på ett eller annat sätt".

Han skriver också:

"Jag har tidigare, flera gånger, informerat er om vilken roll Kian Karam hade för oss, som en oberoende (inte exklusiv) referens. Jag hade behov för att ta ett snack med mina kollegor om det här (efter första intervjun, reds anm.) för att säkra att all information jag gav var rätt. Våra skriftliga avtal med Kian har endast varit knutna till de två övergångarna rörande Jebali och Levi. Jag har också redogjort för samtal som jag som sportchef har haft med Kian Karam om att han bland annat inte får presentera sig som RBK:are eftersom det är fel".

"Vår ekonomiavdelning konterar alla utgifter i förbindelse med arvoden runt övergångar på samma ställe i bokföringen, därav inrapporteringen. Det är viktigt för oss att uppge allt runt sådan information i ett transparent system. På så sätt kan man säga att det här har rört sig om ett mindre formaliafel. Rosenborg lägger vikt vid att se till att sådana här processer genomförs korrekt. Även med anledning av det här ärendet har vi haft kontakt med NFF flera gånger och de ser ingen anledning att reagera på något vis. Vi har en väldigt öppen dialog med NFF vid samtliga de tillfällen (och det är flera) där en agent som varit involverad i våra övergångar inte varit registrerad hos NFF (till en början, reds anm.)".

"Efter att reglerna för förmedlarverksamhet ändrades för några år sedan utvecklade den internationella marknaden flera möjligheter för oberoende agenter att operera fritt, oberoende av skriftliga avtal med spelare eller klubbar. Detta görs innanför gällande regelverk. Både Fifa och Uefa, i samarbete med ECA, jobbar ihärdigt med att strama åt marknaden och göra allt mer transparent och översiktligt".

Fakta

DET SÄGER ELFSBORG

Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson hävdar att Borås-klubben inte hade någon kontakt med Kian Karam i samband med Issam Jebalis övergång till Rosenborg.

- Nej. Vi sålde till Rosenborg. Det var klubb till klubb. Jag gör oftast, nästan alltid, affärer med klubbarna direkt.

På dokument från norska förbundet står Kian registrerad på den affären. Vet du varför?
- Då är det väl Rosenborg som använt Kian, då. Men det vet ju inte jag. Jag vet ju inte vem Stig Inge (Bjørnebye) använder eller vem som företrädde Issam just då.

Är du medveten om att Kian jobbade som scout åt RBK vid det tillfället?
- Nej, men Kian är väl en person som varit inom fotbollen i många år, som scoutar spelare och som är engagerad i spelare… eller fotbollen. Han ser mycket matcher och så, det vet jag ju. Sen har jag inte koll på vilka han utför uppdrag åt.

Karam uttalade ju sig om Jebali hösten 2016, om att han träffat och pratat med en tysk klubb. Har Kian varit Issams agent?
- Det får du fråga Issam om. Det har jag inga kommentarer till, vem Issam haft som representant. Det är inget jag kan svara på. Spelare byter agenter emellanåt, så är det ju.

Vilken eller vilka förmedlare var inblandade i affären när ni värvade Issam från Värnamo?
- Den (affären) gjorde jag med Värnamo, som vi känner bra, och sen träffade jag Issam själv. Det gick ganska snabbt. Det var väl ett samspel mellan oss och Värnamo. Vi har haft fina relationer. Sen dök det upp en möjlighet, Issam ville lämna, så det gick ganska fort.

Kian uttalade sig i media i samband med den övergången, som någon form av representant. Hur var han engagerad i den övergången?
- Det får du fråga honom om. Jag gjorde affären med Värnamo och Issam.

När Issam Jebali presenterades av Elfsborg i juli 2016 fanns Kian Karam närvarande. Under presskonferensen fick Jebali en fråga om andra intresserade klubbar, hänvisade till sin agent och nickade ut i lokalen mot Karam.

Enligt Stefan Andreasson var Kian Karam inte en del av Jonathan Levis övergång till Elfsborg tidigare i vår.

- Nej. Är det ett lån så är det mellan klubbarna som det görs upp. Vi gjorde ett bra upplägg med Rosenborg och Jonathan, säger klubbchefen.

Kian samtalade ni inte med i samband med den affären?
- Nej, den gjorde jag med Rosenborg.

Vet du om Jonathan jobbar med Kian?
- Nej, det vet jag inte. Det får du fråga Jonathan om. Som jag sa: spelare har olika personer runt omkring sig. Det är så det fungerar i dag. Några har agent, förmedlare eller vänner… Det är lite olika. Kian är väl en person som har relationer till ett antal spelare, säkerligen. Men det där får du fråga Jonathan om.

Kian har själv erkänt att han “promotade” Levi till Öster, sen skrevs han på övergången till Rosenborg hos norska förbundet och därefter har han fortsatt marknadsföra Jonathan med klipp och så vidare på internet. Ändå var han inte någon del av er affär?
- Nej, inte i affären.

Var han en del utanför affären?
- Men som jag sa: spelare har väl relationer till personer. Kian är en i en roll som har relationer till många spelare. Det finns många andra som har relationer till spelare. Spelarna har relationer till många olika människor som på något sätt hjälper dem i deras karriärer. Så är det.

Har Kian en relation till Jonathan?
- Det är väl så, om det är så som du beskriver, att han lägger ut klipp på nätet och så.

Har ni betalat Kian något agentarvode någon gång, eller pengar?
- Nej, inte agent… nej, det har vi inte. 

Inte pengar heller, via scoutingfees eller liknande?
- Jo, han har haft uppdrag för oss, för ett antal år sedan. Som jag sa så har han jobbat som scout åt X antal klubbar, och han jobbade för oss också något år. Han scoutade vissa marknader.

FOTNOT: Intervjun med Stefan Andreasson gjordes i maj.

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto