Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Experter ifrågasätter Karams affärer: ”Verkar uppenbart att omfattande regelbrott skett”

Allsvenskan

Fotbollskanalen har granskat Kian Karams förehavanden med Rosenborg.
Nu ifrågasätter både norska och svenska experter affärerna.
- Det verkar uppenbart att det skett omfattande brott mot regelverket, säger advokaten Per A. Flod, tidigare agent till John Carew.

Foto: umu.se/Scanpix

Svenske Kian Karam var, från hösten 2017 och fram till senaste årsskiftet, en del av Rosenborgs scoutingnätverk. Dessförinnan hade han i form av agent varit delaktig i Jonathan Levis flytt från Öster till just Rosenborg - och Karam fortsatte att jobba för Levi även under tiden som han utförde jobb som scout åt klubben. Det har Fotbollskanalen, i samarbete med den norska tidningen Adresseavisen, kunnat berätta om.

ANNONS

Sommaren 2018, när Karam fortsatt var en del av Rosenborgs scouting-nätverk, värvade klubben in Issam Jebali. En spelare som Karam i flera år hjälpt och haft kopplingar till. Det har Jebali själv bekräftat för Fotbollskanalen. Tunisiern hävdar dock att den agent som jobbade för honom i samband med flytten till Norge är Moses Ssewankambo, som enligt källor till Fotbollskanalen har täta affärskopplingar till Kian Karam. Jebali har medgett att Ssewankambo och Karam samarbetade gällande transfern. 

Under 2017 och 2018, åren då Karam agerade scout åt Rosenborg, var svensken enligt officiella dokument från det norska fotbollsförbundet delaktig i ett tvåsiffrigt antal övergångar i Norge - som agent. De affärerna var han inblandad i trots att han då inte hade registrerat sig som agent, vilket förbundets regelverk egentligen kräver. Först den 26 april i år valde Karam att registrera sig hos det norska förbundet, efter att Fotbollskanalen samma dag tagit kontakt för att ställa frågor om hans affärer med Rosenborg.

ANNONS

På de nämnda förbundslistorna står Karam uppskriven som agent på två transfers Rosenborg gjort. Den ena tog Jonathan Levi till klubben. Den andra Issam Jebali. Men på de kontrakt som skrevs när spelarna kom till Rosenborg syns inte Karams namn till. Klubben uppger att ersättningen för de två affärerna inte betalades ut till Karam som agent, utan som scout. Sportchefen Stig Inge Bjørnebye hävdar att Karam inte satt på dubba stolar vid Jebali-övergången och att ett fel från klubbens ekonomiavdelning gjorde att Karam skrevs upp på de nämnda förbundslistorna. Bjørnebye uppger samtidigt att ingen agent var delaktig i affärerna men att det var Karam som ”förmedlade” Levi och Jebali i samband med övergångarna.

Nu ifrågasätts upplägget runt Karams affärer med Rosenborg, av både norska och svenska experter. En som ser möjliga bekymmer är Johan Lindholm, juridikprofessor vid Umeå universitet. Han är sedan förra året delaktig i ett internationellt forskningsprojekt rörande fotbollsagenter, vars rekommendationer kring marknaden blivit en del av Fifas underlag när det internationella fotbollsförbundet fattat beslut om förändringar i agentregelverket. 

ANNONS

- Det här verkar lite skumt, men det är inte helt uppenbart för mig vem som kan ha lidit skada av det eller varför man har gjort så här, säger Lindholm och fortsätter:

- Om spelarna inte känt till hans (Karams) samarbete med Rosenborg, då skulle situationen kunna vara problematisk. Då skulle det kunna finnas tydliga intressekonfliktsproblem. Om de har tänkt att han bara företräder deras intressen och inte känt till att han har vissa lojaliteter mot Rosenborg i det här då kan den enskilda spelaren potentiellt ha lidit av det.

Vidare säger professorn:

- Frågan är: har han varit en mellanman här? Det vill säga: har han representerat spelaren eller klubben? Här kanske det till och med kan vara så att han lite grann representerat båda två. Man kan mycket väl tänka sig att det funnits en dubbel position i någon mån, att han agerat som scout för klubben, identifierat spelare åt den och sedan företrätt de spelarna i förhållande till klubben samtidigt som han haft något form av lojalitetsförhållande till klubben. 

ANNONS

Lindholm anmärker bland annat på det faktum att Karam fick betalt genom en scoutingavgift och inte ett agentarvode. Han menar att klubben borde agerat annorlunda.

- Om jag hade varit Rosenborg i en sådan här situation, då hade jag försäkrat mig om och sett till att den här killen registrerat sig som agent. För han omfattades ju inte av Fifas eller förbundets krav när han inte var registrerad. Han riskerade inte några konsekvenser då. Det är ju spelarna eller klubbarna som använde honom som kunde drabbas av disciplinära åtgärder.  

- Så om jag hade varit en person som suttit på en ledande position i Rosenborg så hade jag pressat på mer och tänkt: "Här har vi en figur där det är lite oklart om han bara agerar som scout eller om han uppfyller en mellanmannafunktion. Företräder han våra intressen, spelarens intressen eller båda våra intressen?". Då hade jag velat att han skulle registrera sig först. Det hade han ju kunnat göra, och då hade allt varit grönt.

ANNONS

Professorn sammanfattar:

- Rosenborg borde ha spelat med öppna kort.

Att ett agentarvode inte kallas för vad det är, utan benämns som en ”scouting fee”, är inte någon ovanlighet på marknaden. Det menar Lindholm.

- Jag kan inte säga exakt hur vanligt det är men det förekommer. Och man kan kalla ersättningen för ganska mycket olika saker. När det gäller alla typer av funktioner som inte är mellanmän i strikt bemärkelse, som är självständiga och som jobbar på uppdrag av klubbar, kan det vara ganska svårt att reda ut vad som ska vara vad. Särskilt när personen i någon mån också har en sådan roll.

Lindholm ser en problematik i att det saknas en tydlighet gällande hur ersättningar till mellanmän kategoriseras.

- Det finns ju starka intressen kring hela regleringen av mellanmän. Klubbarna vill att man ska reglera mellanmän. Spelarna och spelarfacken vill det. Andra agenter vill också att man ska styra upp, de vill ha en högre grad av professionalism och sådana saker. Sen finns det ju ett intresse från nationella förbund, Fifa och Uefa kring att reglera mellanmän. Bland annat ligger det ju i deras intresse att veta hur mycket pengar som försvinner ut ur systemet. Så för att det här ska fungera på en systemnivå, att reglera mellanmän, då måste man kunna identifiera mellanmännen och man måste veta när man har att göra med en mellanman och när man har att göra med exempelvis en scout. 

ANNONS

- Så på en systemnivå blir det problematiskt om det är oklart runt de olika rollerna och en aktör inte är registrerad. Då kan man inte upprätta krav på professionalism. Det är problematiskt också när man pratar om enskilda transaktioner, där måste man kunna se vem som har varit inblandad för att till exempel kunna klarlägga om det finns intressekonflikter, att man företräder flera aktörer i samma transaktion. På en systemnivå är transparensen, som i sin tur bygger på att det finns klarar roller, väldigt viktig. Men jag kan inte uttala mig i det här specifika fallet, för det är inte helt uppenbart för mig att någon har lidit skada heller.

Den norske advokaten Per A. Flod, som i många år var Johan Carews agent, menar att allt inte gått rätt till gällande Rosenborgs affärer med Kian Karam.

- Det verkar uppenbart att det skett omfattande brott mot regelverket vad gäller att en agent som inte är registrerad hos NFF har använts. Att han den 26 april i år registrerade sig som förmedlare ger en tydlig indikation om att kraven på skriftliga avtal, skriftliga godkännanden och registrering inte var uppfyllda tidigare, säger Flod. 

ANNONS

Flod påpekar att han inte ingående känner till hur Karams engagemang som scout för Rosenborg sett ut, men menar att det i fallet med Jebali-affären kan ha lett till en intressekonflikt som i sådana fall samtliga parter borde ha varit skriftligt informerade om.

- Det är sannolikt så att det skett ett brott mot regelverket kopplat till kravet att ett skriftligt avtal om intressekonflikt ska upprättas och att samtycke till intressekonflikten inte registrerats hos NFF, kommenterar advokaten. 

- Om Karam agerade förmedlare när Rosenborg köpte Issam Jebali och i tillägg var engagerad av Rosenborg som scout och mottog ersättning för det är intressekonflikten i sådana fall uppenbar.

Publicerad 2019-11-13 kl 20:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto