Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Durmaz uppmaning - en bättre ton i omklädningsrum: "Brinner för det här"

Sverige (herr)

Jimmy Durmaz vill förbättra klimatet inom fotbollen.
Nu är han med i en kampanj som uppmanar ungdomar att hålla bättre ton i omklädningsrum.
- Det är sju-, åtta-, nioåringar som går runt och säger fula ord. Det är oacceptabelt, säger han.

Foto: Bildbyrån

Nyligen lanserade företaget Locker Room Talk en reklamfilm med landslagsstjärnan Jimmy Durmaz. Där pratar Durmaz om att man kan höra grovt språk i omklädningsrum och vad det kan leda till för beteende. Nu berättar mittfältaren att det inte tog lång tid efter det att han fick frågan om att vara med innan han beslutade sig för att ställa upp.

- Så fort jag fick en bild av det tyckte jag att det var fantastiskt. Jag vet själv hur det har sett ut i ungdomsomklädningsrummen. Jag brinner för det här. Det var bara att hoppa på och göra det ännu bättre än de trodde att det skulle bli, säger Durmaz.

Annons

- Vi har fått fantastisk respons. Vi spelade in filmen för sex veckor sedan i samband med Luxemburg-matchen. Sedan kom #metoo-kampanjen, då hade vi redan bokat in allt, hur det skulle vara. Det blev en bra tajming. Det lyfte vår kampanj. Allt slog ut bra eftersom det inträffade samtidigt. En fantastisk grej att få vara med om. Jag vill fortsätta med det och kommer att fortsätta med det.

Vad är det du har upplevt i omklädningsrum?
- Nu är det så länge sedan jag var ung själv, men i vårt lag hade vi inga problem. Vi hade en ganska hård tränare och ett rätt skönt snack. Men jag har en lillebrorsa som är några år yngre. Jag var ofta inne i deras omklädningsrum. Min farsa var tränare där. Man gick in där och bara vafan, snackade vi så här? Pappa sa att vi aldrig gjorde det…så fort han gick ut började alla snacka. Det var inte normalt. Så jag gick in och snackade med dem.

Annons

- Lugna ned er, ta det lugnt med varandra. Hoppa inte på varandra så hårt. Tror ni vi gjorde så här? Då svarade alla att men alla gör väl så här? Nä, alla gör inte så. Lugna ner er. Ta hand om varandra. Respektera varandra och motståndarna. Inget skitsnack. Ha kul så klart, men vårda språket. Man kan ha kul på andra sätt. Man behöver inte ha fula ord hela tiden i var och varannan mening.

Jimmy Durmaz berättar att han har fått höra att problemet har blivit vanligare i allt yngre åldrar och att han på kort tid har fått höra många berättelser.

- Jag har fått enorm respons från folk som skriver till mig på Instagram och andra ställen: Det är sju-, åtta-, nioåringar som går runt och säger de här orden. Det är inte acceptabelt, tycker jag, säger han.

- Det som gör Locker Room bra är att de föreläser för unga människor, inte människor i vår ålder. Om man inte har fattat sånt här när man är 25 eller 26 kommer man aldrig att förstå det. Men kan man göra något när de är tio, elva eller tolv, eller kanske ännu yngre, då sätter det sig i huvudet. Om alla börjar tala om det kan det påverka. De är ändå vår framtid.

Annons
Publicerad 2017-11-07 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto