Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Efter EM-besvikelsen - Rolfö talar ut: "Var inte så fräsch - levde på förhoppningen"

Sverige (herr)

VISBY. Inför sommarens EM lyftes Fridolina Rolfö fram som en av de som skulle bära Sverige till en guldmedalj.
Men med en lång säsong bakom sig fanns det mer att önska, menar 28-åringen.
- Man var lite sliten - sen kanske man levde på förhoppningen att man var i form mer än man var sliten, säger hon.  

10:44
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Peter Gerhardsson i spelaren ovan.

Sverige kom inte upp i nivå under sommarens EM i England. Blågult drömde om ett guld men resan tog slut i semifinalen mot värdnationen, som tog hem den ädlaste valören.  

Och visst fanns det press på Sverige som landslag. Men det fanns också en stor press på Fridolina Rolfö, diamantbollen-vinnaren som under året varit en av de viktigaste spelarna i ett av världens allra bästa lag, Barcelona. Inte minst kände hon press på sig själv.  

- Ett okej mästerskap. Jag ställer höga krav på mig själv och vill alltid ge så mycket som möjligt till laget och hjälpa till och bidra. Jag känner väl att jag inte är 100 procent nöjd med mästerskapet för egen del. Jag känner att jag hade kunnat göra andra saker för att hjälpa laget ytterligare, säger hon till Fotbollskanalen.  

ANNONS

Efter mästerskapet tog Fotbollskanalen fram statistik som visade på att Fridolina Rolfö var näst bäst på sin position - endast tyska Klara Bühl var bättre.  

- Det är väldigt kul att höra. Det gläder mig, man blev ju kritiserad i mästerskapet, så det känns kul. Samtidigt är jag inte alltid hundraprocentig när det kommer till att titta på statistik. Utan man går mycket på hur det ser ut och hela den biten. Jag är "okej-nöjd" men vill ännu mer.  

28-åringen menar att det finns en del småjusteringar, samt tekniska detaljer och positionering, och liknande bitar som hon har tittat på för att kunna bli ännu bättre. 

- Man känner att många bitar kan förbättras. Men det handlar om ens egen prestation och connection med spelare och hur vi får ihop det som lag och hur involverad man blir. Vad man väljer att ta för beslut och de bitarna.  

ANNONS

Det är svårt att sätta fingret på vad det var som inte riktigt fungerade för den svenska yttern. Men en sak är säker. Hon har inte spelat lika många matcher som hon gjorde i fjol, och hon har funderat på om intensiteten i Barcelona påverkade prestationen under EM.  

- Så många matcher har jag nog aldrig spelat i hela mitt liv. Det har nog också att göra med Champions League-gruppspelen att göra. Det är inte bara matcherna i Barcelona att göra, det blir ju fler matcher för alla lag som är i Champions League i alla fall. Det blir ju mer och mer, men det är kul att spela matcher också, säger hon och fortsätter:  

- Jag har funderat på om det har påverkat. Men jag kom in och var inte så fräsch, samtidigt fick man ändå lite tid till att vara ledig innan och jag kände mig otroligt taggad på mästerskapet. Jag vet inte om det har varit avgörande. Jag kände mig i en jättebra form och den känslan tog jag med mig. Jag hade en skön känsla, lite "shit, jag har spelat många matcher och har många matcher i benen. Jag är i väldigt bra form", det var den känslan jag gick in med. Sen kanske man var lite sliten och levde på förhoppningen att man var i form mer än man var sliten. Men det var kanske en kombination. 

ANNONS

Du har två olika positioner och roller i landslaget och i Barcelona, tror du att det hade kunnat påverka?
- Det kan nog påverka lite. Jag tränar inte på daglig basis på den positionen jag har i landslaget så det blir helt andra situationer. Där handlar det mer om att hamna mer centralt, sätta instick och komma till avslut oftare och det är inget jag gör till vardags. Det är jätteolika positioner så det blir lite så, det man tränar på blir man ju bäst på. Det jag gör i landslaget gör jag ju inte hemma överhuvudtaget, så det ligger ju något i det. Samtidigt vill jag vara en spelare som ska kunna vara flexibel och anpassa sig utifrån hur vi ska spela. Vi spelar så olika i landslaget och Barcelona, jag vill kunna anpassa mig utefter det laget jag spelar i och kunna passa in i det laget jag är i. Och att de inte ska kunna anpassa sig efter mig. Jag vill kunna vara flexibel.  

ANNONS

Nu är semestern slut och 28-åringen menar att det var välbehövligt att få vila upp sig.  

- Väldigt. Det var en lång sommar och det var en lång säsong innan dess. Det var väldigt nödvändigt, säger hon och fortsätter:  

- Efter ett mästerskap är man väldigt dränerad på energi och trött, för det tar mycket energi. Men sedan blir det att man drar samman allt med säsongen också, det var skönt få den lediga tiden.  

Rolfö har under försäsongen spelat en del som både vänsterytter och vänsterback, och hon förväntar sig att det är just kantspelare hon kommer att vara - men det återstår att se om hon kommer att vara längre upp på banan eller längre ner.  

Om hon kan komma att spela längre ner i det svenska landslaget? 

- Det får Peter bestämma, vart han vill få in mig och vart jag skulle passa in bäst för att hjälpa laget. Det är upp till honom. Jag vill som saft vara flexibel och hjälpa laget. Jag vet inte vilken position som är den bästa för mig här, det vet jag inte.  

ANNONS
Publicerad 2022-09-01 kl 16:44

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto