Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Efter Ibra - nu hyllas kollektivet: "Bra att Janne är förbundskapten"

Foto: SCANPIX

BUDAPEST. Förut handlade det mesta om Zlatan Ibrahimovic.
Ny hyllas landslaget för sitt kollektiv.
- Bra för svensk fotboll att Janne är förbundskapten för han vågar ge spelare chansen oavsett ålder, säger Alexander Fransson.

Under Erik Hamréns tid som förbundskapten handlade det mesta i landslaget om Zlatan Ibrahimovic. Nu har båda slutat och då hyllas Sverige för sitt kollektiv. Många menar att Sverige har hittat tillbaka till det man var bra på under Lars Lagerbäck, Tommy Söderberg och innan det Tommy Svensson.

Efter matchen mot Frankrike var det flera före detta landslagsspelare som skrev på Twitter om hur bra landslagets kollektiv var och att det var kul att se igen, bland annat Anders Andersson, Tobias Linderoth, Erik Edman och Niclas Alexandersson.

"Jannes matchplan och spelarnas sätt att följa den har varit klockrent i 1:a halvlek", skrev Alexandersson efter 45 minuter och efter matchen: "Trots förlusten har Sverige visat att det visst finns en framtid även utan Zlatan.Var länge sedan det var så roligt att se landslaget spela!"

"Mycket bra prestation av Sverige igår. Ett starkt kollektiv med tydliga idéer. Då har Sverige chans att slå alla lag", skrev Linderoth

Mot just Frankrike trodde många att Sverige skulle åka på en större förlust än 1-2, mycket på grund av det starka motståndet men även för att man saknade spelare som Mikael Lustig och Martin Olsson som har varit väldigt givna. Men trots sin orutin gick båda in och gjorde ett bra jobb och det gjorde även Jakob Johansson i sin debut på det centrala mittfältet.

Nu hyllar spelarna sin förbundskapten Janne Andersson och menar att han har stor del i att kollektivet får mycket beröm.

- Han jobbar ju mycket så. Han vill få fram ett kollektiv och det visade han ju även i Norrköping också. Han gjorde det väldigt bra där så han har väl tagit med sig idéer därifrån och puttat in här. Det känns bra och det är bra stämning här. Så fort man kommer hit så är alla glada och har fullt fokus på Sverige och glömmer klubblaget för en stund, säger Alexander Fransson som även hade Janne Andersson i IFK Norrköping.

Vad är hans viktigaste egenskaper när det kommer till att få ihop ett kollektiv?
- Han är en sådan människa, han vill att alla ska vara med och påverka och att det inte bara är han som ska stå och peka och säga hur vi ska göra. Så alla får ha en åsikt.

- Man måste ha förtroende från tränaren, att man ska våga och misslyckas du så är det fine men ta nästa situation i stället.

Är det lätt att spela i ett lag som Janne tränar?
- Ja egentligen. Jag tycker det. Grunderna sitter. Han är väldigt tydlig med vad han vill, att få ut till spelarna vad han förväntar sig av alla. Det är det klassiska 4-4-2 som alla svenska spelare vet sedan barnsben. Det är tydliga roller. Sedan är han bra på att få ut det som alla spelare är bra på, att få fram alla kvaliteter som alla besitter. Det gäller att våga mycket och ta för sig på planen, säger han.

Är det någon skillnad på hur Janne var som tränare i IFK Norrköping och så som han är nu?
- Nej egentligen inte. Han är samma person här som han var i Norrköping. Det är inga större skillnader.

- Jag tror att det är bra för svensk fotboll att Janne är förbundskapten för han vågar ge spelare chansen oavsett ålder. Det känns som att det är ganska öppet om platserna. Man ska ha konkurrens i ett landslag och spelarna som är bäst för tillfället ska ju spela. Det spelar ingen roll vilken ålder du är i.

Hur många är givna?
- Det vet jag inte, jag vet inte hur Janne tänker där. Men som jag känner så är det många platser som är öppna.

Christoffer Nyman har precis som Alexander Fransson haft Janne Andersson i IFK Norrköping och nu i landslaget. Nyman håller med sin lagkamrat om förbundskaptenens betydelse för Sverige.

- Han kom ju hit med ett nytt tankesätt. Jag var inte med så mycket förut så jag kan inte uttala mig något om det, men på det sättet jag känner Janne så är han väldigt tydlig i det han vill göra och sedan har han tagit hit mycket från Norrköping och det märker man med hur tydlig han är och han har tagit hit många nya ledare. Sedan kör han många taktiska träningar. Man märker tydligheten i alla fall. Hur vi ska bete oss och hur vi ska spela, säger Nyman.

Är det hans styrka som tränare?
- Det är absolut en av hans styrka.

Är det lätt att spela i ett lag som tränas av Janne?
- Rent taktiskt är det ganska lätt för han är så tydlig på att förklara vad han vill och på sätt blir det enkelt.

Är det någon skillnad på Janne som förbundskapten mot så som han var i IFK Norrköping?
- Det tycker jag inte. Han är sig lik. 

Är han rätt person för den här typen av lag som har ett starkt kollektiv och där det ska byggas nytt?
- Ja det är han. Av den personen jag vet att han är så tycker jag att han absolut är rätt person för det.

Publicerad 2016-11-14 kl 09:55

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER