Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Ett år sedan terrorattentat - men landslaget känner ingen oro: "Viker inte ner oss för hot"

Foto: Scanpix

PARIS. Sverige spelar i Paris nästan exakt på ettårsdagen av terrorattentaten.
Men i landslaget känner ingen oro.
-  Det är bra att vi spelar matchen som en symbolik att vi i samhället inte viker ner oss för eventuella hot, säger säkerhetsansvarige Janne Gustavsson till Fotbollskanalen.

Den 13 november 2015 gick flera terrorister till attack på olika platser i Paris och enligt franska myndigheter dödades 130 personer och över 350 skadades. Tanken var att Sverige skulle ha spelat VM-kvalmatchen mot Frankrike i Paris på ettårsdagen av attentaten men för ett tag sedan ändrade man om i schemat och flyttade fram matchen två dagar, vilket betyder att matchen spelas nu på fredag.

Svenska Fotbollförbundets säkerhetsansvarige Janne Gustavsson tycker att det känns bra att matchen spelas och han känner ingen oro.

- Jag tycker att det känns bra. Jag tycker dessutom att det är bra att vi spelar matchen som en symbolik också att vi i samhället inte viker ner sig för eventuella hot. Att vi samlar oss tillsammans mot de onda krafterna och låter de goda verka över. Det kräver då sin insats vad det gäller visitationer, mycket poliser och annat men det tycker jag att det är värt. Men jag har inte fått reda på att det är någon specifik hotbild mot matchen eller staden eller arenan och definitivt inte mot Sverige och jag tror och hoppas att om det hade varit så då hade jag fått reda på det, säger han till Fotbollskanalen.

Har du varit i Paris innan matchen och sett över säkerheten?
- Nej vi har inte varit i Paris innan den här matchen. Lasse Richt (landslagschefen) och förbundets säkerhetschef Martin Fredman sköter förstahandskontakten med myndigheter och svenska ambassaden och sådant.

Hur kommer säkerheten att vara - hur kommer det att skilja sig mot om man till exempel tar er förra bortamatch som var mot Luxemburg?
- För det första är det en helt annan situation för landet Luxemburg kontra Frankrike redan i grunden. Så det blir stor skillnad. Jag skulle säga att det kommer att se ganska likt ut från så som det var under sommarens EM och då tyckte jag att det var bra sett ur vår synvinkel. Jag tänker ju på oss och inte på hur det är för er eller fans och så. Så som vi blev omhändertagna då var jag nöjd med.

Vad var det som du var nöjd med under EM?
- I somras var jag nöjd med sättet de franska myndigheterna behandlade oss och tog hand om oss och den informationen vi fick. Vi har alltid skillnad på need to know och nice to know. Vi måste inte veta allting om allting utan det som gäller just mig eller dig eller oss är bra och det tycker jag att jag fick reda på då och får reda på nu. Sedan får vi hjälp med den rent fysiska säkerheten vad det gäller vakter och polis och eskort på ett sätt som så klart är större än vad det var i Luxemburg som vi pratade om innan. Jag är tillfreds med sättet som vi får hjälp på.

Vad betyder det att det är en speciell helg för Frankrike och Paris med att det är nästan exakt årsdagen?
- Det var väl anledningen till att man flyttade matchen två dagar för att man flyttar då symboliken två dagar, jag vet inte om man ska ha någon minneshögtid den dagen. Jag konstaterar att man flyttar matchen just för att det inte ska vara på den symboliska dagen vilket jag tycker är bra. På den symboliska dagen vill man ju hedra och ha fokus på något annat än att spela match just den dagen.

Vilka frågor får du från spelarna?
- Inför den här matchen har jag inte fått någon fråga. Jag tror att det är så färskt i minnet från i somras då jag fick en del frågor, men då jag också hade en säkerhetsdragning med spelarna när vi var i Båstad på lägret innan EM. Så jag har inte fått några frågor den här gången från spelare eller ledare.

Publicerad 2016-11-10 kl 07:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER