Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

FEM SPANINGAR: "För få tog chansen - en kamp för många att nå OS"

Sverige (dam)

Sverige vann mot Malta med 3-0.
Här är Fotbollskanalens Andreas Sundbergs fem spaningar från matchen.

3:21
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se målen från matchen mot Malta i spelaren ovan. Bilder från SVT.

Hon stärkte sina aktier
Josefine Rybrink var bra i Kristianstad förra säsongen och hon gav också ett vasst intryck på landslagets träningar på Malta. I tisdagens match mot Malta gjorde hon sin första start i landslaget och satte inte en fot fel. Visst, det var ett svagt motstånd och hon sattes inte på jättemånga prov i defensiven. Men det var främst offensiven som var stark. Bra i passningsspelet och slog flera gånger ut Maltas lagdelar. Visade också ett par gånger prov på ett bra presspel, en gång klev hon upp på mitten på Maltas planhalva och pressade och vann boll. Rybrinks insatser på träningslägret på Malta har varit bra och hon är en av spelarna som har stärkt sina aktier för att vara med i kommande landslagstrupper. Från start har Magdalena Ericsson och Linda Sembrant säkra platser, men Nilla Fischer, Emma Kullberg och Amanda Ilestedt har fått ytterligare tuff konkurrens.

ANNONS

För få tog chansen - blir en kamp för många att nå OS
Josefine Rybrink tog chansen och var bra. Men sedan då? Det är många som ligger på gränsen till att komma med till OS, och alla hade behövt vara ännu bättre på lägret på Malta.

I OS måste Peter Gerhardsson ta ut en trupp med färre spelare och har därför pratat om att det är viktigt att ta ut spelare som kan användas på olika positioner.  Det var tydligt att förbundskaptenen kollade på det: som att Amanda Ilestedt, vanligtvis mittback, fick spela ytterback, att Rebecka Blomqvist, vanligtvis anfallare, fick spela på kant, att Lina Hurtig, vanligtvis vänsterytter, fick spela anfallare, att Nathalie Björn aldrig fick starta på det centrala mittfältet utan spelade i stället högerback mot Malta.

Nathalie Björn kan ju spela som central mittfältare, högerback och mittback. Och det sätter ju press på spelare som är på gränsen på de positionerna, som på mittbackssidan för Emma Kullberg och Nilla Fischer, och för centrala mittfältare som Filippa Angeldahl och Filippa Curmak.

ANNONS

På kanterna har Sverige flera givna spelare som Fridolina Rolfö, Sofia Jakobsson och Lina Hurtig. Nu testades Rebecka Blomqvist där, som vanligtvis är anfallare. Så Johanna Rytting Kaneryd och Olivia Schough hade nog behövt att vara ännu bättre på Malta. Schoughs vapen för att komma med är foten och fasta situationer, två assist på hörnor mot Österrike och en mot Malta.

Måste träna på att möta bättre lag
Malta är 85 på världsrankningen och Österrike 20. Det är inte den typen av kvalitet Sverige behöver bli bättre mot. Det möter man åtta av tio matcher i sina kval. Vi vet att Sverige är bra mot lag som på pappret är sämre, både spelmässigt och också på fasta situationer. I Algarve cup förra året så spelade Peter Gerhardssons landslag tre matcher, en mot ett vasst motstånd och det v ar Tyskland. Då blev det 0-1-förlust. Det som Sverige behöver träna på är att möta bra lag.

ANNONS

Borde ha fått en straff
Det var ett otroligt överfall på Lina Hurtig i den andra halvleken. Hon var felvänd inne i Maltas straffområde och fick en fin passning i luften av Nathalie Björn. Hurtig skulle nicka med blev helt överkörd av målvakten. Solklar straff tyckte nog alla, men inte domaren. Bland det sjukaste man sett.

Unga duon fick se och lära
Unga Rusul Rosa Kafaji och Hanna Lundkvist blev överraskande uttagna i landslaget. Men fick inte spela någonting. Båda fick nöjda sig med att vara med och träna och se och lära när det var matcher. Inte ens inhopp mot svaga motståndare.
Publicerad 2021-02-23 kl 16:56

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto