Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Fransson om kometkarriären: ”Är i min lilla bubbla”

För mindre än ett år sedan vann Alexander Fransson, 22, SM-guld. Nu är han aktuell för VM-kvalstart.
- Känner mig förberedd på det, säger han till Fotbollskanalen.

På tisdag väntar Holland i VM-kvalet och efter att Kim Källström och Pontus Wernbloom gått i pension och Albin Ekdal blivit skadad är det öppet på det centrala mittfältet. Lösningen för Janne Andersson kan bli Alexander Fransson.

Basel-mittfältaren kan bli en av överraskningarna i startelvan.

- Det skulle vara väldigt häftigt men vi är många duktiga mittfältare. Det är väl fifty-fifty som på övriga platser, säger Alexander Fransson.

Hur är det att vara med här?
- Känns bra. Det är kul att vara här, helt nytt landslag, många från U21-landslaget också och det är inspirerande.

Alexander Fransson var tongivande när IFK Norrköping vann SM-guldet hösten 2015 under ledning av Janne Andersson. Samme man är nu förbundskapten för Sverige och det har betydelse, enligt Fransson.

- Självklart betyder det mycket, jag har haft honom tidigare och han kan mig som person och som spelare.

Under Janne Anderssons ledning har det kommit in tre ledare från IFK Norrköping och flera spelare, men Fransson säger att det är mer Jannes grundfilosofi än att det är Norrköping som präglar det nya landslaget.

- Det är ett liknande tänk, men här ska du sätta allt på plats ganska snabbt. Det finns likheter men även olikheter, säger Fransson som givetvis ser en möjlighet i att excellera under sina gamle tränare och att spelidén gynnar honom:

- Hans spelsätt (i landslaget) är ganska likt, så det gör det. Han fick mig att utvecklas och ta nästa steg. Klart att det gynnar mig.

Vad har du lärt dig under ditt dryga halvår efter flytten till Basel?
- Ganska mycket, det är annorlunda spelsätt och högre tempo och tar med mig mycket där i från. Framför allt är det annorlunda med ett högre tempo och alla spelare där harhög kvalitet. Sedan är det svårt att säga exakt vad, jag har tagit kliv på alla plan.

Förvånad över hur snabbt det gått?
- Jag fick ändå spela mycket på våren, jag har kommit i det väldigt fort. Övergången från Allsvenskan till schweiziska ligan har ändå gått bra och jag hamnade i ett topplag och det är lättare då.

Redo om du ska starta på Friends Arena på tisdag och då ta steget upp?
- Att komma upp här så märker man på träningarna att det är högre tempo och smäller mer, men känner mig förberedd på det. Ska bara bli kul.

Och du och Oscar Hiljemark, funkar det?
- Verkar vara en lätt kille att spela med. Fördelningen inne på mittfältet fungerar bra. Vi har snackat om att en går fram och en står kvar.

Under den snabba utvecklingen har inte Alexander Fransson tagit in så många råd eller sökt efter dem, säger han.

- Man kan få lite råd men det är från person till person hur man tar in information. Hur jag är? Jag är i min lilla bubbla kanske. Det funkar för mig.

Publicerad 2016-09-03 kl 17:00

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER