Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Frispråkige Therns ärliga svar: "För många mesar i fotbollen"

Foto: Scanpix

Försök igen

Jonas Thern är känd för att vara frispråkig.
I sin nya roll som scout åt det svenska landslaget har han dock fått tona ner sin framtoning.
Lite, i alla fall.
-  Det är för många mesar i fotbollen, säger Thern.

Att ärligt vädra sin åsikter öppet har inte varit något problem för Jonas Thern. Den förre landslagsspelaren har emellanåt riktat kritik mot SvFF för deras sätt att arbeta.

Och om någon uppfattade det som att det fanns en hög mur mellan Thern och förbundet så har den definitivt rasat nu.

- Fast vem har skapat den? Det är ditt klientel. Journalisterna. Ni ringer alltid till mig när ni vill ha något att skriva om. Jag säger fortfarande vad jag tycker. Den här rollen är högst upp i toppen med de bästa spelarna och har inte att göra med hur man formerat organisationen och hur man utbildar ungdomar, säger Thern.

49-åringen tycker att det är för få som vågar öppna munnen och säga vad de egentligen tycker.

- Det är för många mesar i fotbollen. Eller, jag ska inte säga så. Jag brukar försöka vara ärlig och säga vad jag tycker. Ibland får man undanhålla sanningen. Jag brukar inte skämmas för vad jag tycker. 

Thern tycker fortfarande att det finns saker att förbättra inom förbundet.

- Jag tycker att man ska börja från grunden. Både i attityd och synen på fotbollen i tidig åldra. Ett mantra som Janne (Andersson) börjat med är att våga. Det måste man när man börjar i tidig ålder. Ungdomar ska inte fundera så mycket på resultat. Det är bättre att utveckla sig själv. Tids nog sätts man ihop och ska fungera som ett lag, men det är i seniorsammanhang. Innan det är resultaten betydelselösa.

Thern har efter sin aktiva karriär bland annat drivit verksam i ett fotbollsgymnasium, tränat Halmstad och IFK Värnamo. 

När Janne Andersson ringde tvekade aldrig Thern på att tacka ja - trots att han och Andersson inte alltid dragit jämnt tidigare.

- Det var roligt. Jag var ute och gick för några månader sen när Janne ringde och frågade. Förhoppningsvis har jag något att tillföra. Vi har kanske olika sätt att se på fotboll, men Janne har högt i tak. Vi har jobbat ihop tidigare och även om vi inte alltid varit överens så kan vi lufta våra åsikter.

- Jag har själv dribblat av några spelare och gjort mål, inte så ofta, men det har hänt. Någonstans kanske han kan dra lärdom av min spelarkarriär, säger Thern, som fortfarande är ganska frispråkig.

Se Therns Bulgarien-analys i spelaren ovan.

Publicerad 2016-10-09 kl 11:09
SVERIGE

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER