POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

I morgon kan SvFF få maktposition inom Uefa: "Vi är ganska säkra"

Foto: Bildbyrån

Under onsdagen ska åtta platser i Uefa:s exekutivkommitté för de kommande fyra åren tillsättas vid en kongress i Helsingfors.
Svenska Fotbollförbundet hoppas få in sin ordförande Karl-Erik Nilsson på en av platserna.
- Vi är ganska säkra på att han blir invald, sa Lars-Christer Olsson, som sitter i SvFF:s styrelse, nyligen. 

2013 slog Svenska Fotbollförbundet i ett strategidokument fast att man framöver skullle arbeta för att ta plats i de miljöer där de viktiga internationella besluten fattas. Ett mål har alltså varit att komma in i det europeiska fotbollsförbundet Uefas exekutivkommitté.

För ett tag sedan gick SvFF ut med att ordföranden Karl-Erik Nilsson nu kandiderar till just den platsen. De nordiska förbunden är överens om att det är Nilsson som ska ersätta danske Allan Hansen på det nordiska mandatet under de kommande fyra åren.

Under onsdagen är det dags för Uefa-kongress i finska huvudstaden Helsingfors och då kommer de 55 medlemsländerna rösta om vilka åtta av de 13 kandidater som ska ta plats i exekutivkommittén.

Till Svenska Fotbollförbundets hemsida säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand följande inför morgondagens val:

- Vår ambition är givetvis att Sverige ska vara representerade i de beslutande organen, där vi kan framföra våra och de nordiska ländernas argument. Det är viktigt och därför hoppas vi på det bästa resultatet här på kongressen och att Karl-Erik blir invald.

Under superettans upptaktsträff i Upplands Väsby i förra veckan uttalade sig Lars-Christer Olsson, som sitter i SvFF:s styrelse och även är Svensk Elitfotbolls ordförande, om chanserna att Nilsson blir invald.

- Vi håller på med lobbyverksamhet runt om i Europa. Han (Karl-Erik) har träffat de flesta medlemsländerna och vi är ganska säkra på att han blir invald. Det är bra för svensk fotboll, sa Olsson då.

- Man är med där besluten fattas. Det är jättestor skillnad om man är med och förbereder beslut eller bara är med på kongressen när det ska röstas. Vi får bättre möjligheter att påverka.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Karl-Erik Nilsson som låter hälsa att han inte har tid för en intervju inför kongressen.

I mitten av december sa Nilsson dock följande till Fotbollskanalen om vikten av att ta plats i exekutivkommittén:

Det är ingen tvekan om att det har betydelse, i synnerhet i internationella sammanhang, att vara i de miljöerna där viktiga beslut fattas. Att vara med och påverka, att ha en nordisk och en svensk röst.

Redan nu primärt någon fråga som du och Sverige vill lyfta i Uefa?
- Det är flera saker. Vi tycker att det finns skäl att se över och enas i det långsiktiga strategiska arbetet. Att göra en strategiplan precis som vi har gjort i svensk fotboll. Det behöver tydliggöras i Uefa. Vi måste också internationellt jobba med de här otroligt viktiga gränsöverskridande matchfixingfrågorna. Vi måste än mer jobba med att utveckla damfotbollen, där finns en väldig tillväxt. Det är några områden.

I september förra året publicerade norska magasinet Josimar en lång artikel där de presenterade uppgifter om en kohandel som inkluderat bland annat Fifa-presidenten Gianni Infantino och just Karl-Erik Nilsson. Magasinet uppgav att Infantino ville att orutinerade slovenen Aleksander Čeferin skulle bli ny Uefa-president och att han genom sin norske rådgivare Kjetil Siem fått de nordiska länderna att gå med på att först av alla länder gå ut och stötta Čeferin i utbyte mot löften om att få arrangera EM 2024 eller 2028. SvFF sägs ha varit drivande i den processen och enligt Josimar ska dessutom Karl-Erik Nilsson ha blivit lovad en plats i Uefa:s exekutivkommitté från 2017. Precis den platsen som han alltså nu kandiderar till.

Kongressen i Helsingfors inleds klockan 10.00 under onsdagen.

FAKTA

Här är samtliga 13 kandidater

Zbigniew Boniek, Polen
Kairat Boranbayev, Kazakstan
John Delaney, Irland
Armand Duka, Albanien
David Gill, England
Reinhard Grindel, Tyskland
Marios Lefkaritis, Cypern
Elkhan Mammadov, Azerbajdzjan
Karl-Erik Nilsson, Sverige
Kieran O´Connor, Wales
Michele Uva, Italien
Michel van Praag, Holland
Servet Yardimci, Turkiet

Publicerad 2017-04-04 kl 19:09
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto