Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Norsk tidning: SvFF:s hemliga uppgörelse ska ge EM och hög post till Nilsson

Sverige (herr)

Sverige har efter Fifa- och Uefa-skandaler krävt rent spel i organisationerna.
Norska Josimar avslöjar nu att SvFF drev på för att de nordiska länderna offentligt skulle stötta Aleksander Čeferin som ny Uefa-bas.
I utbyte har Karl-Erik Nilsson blivit lovad posten som vicepresident - och Norden EM 2024 eller 2028.
- Helt gripet ur luften, säger Nilsson till Fotbollskanalen. 

14:17
Nästa

Avbryt
Försök igen

Det norska fotbollsmagasinet Josimar har i sitt nya nummer kartlagt hur det gick till när Sverige, Norge, Danmark och Finland i början av juni i ett gemensamt uttalande deklarerade att man stod bakom slovenen Aleksander Čeferin som ny Uefa-president. Ett överraskande utspel av många skäl, inte minst för att slovenen både är ny i den internationella fotbollsvärlden och att han är oprövad. Den 41-årige juristen valdes som ordförande för Sloveniens förbund 2011 efter ett ynka halvår som styrelseledamot i NK Olimpija Ljubljana.

Bakgrunden ska ha varit en kohandel som inkluderar Fifa-basen Gianni Infantino, hans nye norske rådgivare Kjetil Siem och där de nordiska länderna agerade i utbyte mot löften om att få arrangera EM 2024 eller 2028, enligt tidningens källor. Sveriges Fotbollförbund ska ha varit drivande i processen, enligt Josimar, då Karl-Erik Nilsson dessutom ska ha blivit lovad en plats i Uefa:s styrande exekutivkommitté från 2017 samt att SvFF-basen även ska ha blivit lovad en position som en av Uefa:s vicepresidenter. 

ANNONS

Ett avgörande möte ska ha hållits i samband med Champions League-finalen i Milano 28 maj. Då var de nordiska ländernas ordföranden samlade för ett möte och Aleksander Čeferin kom på besök samt norrmannen Kjetil Siem som då formellt var generalsekreterare i det norska förbundet, men tio dagar tidigare fått jobb hos Fifa-basen Gianni Infantino som han för övrigt hjälpt under hela schweizarens valkampanj. På mötet i Milano lyfte Siem fram att Aleksander Čeferin skulle vara en bra kandidat som Uefa-president och det är minst sagt känsligt då Fifa-reglerna är tydliga om att en Fifa-president inte får lägga sig i valet av ledarna i en konfederation. 

Även den holländska tidningen Volkskrant har uppgett att Siem på mötet ska ha upplyst deltagarna om att han på Infantinos vägnar uppmanade dem att rösta på slovenen. I Josimar tar Fifa:s mediachef Delia Fischer avstånd från det: 

ANNONS

- Kjetil Siem representerade Fifa-presidenten i Milano. Då mötet var så var han fortfarande anställd av NFF och det var i den rollen han deltog i mötet.

Fast mindre än en vecka efter mötet i Milano skickade de nordiska länderna ut med pressmeddelandet. Man gick ut med sitt stöd för Aleksander Čeferin innan det ens var klart om det fanns andra kandidater i Uefa-valet. Först den 20 juli gick deadline ut för att ställa upp i valet och Čeferin hade i början av juni inte ens publicerat något manifest över vad han vill åstadkomma som Uefa-president. Island och Färöarna var också med på mötet i Milano men avstod från att delta i det nordiska pressmeddelandet. 

- Vi tyckte det var för tidigt att gå ut och stötta en kandidat innan vi visste vilka alla kandidater var, säger Geir Thorsteinsson som är ordförande i Islands förbund till Josimar.

ANNONS

- Vi ville inte offentliggöra vem vi stöder innan vi har haft samtal med alla kandidater i Köpenhamn 8 september. Vi blev också tillfrågade om att skriva under pressmeddelandet men vi tyckte inte att vi skulle komma med ett uttalande innan ens tiden för att anmäla sig som kandidat gått ut, säger Christian Andreasen, ordförande i Färöarnas förbund, till Josimar.

Efter det nordiska pressmeddelandet har holländaren Michael van Praag valt att ställa upp i Uefa-valet, och den erfarne fotbollsledaren var SvFF:s kandidat i Fifa-valet mot Sepp Blatter i maj 2015 fram till att han hoppade av det. Även spanjoren Angel Maria Villar, som är Uefa:s tillförordnade president, är kandidat om att bli Uefa-president. 

DBU:s ordförande Jesper Møller har tidigare sagt i Ekstrabladet att framför allt Sverige drev på för ett gemensamt pressmeddelande, och i Josimar säger Norges Terje Svendesen att det norska förbundet bara stöttar kandidaturen och att det inte är säkert att man röstar på slovenen. Torsdagen 8 september ska de nordiska nationsförbunden samlas i Köpenhamn för att träffa de olika kandidaterna och sett till hur Sverige uttryckt sig kan man knappast ändra sig men kanske de andra förbunden ändrar sig.

ANNONS

Enligt den norska tidningen har framför allt Karl-Erik Nilsson odlat relationen med Aleksander Čeferin och SvFF-basen var i Slovenien i maj som gäst när man invigde ett nytt träningscenter ihop med bland andra Finlands ordförande Pertti Alaja och Fifa-basen Gianni Infantino. Sverige träningsspelade även mot Slovenien den 30 maj i Malmö och tre dagar senare kom pressmeddelandet om att Sverige står bakom slovenen och då var Nilsson tydlig:

- Jag är glad och stolt över att vi i Skandinavien tagit ett initiativ som kan ge UEFA en nystart och att vi är med och skapar förutsättningar för ett yngre och modernare ledarskap. Vi har haft mycket positiva samtal med Aleksander Čeferin under en längre period och slutlig överenskommelse sjösattes i samband med måndagens träningsmatch mot Slovenien. Jag är säker på att flera av UEFA:s medlemsländer kommer att följa efter detta skandinaviska initiativ redan i närtid, sa Karl-Erik Nilsson.

ANNONS

Handlandet från SvFF skiljer sig från när man inför Fifa-valet i februari 2016 skröt om att de nordiska länderna var den enda konstellationen som träffat alla kandidater och sedan valfr att stödja Gianni Infantino. Dessutom har Karl-Erik Nilsson efter polisräderna mot en rad Fifa-bossar i maj 2015 och efterföljande turer som tvingat bort både Fifa-basen Sepp Blatter och Uefa-basen Michel Platini varit tydlig med vad han kräver och lyft fram de värderingar som SvFF och Norden står för:

"Att vi i Norden står för öppenhet, demokrati, jämlikhet, lika värde är ingen hemlighet för någon i något sammanhang. I alla de sammanhang vi kan försöker vi påverka i vår riktning. Men trots allt är vi små i sammanhanget. Det som uppdagats inom FIFA är oacceptabelt, och våra värderingar och vårt synsätt börjar alltmer uppskattas i internationella fotbollskretsar." 

ANNONS

Fem dagar efter att de nordiska länderna gick ut med sitt stöd följde Ryssland och ytterligare tolv länder med sitt stöd och bland dem fanns Albanien, Bosnien, Bulgarien, Rumänien, Serbien, Cypern, Grekland och Turkiet. Enligt Josimar var det centralt för Gianni Infantino att de nordiska länderna var först ut att stötta slovenen, då man har ett helt annat renommé gällande demokrati och att det skulle ge slovenens kampanj en helt annan skjuts än om Ryssland var först ut. 

Josimar pekar på att Gianni Infantino utsett ytterligare en sloven, juristen Tomaž Vesel, till att ta över ordförandeskapet i Fifa:s viktiga kontrollkommitté som bland annat bestämmer Fifa-presidentens lön, ser till att ingen ska kunna missbruka sitt förtroende i organisationen och leder dess reformarbete. Under våren har Infantino varit besviken över att han endast fick två miljoner schweizerfranc i årslön och när han såg till att Fifa:s nya styrande råd skulle kunna avsätta kommittéledamöter och då hoppade kontrollkommitténs ordföranden Dominic Scala av och är nu ersatt av Vesel.

ANNONS

Den norska tidningen beskriver att Vesel känner Aleksander Čeferin och att de spelat fotboll ihop. På en fråga från Josimar om hur länge han känt Aleksander Čeferin svarar Vesel via sms: ”Slovenien är ett litet land. :)"

Onsdagen 14 september samlas Uefa:s 55 medlemsländer i Aten för att välja en ny president efter Michel Platini som blev avstängd från all fotboll i oktober 2015 i väntan på utredning och bestraffning av Fifa. Först i maj kom den slutgiltiga domen då fransmannen stängdes av i fyra år och då insåg Uefa att man var tvungen att välja en ny president. Tyskland och Frankrike har de senaste dagarna också uttalat sitt stöd för Aleksander Čeferin.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Karl-Erik Nilsson angående uppgifterna.

- Jag tar emot uppgifterna med ett stort leende på läpparna. De är naturligtvis helt tagna ur luften, säger SvFF-ordföranden.

ANNONS

Hela intervjun med Karl-Erik Nilsson går att läsa HÄR.

Publicerad 2016-09-05 kl 18:18

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto