Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ilsken Janne Andersson ryter till om spelarnas situation: "Totalt förkastligt"

Sverige (herr)

Tätt matchande i klubblagen - och tre matcher under varje landslagssamling.
Nu ryter Janne Andersson ifrån kring spelarnas situation.
- Det är totalt förkastligt, säger Sveriges förbundskapten.

Foto: Bildbyrån.

Se en tv-intervju med Janne Andersson i spelaren ovan.

Coronapandemin har lett till stora konsekvenser för toppfotbollen runt om i världen. Spelschemat för klubbarna och landslagen har tajtats till ännu mer, och vilan mellan förra säsongen och den nuvarande blev kort för många internationella lag.

 Under två samlingar i höst har Sveriges herrlandslag spelat tre matcher. En träningsmatch och två tävlingsmatcher (i Nations League). Framöver väntar VM-kval och då kan Blågult få spela tre tävlingsmatcher under sina samlingar, beroende på lottningen.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson är tydlig med att han vill undvika en grupp som innebär tre tävlingsmatcher under en samling - och att han inte gillar situationen som den är just nu.

Annons

- Jag tycker inte om att spela tre matcher under en samling, rent generellt. Det blir väldigt lite tid att förbereda sig rent träningsmässigt. Man behöver göra saker ute på planen med spelare, gå igenom saker. Det går inte att bara prata teoretiskt. Det drabbar oss lite hårdare än många andra. Tittar man på Frankrike och Portugal har de en bredare trupp än vad vi har, säger Andersson på en digital pressträff.

Han fortsätter:

- Jag tycker instinktivt illa om att spela tre tävlingsmatcher. Dessutom kommer spelarna ganska slitna in i samlingarna och behöver lite återhämtning både mentalt och fysiskt efter att ha spelat mycket i sitt klubblag. Så det här med tre matcher tycker jag är totalt förkastligt, utifrån vårt perspektiv vad gäller att förbereda sig på bästa sätt.

Andersson förklarar att han internt hos Svenska Fotbollförbundet berättat om vad han tänker i frågan.

Annons

- När vi har interna resonemang så framför ju jag vad jag tycker om olika saker, så klart. 

- I bakgrunden finns det ju en ekonomisk sida som gör att det blir så här och den är svår för mig att slå på. För jag har inte ekonomiskt ansvar. Men utifrån ett sportsligt  perspektiv är det här totalt förkastligt. Sen har jag respekt för att faktorer som jag inte är inblandad i påverkar.

Andersson kallar vidare ett scenario med tre tävlingsmatcher under en och samma samling som ”totalt vansinne” och han medger att situationen kring mittbacksstjärnan Victor Nilsson Lindelöf, som dras med ryggproblem, är oroande.

- Victor hade väl stått över någon match innan den här samlingen men annars spelar han i princip söndag, onsdag, lördag, tisdag och så vidare, hur länge som helst. Och han hade knappt någon ledighet alls mellan säsongerna nu. 

Annons

 

- Att inte fler spelare åkt på fler skador… jag är förvånad. Jag är också förvånad över att det inte blivit mer diskussion och resonemang kring det ur ett sportsligt och medicinskt perspektiv. Det här är oerhört tufft för spelarna. Och det är ju inte så att de spelar mot dåliga lag. Det är jättetuffa matcher hela tiden. 

Förbundskaptenen fortsätter:

- Jag hoppas verkligen Victor kan få ordning på sin rygg. Skadade spelare… det är inte roligt. Om han får chansen att återhämta sig fullt ut, det får vi väl se framöver.

Den tidigare allsvenske coachen säger också att han ”varit livrädd” för att skicka i väg spelare till landslagssamlingar om han fortfarande varit klubblagstränare. 

- I grunden finns det en ekonomi som styr. Det är tv-avtal och annat. Det får man inte bortse ifrån. Och lyfter jag blicken lite från det sportsliga är ju vi som nationsförbund intresserade av att få en så god ekonomi som möjligt. Pengarna som kommer in till förbuncen går ju inte till spelarlöner, utan de pengarna går ju ut till rörelsen. Det är viktiga pengar för svensk fotboll. Det kan man inte bortse ifrån.

Annons

- Men vi som håller på med de sportsliga delarna måste ju framföra vad vi tycker om de sportsliga frågorna. Jag konstaterar att spelarna hamnar lite i kläm utifrån de ekonomiska delarna. Jag tycker att det är olyckligt.

Han avslutar:

- Jag hoppas att saker och ting normaliseras, att det kan bli två matcher under en samling och att klubblagen inte spelar så tätt som de gjort nu.

Den senaste landslagssamlingen, som avslutades i förra veckan, avgjorde Nations League-gruppen för Sverige. 4-2-förlusten mot Frankrike på bortaplan gjorde att Blågult degraderas till turneringens B-division.

7 december lottas VM-kvalgruppen.

Publicerad 2020-11-23 kl 14:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto