Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Jannes möjliga joker - Napoli-anfallare vill spela för Sverige

Foto: Scanpix/nottinghamforest.co.uk

Han tillhör Napoli, har jämförts med Thierry Henry och spelar i Nottingham Forest.
Nu vill Nicolao Dumitru in i det svenska landslaget.
- Det skulle vara en ära, säger Nacka-födde anfallaren till Fotbollskanalen.

Under de senaste åren har Sverige gått miste om flera spelare som haft chansen att välja spel i flera olika landslag. Nu har en öppning åt andra hållet dykt upp. Hört talas om Nicolao Dumitru? Han vill nu representera det svenska landslaget.

24-årige Dumitru tillhör Serie A-jätten Napoli men är den här säsongen utlånad till Nottingham Forest i engelska Championship. Anfallaren, som också kan spela yttermittfältare, föddes i Stockholmsförorten Nacka 1991, har en rumänsk pappa och en brasiliansk mamma men har bott största delen av sitt liv i Italien.

- Jag flyttade till Italien från Sverige när jag var åtta år gammal. Jag föddes i Stockholm, jag besöker ofta Sverige, min farmor bor i Sverige och jag har kusiner som bor där. Jag känner att en del av mig är svensk. Att få spela för Sverige skulle vara en stor ära för mig, säger Dumitru till Fotbollskanalen.

- Jag känner mig italiensk, det kan jag inte göra någon hemlighet av, men jag glömmer inte var jag kommer ifrån. Sverige har gett mig mycket, och Sverige har gett mina föräldrar mycket.

Vad kommer du ihåg från tid i Sverige?
- Jag kommer ihåg mycket, mitt första år på förskola till exempel. Jag kommer ihåg mina vänner och hur vi brukade spela fotboll hela tiden. Det är väldigt fina minnen. Min pappa är rumänsk och min mamma brasiliansk men av alla länder som jag skulle kunna spela för är Sverige det land, efter Italien, som jag känner mig mest nära.

- Jag älskar den svenska mentaliteten och folk i Sverige är alltid så snälla. De är så öppna. När jag flyttade till Italien förstod jag att det var något helt annat där och det finns några delar som jag gillar mer med Sverige än Italien.

Nicolao förstår svenska, men gör helst intervjun på engelska.

- Jag skulle förstå vad du säger om du pratar svenska, men jag är lite blyg när det gäller att prata. Jag är inte så bra på att uttala orden, säger han.

Dumitru hann med att spela organiserad fotboll i ett lag i Fisksätra innan han flyttade från Sverige, men han har egentligen fått hela sin fotbollsfostran i Italien och där ansågs han vara en stor talang när han visade framfötterna i Empoli som tonåring. 2010 köptes han, som 18-åring, till Napoli och jämfördes då med Arsenal-legendaren Thierry Henry av dåvarande Empoli-tränaren Salvatore Campilongo. På meritlistan finns också tio U19- och nio U20-landskamper för Italien.

- Jag jobbar hårt för att få ut min potential. Jag sågs som en av de bästa i min generation i Italien men efter en säsong i Napoli började jag lånas ut till många olika klubbar. Det var kanske min svåraste tid hittills, jag var väldigt ung och jag fortsatte att gå på lån.

Men säsongen 2014/2015 hittade Dumitru rätt, i grekiska högstaligan med Veria. Då spelade han 27 ligamatcher och gjorde sex mål och fyra assist. Förra året gjorde han också sju mål på 34 matcher i Serie B-klubben Latina.

- I Grekland började jag spela bättre än tidigare år. Nu är jag i Nottingham och här vill jag ta nästa steg. Jag är snart 25 nu och jag känner att jag har mycket att lära, men jag har också erfarenhet och det är rätt tid för mig att ta nästa steg nu. Att få representera Sverige skulle vara riktigt bra för min karriär, och självklart en ära.

Är du tillräckligt bra för Sverige, känner du?
- Ja. Jag känner att jag är bra och att jag skulle kunna hjälpa Sverige. Jag tror att jag kan vara användbar.

Dumitru skulle i Janne Anderssons landslag kunna spela på flera positioner.

- De har ju bytt en del spelare sedan "Ibra" (Zlatan Ibrahimovic) slutade och de försöker få till en nystart. Jag kan spela yttermittfältare, anfallare, släpande anfallare och så vidare. Jag gillar att attackera ytor och komma i en mot en-situationer, säger 24-åringen.

- Jag ser på mig själv som snabb och jag är bra tekniskt sett. Jag är inte någon skyttekung, men målskyttet vill jag förbättra. Och så vill jag göra fler assist. Sen beror ju mitt spelsätt på vilken position jag spelar på. Spelar jag yttermittfältare vill ju tränaren ha en sak och spelar jag anfallare vill han ha en annan sak. Jag vill hjälpa laget.

Följer du det svenska landslaget?
- Ja, när jag får chansen så tittar jag på matcherna. Jag såg senaste matchen, jag såg EM-matcherna och jag kommer ju ihåg när U21-landslaget vann EM-guld förra sommaren. Det är några nya spelare i landslaget nu och det finns potential. Men potential vinner inte några matcher åt en, man måste göra jobbet.  

Hittills den här säsongen har Nicolao Dumitru spelat sex tävlingsmatcher för Nottingham Forest. Enligt honom själv är formen på väg.

- Jag hade en tuff försäsong. Jag tränade hela juli med Napoli, men sen kom alla EM-spelare tillbaka och då var vi väldigt många spelare. Så augusti var en tuff månad där jag tränade vid sidan av truppen också. Sen skrev jag på för Nottingham den 30 augusti så då var jag lite efter i träningen. Jag spelade inte på toppen av min nivå i början av säsongen och det fanns inte tid för träning, men jag är glad att tränaren gav mig chansen att spela några matcher. Nu är jag redo att spela efter landslagsuppehållet.

Vad är din ambition med karriären i stort?
- Jag vill få ut all min potential. Om jag får chansen i Sverige kan det öppna många dörrar och jag tror att jag kan överraska alla. Jag vet att jag är bra. Ibland måste jag vara mer fokuserad under matcherna och det finns några saker jag måste bli bättre på. Men förbättrar jag de sakerna kan jag verkligen bli en bra spelare, säger Dumitru. 

Förhoppningen om att slå sig in i Janne Anderssons landslag är alltså stor från Nicolao Dumitrus sida. Rådgivaren Alessandro Soli, som representerar anfallaren tillsammans med Fabrizio Ferrari och Gianfranco Cicchetti, har redan kontaktat Svenska Fotbollförbundet i frågan.

- Ja, det har jag gjort. Nu får vi se vad som händer. Jag hoppas att de kommer följa honom framöver. De kanske inte vet om att han kan spela för Sverige, säger Soli.

Rådgivaren har själv en Sverige-koppling. För två år sedan jobbade han som konsult åt Mjällby, och Solis och Dumitrus gemensamma blågula anknytning gör att de ofta pratar om Sverige.

- Vi pratar om hur bra landet är och bandet han känner till Sverige. Om han får chansen att spela för Sverige så kommer han göra det med hjärtat.

Och en eventuell process med att få Dumitru tillgänglig för Janne Andersson skulle gå snabbt, enligt Alessandro Soli och spelaren själv. Dumitru har tidigare haft ett svenskt pass och behöver alltså bara förnya det för att kunna representera Sverige.

Publicerad 2016-10-08 kl 16:00
SVERIGE

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER