Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

JDT svarar om system, stab, kapten och första truppen: "Tar ut 26 spelare"

Sverige (herr)

SOLNA. Jon Dahl Tomasson är inne på sin första dag som Sveriges förbundskapten.
Här svarar han på ett antal aktuella frågor.

31:09
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se hela presskonferensen med Jon Dahl Tomasson i spelaren ovan.

Sveriges herrlandslag har en ny förbundskapten. Jon Dahl Tomasson presenterades på en presskonferens under fredagen, hans första officiella arbetsdag.

SvFF:s kontrakt med den danske tränaren är skrivet över det kommande VM-kvalet.

I samband med presskonferensen svarade Tomasson på ett antal aktuella frågor kring landslaget. Exempelvis kring hur han resonerar runt val av lagkapten. Tidigare har Manchester United-stjärnan Victor Nilsson Lindelöf haft bindeln runt armen.

- Alla de frågorna och allt det vi ska planera kommer vi få möjlighet att prata om senare. Det första jag måste göra nu är att etablera en kontakt med spelarna. Jag ser fram emot att göra det. Jag har inte kunnat göra det förrän nu. Jag kommer ringa spelare nu, säger Tomasson.

Annons

- Den 13 mars presenteras första truppen och då kan jag troligtvis ge ett bättre svar än nu.

Sverige spelar sina första landskamper under den förre Malmö FF-tränarens ledning den 21 och 25 mars. Portugal respektive Albanien väntar i träningsmatcher.

Då kommer Tomasson kalla en relativt stor trupp för att få möjlighet att se många spelare.

- Vi kommer antagligen att ta ut 23 utespelare plus tre målvakter, så 26 totalt, till första träningslandskamperna mot Portugal och Albanien. 

Tomasson är tydlig med att Sverige ska spela en offensiv fotboll under honom. Han menar att försvarsspelet börjar i offensiven.

- Jag vill spela en fotboll för att vinna. Inte en fotboll som fokuserar på att inte förlora. Och jag gillar underhållning. Folk måste vara med oss på det här äventyret och på den här resan, så vi behöver underhålla människor. Självklart handlar det om att vinna matcher men i slutändan måste vi också ge något tillbaka till supportrarna. Det är inte nog för oss att bara vinna matcher.

Annons

- Vi kommer inte vara perfekta direkt men vi måste försöka implementera en offensiv mentalitet. Då behöver vi passion och tålamod.

De senaste åren har Tomasson ofta spelat med en fyrbackslinje och någon form av 4-2-3-1 eller 4-3-3-uppställning, även om han i Malmö delvis spelade med tre backar.

Hur han kommer spela med Blågult? Det är oklart just nu.

- Formation är inte viktigt för mig. Det viktiga är att göra alla konkreta saker rätt. Jag älskar detaljer. Jag är lite av en perfektionist och jag vill investera saker i spelarna. Så formation för mig handlar om att spelarna ska vara i sina bästa positioner i rätt ögonblick. Kontrollerar du ytorna så kontrollerar du matchen.

Som assisterande tränare tar Tomasson med sig Remy Reijnierse. Hur övriga staben kommer se ut är inte bestämt än.

- Jag tar med mig Remy. Vi har jobbat väldigt nära i fyra år och känner varandra väl. Vi är inte man och hustru men vi känner varandra väl, säger Tomasson.

Annons

- Vi måste lägga pusslet för att hitta den bästa lösningen för staben och det kommer vi att göra den närmaste perioden. Vi måste se vad som är rätt.

Vad vet du om staben i nuläget?
- Vi har inte kunnat prata före kontraktet (började gälla 1 mars). Vi pratade lite i dag på kansliet och vi kommer fortsätta göra det. Man kommer få en känsla om det finns kemi eller inte. Men jag ser fram emot det.

Därmed är Maths Elfvendal, Lasse Jacobssons och Christoffer Bernspångs framtid i just herrlandslaget oklar.

Tomasson är vidare osäker på om han kommer prata med sin företrädare Janne Andersson för att få insyn i saker och ting.

- Jag har inte pratat med honom än men det kan bli så att jag gör det.

Dansken blir Sveriges förste utländske förbundskapten, han kommer inte bo i Sverige och han kommer kommunicera på engelska. Kring hur han ser på den möjliga skepsis som följer av det svarar han följande:

Annons

- Det kommer alltid finnas skepsis. Det är en del av livet och fotbollen. Det fantastiska med fotboll är att det finns massor av olika åsikter. Vi behöver inte alltid vara överens om allt. Men det viktiga är att skapa en samhörighet med supportrarna nu, att de känner att de är en del av något. En ny era.

Publicerad 2024-03-01 kl 14:24

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto