Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF:s skatteknep för att göra JDT billigare: "Stämt av mycket med rådgivare"

Sverige (herr)

SOLNA. Jon Dahl Tomasson bor inte i Sverige.
Nu bekräftar SvFF att man sett över skattelösningar för att göra rekryteringen billigare.
- Vi har möjligheter att utnyttja, säger generalsekreteraren Andrea Möllerberg till Fotbollskanalen.

31:09
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: TT.

Se Jon Dahl Tomassons presskonferens i repris.

När det blev officiellt att Jon Dahl Tomasson tar över som ny förbundskapten för Sveriges herrlandslag meddelade Svenska Fotbollförbundet att han inte kommer bo i Sverige. Dessutom gjorde han varken media eller pratade med spelare innan han formellt påbörjade sin anställning under fredagen.

Dansken ger inget svar kring var han kommer ha sin bas men förklarar nu att han bara delvis kommer befinna sig i Sverige.

- Jag kommer vara i Sverige för möten, jag kommer besöka klubbar i Sverige och jag kommer titta på matcher i Sverige. Jag kommer följa de spelarna som vi tror är aktuella för A-landslaget. Sen kommer jag vara utomlands där de flesta spelarna spelar, säger Tomasson och fortsätter:

Annons

- Jag flyttade från Danmark när jag var 18 år och jag har bott utomlands i många olika länder. Jag kommer vara här i Sverige delvis men också i andra länder. 

Finns det skattemässiga skäl bakom att du börjar med allt först den 1 mars och inte ens har pratat med spelare eller oss?
- Nej, men jag är ingen revisor heller. Jag vet inte om du är det, svarar Tomasson till Fotbollskanalen och skrattar.  

- Men det är inte anledningen. Anledningen är att jobbet började den 1 mars.

Jon Dahl Tomasson är alltså inte skriven i Sverige. Något som kan öppna för endast 15 procent i skatt på en "sign on-bonus". Och SvFF har koll på både artistskatt och expertskatt för förbundskaptenen, bekräftar generalsekreteraren Andrea Möllerberg.

Att Tomasson började utföra arbetsuppgifter först under fredagen säger Möllerberg följande kring:

Annons

- Vi vill vara lite mer noga att det är 1 mars och ge den respekten och att det inte går före någonting. Då satte vi 1 mars och där börjar vi och så ville vi ge besked i måndags. Vi vet att när vi gör klart sådant här kommer det ut ganska snabbt och då ville vara tydliga att detta gäller.

Det fanns uppgifter i England att Blackburn ville ha betalt för Jon Dahl Tomasson - är det en faktor?
- Det har inte vi fört någon dialog runt och det har fungerat bra. Den dialogen har Jon och hans rådgivare fört med Blackburn. Det är inget som påverkat oss utan vi bestämde att vi sätter ner foten 1 mars och det känns bra. Då blev avstampet tydligt.

Det finns möjliga skattelösningar kopplade till Jon Dahl Tomasson som är skriven i utlandet och där han kanske är mindre i Sverige än sex månader under 2024. Om SvFF betalat en sign on-bonus är det bara 15 procent i skatt på det beloppet, men arbetsgivaravgifter för förbundet. Däremot går det inte att ha en anställning på förbundet 2025 ut och betala artistskatt på lönen oavsett hur lite Dahl Tomasson är i Sverige.

Annons

Det andra skattealternativet är expertskatt där man undantar 25 procent från skatt vilket innebär att skattesatsen hamnar på 33 procent. Då slipper SvFF även arbetsgivaravgifter på 25 procent av lönen.

- Så är det och nu får vi se. Som Jon sa på presskonferensen så vet de inte riktigt exakt var de ska etablera sig än. Vi får se löpande och det viktiga är att vi följer de regler som finns, säger Andrea Möllerberg.

Ni kan utnyttja det, det kan vara fördel för er och honom?
- Det finns de möjligheterna att utnyttja för oss som är en föreningsstruktur. Så det är normalt och klart vi gör som våra rådgivare säger till oss att göra.

Ni har kontrollerat upplägg kring skatter i form av artistskatt och expertskatt?
- Vi har stämt av väldigt mycket runt kontraktet för att vara säkra och så man förstår allting. Vi är en föreningsstruktur med momsberättigande och liknande så vi är ganska noga med att stämma av så man vet vad man ger sig in på kopplat till vår ekonomi.

Annons

Hur har förhandlingarna varit med Tomassons rådgivare?
- Det har varit väldigt spännande och bra men det är tuffa rådgivare får jag säga. De har skött sig bra och vi har haft en bra dialog och min känsla är att vi alla velat komma överens på ett bra sätt så att bägge parter känner sig nöjda, svarar Möllerberg.

Att det handlar om stora pengar är klart. Senaste löneuppgifterna för Jon Dahl Tomassons företrädare var 4,2 miljoner kronor i lön för Janne Andersson och hans assisterande Peter Wettergren tjänade 2,0 miljoner. Klart att det kan vara en fördel för Tomasson och hans assisterande Remy Reijnierse att då få en del av lönen utbetald i förväg i form av en sign on-bonus när man bor utomlands, men några detaljer i Tomassons avtal vill inte SvFF kommentera.

- Det räcker att folkrörelsen med en demokratisk process beslutar om en budget och hans lön faller inom ramen för den. Det är "good enough". Varje anställd ska kunna ha en lön som inte är offentlig från förbundets sida.

Annons
Publicerad 2024-03-01 kl 17:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto