Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
43v

Joel Andersson om debuten på fel position, utlandsdrömmen, tvillingbrorsan och chocken när Stahre bara försvann

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Andersson gästa Fotbollskanalen On Tour i spelaren ovan.

ABU DHABI. Joel Andersson tackar förre Häcken-tränaren Mikael Stahre för utvecklingen – men har inte kommit över chocken att han drog.
- Det var väldigt trist, hade föreställt mig att jobba med honom i tre år, säger backen till Fotbollskanalen.

När Sverige inledde landslagsåret med 1-1 mot Estland så tillhörde Joel Andersson de positiva överraskningarna, om än på fel plats. BK Häckens ytterback spelar till höger i klubblaget men i U21-landslaget är det vänster som gäller.

Så även i A-landslaget.

 - Inför resan så ringde Janne Andersson och sa att de funderade på att köra mig till vänster och att jag skulle vara beredd på det, säger Joel Andersson dagen efter landslagdebuten.

Den 21-årige backen är precis som en del andra spelare trötta, inte bara för att det blev mycket springande i värme och att det var första matchen för året, utan att för att känslorna gjorde att det var svårt att somna förr’än framåt 04.00. Måndagen går till återhämtning och fria aktiviteter.

 - Det känns skönt att ha debuterat, lite trist att vi inte vann, men det känns bra. Jag är ganska nöjd, det är första matchen för året och nya spelare som jag knappt tränat med tidigare. Det är samtidigt ganska lätt att spela med bra spelare, säger Andersson som hört av kompisar och familj som varit nöjda och stolta.

Vad är svårt med att spela till vänster men att vara högerfotad?
- Man är van att sköta alla uppspel med högerfoten, så det blir annorlunda att sköta dem med vänstern. När jag var mindre tränade jag mycket med vänstern och kan använda den i de flesta lägen, men det är ändå stor skillnad. Det är lite jobbigt när jag kommer långt upp på kanten och ska slå inlägg, då har jag inte den kraften. Men det funkar.

 - Jag är hellre högerback, det är ingen hemlighet, men hade de sagt att jag ska spela vänsterback i Häcken hade jag gjort det också, men där har de sagt att jag är högerback.

Joel Andersson är mån om att tacka Mikael Stahre för sin utveckling under 2017 och sörjer att tränaren bara hoppade av. Något som var chockartat när Stahre samlade spelarna och meddelade att han slutar och sedan försvann.

 - Det var en stor chock. Jag var faktiskt sjuk den dagen, så jag kom bara dit och blev kollad och träffade Stahre på parkeringen. Senare fick jag ett sms av brorsan (Joels tvillingbror Adam spelar också i Häcken) om att han hade lämnat. Det var trist, riktigt trist.

 - I slutet kom jag in mer och mer i hans tänk och vi hade en bra kommunikation hela året. Det var väldigt trist, hade föreställt mig att jobba med honom i tre år så det var väldigt trist, han är en väldigt bra tränare. Han passade väldigt bra in i Häcken.

Har du inte haft kontakt med Stahre efter det?
- Jo, vi har smsat lite och jag har tackat honom för året.

Vad är ditt intryck av Andreas Alm?
- Träffade honom jättesnabbt i december och vet att han gjorde det bra i AIK och det är det enda jag vet. Vi har inte snackat så mycket, men jag ser fram emot att jobba med honom.

Joel Andersson var med och vann cupen med Häcken och både han och klubben siktar högt:

 - Europaplats är rimligt med den trupp vi har. Inte tappat så många och har många bra spelare kvar. Vi vill vinna SM-guld, det är målsättningen för Häcken att vinna allsvenskan så snabbt som möjligt och självklart satsar vi på det.

I laget finns Joels tvillingbror Adam och bägge gick från Västra Frölunda till Häcken för fyra år sedan efter att de fått spela division 2-fotboll för moderklubben. Dock har Adam haft lite tuffare att få speltid i BK Häcken:

 - Det är inte så stor skillnad på oss. När vi var mindre var han back och jag spelade längre fram och var offensiv. När vi kom till Häcken var han på mittfältet och jag gick ner som back, men nu har han gått ner som back men är mer vänster i klubblaget och jag är mer höger. Vi pushar varandra.

Kan det bli jobbigt när det går bättre för dig som nått A-landslag och U21?
- På ett sätt ja, på ett sätt nej. Jag vet vad han kan och han vet vad jag kan. Det är inte så jobbigt, men jag vet hur bra han är och han borde ha spelat mer förra året. Tror att han kommer att blomstra.

Fokus under 2018 lägger Joel Andersson på U21-landslaget och han hoppas hjälpa laget till EM-slutspelet nästa sommar.

- Det finns goda chanser, vi borde haft någon vinst till, men vi har många matcher kvar och vi har alla möjligheter och kommer att kriga för det.

Joel Andersson skrev nytt kontrakt med Häcken för drygt ett år sedan och har tre år kvar med Hisings-klubben, och att flytta inom Sverige är inget som lockar:

- Jag vill gå utomlands, jag spelar trots allt i ett topplag i Sverige. Jag känner mig redo nu, men har mer att hämta i allsvenskan. Jag ser inte så långt fram. Jag vill bara göra så bra jag kan det här året med Häcken.

Att Häcken sällan får de mediala strålkastarljusen på sig bryr han sig inte om:

 - Det är många som säger det, men det tänker inte jag på. Jag trivs i skuggan och så länge jag jobbar på bra så märker folk det.

Ännu så länge har den strategin fungerat för Joel Andersson.

Publicerad 2018-01-09 kl 08:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons