Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Klart: AEG tar över driften av Friends: "Bättre än Lagardère"

Foto: Bildbyrån.

Lagardère lämnade driften av Friends Arena.
Nu står det klart att AEG tar över.
- Vi tror att man kommer att gå runt, men inte 2017 och inte 2018, säger Fabeges vd Christian Hermelin till Fotbollskanalen.

I början av april i år lämnade franska Lagardére sitt engagemang i Friends Arena. Lagardère hade tidigare ansvarat för driften, men valde att hoppa av trots att avtalet initialt var skriver över ”minst tio år”.

- Vi kom inte överens om de ekonomiska villkoren, sa Lagardères vd Martin Håkansson till Fotbollskanalen då.

På onsdagen blev det klart med en ny partner för Arenabolaget, som ägs av Svenska Fotbollförbundet och Fabege. I ett pressmeddelande bekräftar både Fabege och förbundet att AEG tar över driften och att man skrivit ett avtal över tio år. AEG har sedan tidigare hand om driften för arenorna i Globenområdet.

- Vi ser en stor fördel att AEG nu förfogar över alla arenaalternativen i sitt arbete och att landslaget och de allsvenska Stockholmslagen har samma operatör för fotboll, säger Karl-Erik Nilsson, SvFF:s ordförande och styrelseledamot i Arenabolaget, till förbundets hemsida.

Marie Lindqvist, VD för Stockholm Live och AEG i Sverige:

- Vi fick en förfrågan och vi driver sedan tidigare fyra arenor i Globenområdet inklusive Ericsson Globe och Tele2 Arena. När vi vände och vred på det här och analyserade vilka möjligheter vi kan har för att fördjupa vårt samarbete och använda de möjligheterna som finns att addera Friends Arena till vår arenaportfölj så såg vi att det här kan verkligen vara positivt, både för Friends Arena men också för arenorna i Globenområdet. Vi kan Stockholmsmarknaden bra, vi är vana vid att jobba med moderna multifunktionsarenor och vi är vana vid fotboll, säger hon till Fotbollskanalen.

Att ekonomin gått dåligt och att Lagardère hoppade av redan efter två år, var det något ni reflekterade över innan ni tackade ja?
- Ja det är klart att vi reflekterat mycket över det. Arenan är fantastisk, det var inga tveksamheter kring det, sedan vill vi ju så klart skapa förutsättningar för att göra ett bra jobb. Vi har skrivit ett tioårigt avtal och ser långsiktigt på det här.

Christian Hermelin är vd på Fabege, som tillsammans med Svenska Fotbollförbundet äger Arenabolaget. Han menar att skiftet från Lagardère till AEG kommer att vara arenan till gagn.

-  Jag ska inte säga att Lagèrdere är dåliga, men AEG är ett bättre alternativ. De har bättre förutsättningar. De har sin närvaro i Stockholm och det ger både synergier i drift, de här enheterna ska förvaltas och det finns många områden där vi har specialister där vi nu kan få synergier, säkerhet till exempelvis. Vad gäller utnyttjande av arenan kan vi också lägga en mycket bättre kalender för att få ihop det på bästa sätt.

Är avtalet med AEG bättre för förbundet och för Fabeges del, rent ekonomiskt?
- Man kan väl säga att som i det långa loppet spelar roll för ekonomin är att verksamheten går bra. Det är då det kommer att bli en bra ekonomi för fastighetsägarna. Vi vill att arenan ska vara fylld av liv och verksamhet och dra till sig publik. För stadsdelens skull men också för att ge bra ekonomi. Vi ser att den här operatören har den bästa förutsättningen att skapa mycket evenemang men också god ekonomi. Vi tror att det här kommer att generera bättre ekonomi för oss som fastighetsägare än om vi hållit kvar vid Lagardère som sa upp avtalet.

När kan Friends Arena göra vinst på arenadriften?
- Man ska ha respekt för att det tar tid, allting. Vi tror att man kommer att gå runt, men inte 2017 och inte 2018. Men inom inte allt för många år är tanken att vi inte bara ska gå runt utan att arenan ska vara ett stolthet för oss alla.

Fabege äger 66,7 procent av Arenabolaget och SvFF 22,1 och ytterligare 11,1 procent via Cooperante AB.

Publicerad 2017-05-03 kl 09:16
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons