Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lagardère lämnar driften av Friends Arena: "Fanns en klausul"

Sverige (herr)

Nyligen avslöjade Fotbollskanalen att Lagardère kunde lämna driften av Friends Arena.
Nu meddelar parterna att avtalet mellan det franska bolaget och Arenabolaget bryts.
- Vi kom inte överens om de ekonomiska villkoren, säger Lagardères vd Martin Håkansson till Fotbollskanalen.

0:59
Nästa

Avbryt
Försök igen

I slutet av februari kunde Fotbollskanalen avslöja att förhandlingar mellan franska Lagardère och Arenabolaget (som ägs av Svenska Fotbollförbundet och Fabege) brutit samman, och att det kunde innebära att Lagardère lämnar driften av Friends Arena.

- Det återstår att se hur det slutar. Budet att driva arenan har blivit avvisat. Sedan får man se hur Lagardère och ägarna hanterar det, sa en källa med direkt insyn i förhandlingarna då.

Nu bekräftar parterna för Fotbollskanalen att Lagardère lämnar över driften till Arenabolaget. Lite mer än två år in på det minst tioåriga avtalet bryter man alltså med varandra.

ANNONS

- Vi har under en längre tid haft diskussioner med ABS (Arenabolaget i Solna), ägarbolaget, om de ekonomiska villkoren för ett fortsatt avtal att driva arenan. Trots förhandlingar i god anda med ambitionen om att få till ett avtal om fortsatt drift så har vi inte kommit överens om de ekonomiska villkoren. Därför är slutsatsen att vi kommer lämna över driftbolaget till ABS senare i dag, säger Lagardères vd Martin Håkansson.

Klaus Hansen Vikström, representant för Arenabolaget och vice vd för Fabege, berättar att det fanns en klausul i avtalet som nu utnyttjats.

- Det fanns en klausul om att vi skulle utvärdera samarbetet efter ett tag, så det var väldigt ömsesidigt när vi bestämde oss för att samlas runt bordet för att titta på vilka möjligheter som fanns för att komma vidare i samarbetet. I samband med det kom ekonomiska frågor upp och vi har försökt komma i mål eftersom vi gärna vill fortsätta på resan som vi påbörjat med en fantastisk arena. Men det som det har stupat på är att vi inte kommit överens om de ekonomiska villkoren, säger Hansen Vikström.

ANNONS

Friends Arena har hela tiden haft det tungt ekonomiskt. Efter 225 miljoner i förlust 2012, 225 miljoner i förlust 2013, 265 miljoner i förlust 2014, 269 miljoner i förlust 2015 och 235 miljoner i förlust 2016 ser situationen tuff ut.

- Vi hade gärna fortsatt driva arenan, men vi kom helt enkelt inte överens. Vår tro på arenan är fortsatt stor, säger Lagardères vd Martin Håkansson.

Handlar det ändå inte om att ni inte fått tillräcklig fart på affärerna kring arenan?
- Nej, nej, nej. Det vi gjort rent konkret är att vi optimerat organisationen, effektiviserat processerna, uppdaterat hospitalityerbjudandet, vi har en helt ny konferensverksamhet på arenan, vi har standardiserat konsertformaten och mycket mer. Så allt väsentligt har det här gått enligt plan, säger Håkansson.

- Vi har helt enkelt inte knäckt formeln för den ekonomiska överenskommelsen framåt, fortsätter han.

ANNONS

Ser ni det som ett misslyckande att det blir så här, för ni skrev ju ändå ett avtal som löpte över minst tio år?
- Nej, jag tycker inte att det är ett misslyckande. Ägarstrukturen för arenan har ju koncentrerats i och med att vi, Fabege, köpt ut tre parter i form av Jernhusen, Peab och Solna Stad. Nu är det endast två ägare kvar och det krävs ett stort fokus från ägarna, men det var kanske inte 100 procent förut. Nu finns det ett sådant fokus. Nu har vi börjat tänka lite mer på hur vi kan få ut maximalt av arenan. Lagardère har gjort ett fantastiskt jobb, svarar Arenabolagets Klaus Hansen Vikström.

Arenabolaget poängterar att verksamheten rent praktiskt kommer att fortsätta på exakt samma sätt som tidigare när det gäller hantering av evenemang, biljettförsäljning, kringservice, marknadsföring och försäljning samt partnersamarbeten. Dessutom fortsätter arbetet med samma ledning och personal som tidigare.

ANNONS

Har Lagardère fått kompensera Arenabolaget ekonomiskt i och med att ni går skilda vägar?
- Nej, det är inte tal om någon kompensation från någon av parterna. Det är inte så att någon står i skuld till den andra, säger Klaus Hansen Vikström.

Vad blir utmaningen för Arenabolaget framöver när ni nu tar över driften själva?
- Det finns en utmaning och det är att hitta en form som tjänar arenan och arenans ägare på bästa sätt. Det är den utmaning som finns och den jobbar vi stenhårt med. Jag är säker på att vi oavsett utfall kommer hitta en fantastisk lösning, säger Hansen Vikström.

Är det aktuellt att titta på att få in en ny part som tar över driften av arenan?
- Det är inte uteslutet. Det ingår ju i våra övervägningar framöver, en ny part. I slutändan är ABS inget bolag som ska driva arenor. Det behövs extrem kompetens för det. Vi ska se var vi hittar den bästa kompetensen till den ambition som vi har. Vi får se, det är ingen som har sura miner nu och vi har inte stängt våra dörrar för varandra. Vi har fortsatt en fantastisk kommunikation med Lagardère och vi har andra beröringspunkter med varandra.

ANNONS

Klaus Hansen Vikström ser med tillförsikt på arenans framtid.

- Framtiden ser fantastisk ut. Vi har en fantastisk evenamangskalender, vi har en Europa League-final framöver och vi hoppas att de svenska landslagen kommer att spela stora internationella matcher framöver. Vi ser väldigt positivt på framtiden. Annars hade vi från Fabeges sida inte gått in och köpt ut de andra ägarna. Vi gjorde inte det för att vara snälla och trevliga, utan för att vi tror stenhårt på arenan.

När kan vi få se en vändning på de ekonomiska siffrorna för arenan, att de blir positiva?
- Du kommer redan under 2017 se förbättringar i resultatet. Det är inte så att vi pratar om brakförluster.

När kan ni gå med vinst?
- Det finns två olika saker att titta på då, dels det som de kostar att driva en arena och sen finns också själva strukturen med att arrangera konserter och så vidare. Den sista delen tror jag vi kan se en vinst på inom relativt kort tid. När det gäller driftbolaget kan det ta lite längre tid innan vi ser svarta siffror, men jag ser absolut möjligheter för att vi kan göra det inom en överskådlig framtid, avslutar Arenabolagets Klaus Hansen Vikström.

ANNONS

Fakta

Friends Arenas ägastruktur

Arenabolaget är fastighetsbolaget bakom Friends Arena. Det ägs av två parter:
* Fabege (66,7 procent) 
* Svenska Fotbollförbundet (22,2 procent + 11,1 procent via ett samarbete med Folksam)

Från 1 januari 2015 fram till nu har driften av Friends Arena skötts av franska Lagardère Sports. Det avtalet, som egentligen löpte över minst tio år, har nu brutits.

Publicerad 2017-04-07 kl 12:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto