Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Landslagsspelare skickade penisbilder till SvFF-anställda

Foto: Bildbyrån

I mitten av 00-talet ska landslagsspelare ha skickat oönskade penisbilder till kvinnliga anställda på Svenska Fotbollförbundet.
Men förbundet gick aldrig till botten med uppgifterna, rapporterar Aftonbladet.
Ordföranden och styrelsen blev inkopplade, men det blev nertystat, säger Gunilla Axén till tidningen.

Den tidigare landslagsspelaren Gunilla Axén jobbade för Svenska Fotbollförbundet i nästan 17 år och var bland annat utvecklingschef mellan 2003 och 2010. Under den tiden upplevde hon att hon flera gånger blev sexuellt trakasserad, skriver Aftonbladet.

Axén berättar bland annat att hon då blev ombedd att inte använda kjol för att "inte fresta männen".

- Det var dåvarande ordföranden Lars-Åke Lagrell som, i all välmening, sa att jag skulle vara försiktig. Jag tyckte att det var förskräckligt, tänkte ”vad är det här för organisation?” och klädde mig motvals, som jag ville. Det hände att jag blev tafsad på och att folk nöp mig i baken vid fina middagar och liknande. Jag var ganska ensam som kvinna på min post och var lycklig över att få kliva in i finrummet, tänkte att jag fick anpassa mig till en ny verklighet. Jag tog det bra och tänkte att det inte var något otrevligt eller ofredande. Och då kände jag att det var bättre att hålla tyst för att lyckas i jobbet, säger Axén till Aftonbladet.

Axén berättar också att hon vid tre tillfällen runt 2004/2005 fick bilder från spelare i herrlandslaget skickade till sig, på spelarnas könsorgan.

- Det var tre spelare, mycket kända, jätteduktiga och respektabla män som har familjer. Det kunde komma en hälsning typ ”godmorgon” och så en penisbild, säger Axén till Aftonbladet.

Enligt Axén fick även tre andra "förtroendevalda kvinnor inom förbundet" ta emot liknande bilder av samma spelare. Hon hävdar att hon försökte driva vidare frågan men att de andra kvinnorna backade. Axén hävdar att SvFF:s ordförande och styrelse kopplades in i ärendet, men att allt tystades ner.

2010 berättade Axén om bilderna hon fått ta emot för dåvarande säkerhetschefen Anders Sigurdsson, men enligt Axén fick hon då rekommendationen att inte gå vidare med frågan.

- Han såg bilderna men rekommenderade mig att inte gå vidare med dem. ”Tänk efter vilka strider du tar”, att det var en så känd person, att jag skulle vara tvåa på bollen. ”Får du med dig de andra är det bra, annars är det kört, då tycker jag inte att du ska göra det”, sa han. Och då var jag inte beredd att ta striden, det var självklart att lägga ner debatten, säger Gunilla Axén till Aftonbladet.

Sigurdsson själv hävdar, i en intervju med Aftonbladet, att han endast framförde att det var upp till Axén själv att hantera saken. Han bekräftar dock att Gunilla Axén visade honom en bild.

Aftonbladet har även varit i kontakt med SvFF:s nuvarande generalsekreterare Håkan Sjöstrand, som inte jobbade hos förbundet under åren då trakasserierna ska ha skett. Sjöstrand säger att han blir "lite chockad" av uppgifterna och att han nu ska gå vidare med informationen.

Förtydligande: Aftonbladet gick under söndagskvällen ut med att det inte rörde sig om spelare som då var aktiva i landslaget 2004-2005. Det ska i stället ha rört sig om spelare som då slutat i landslaget.

Publicerad 2017-10-21 kl 23:24
Annons
Annons
Annons