Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Liljeblad om OS-efterspelet - hanteringen av favoritskapet: "Ingen skillnad från andra känslor"

Sverige (dam)

BÅSTAD. Landslagets fotbollspsykologiske rådgivare, Rasmus Liljeblad har varit med länge.
Nu berättar han om hur landslaget ska nå hela vägen med hjälp av hans verktyg.
- Vi har en möjlighet att vinna och vi känner och tror på det, säger han till Fotbollskanalen

3:20
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se inslaget om Rasmus Liljeblad i spelaren ovan.

LÄS MER: Flera landslagsspelare hyllar Liljeblad: "Vi älskar Rasmus - han är otrolig"

Rasmus Liljeblad är tillhör inte truppen - men han är en av ledarna som uppskattas extra mycket av spelarna och som kommer att ha stor betydelse när Sverige får in i EM som förhandsfavoriter.  

Den fotbollspsykologiske rådgivaren ska hjälpa landslaget med allt från hur man hanterar sina känslor och tankar till hur man ska hjälpa varandra att få ut sin bästa prestation. Men det är upp till varje spelare hur mycket hjälp man egentligen vill ha.  

- De har ingenting från oss som är tvingande eller schemalagt. Det är behovstyrt, spelarna tar kontakt om de vill. Sen uppmuntrar vi dem att reflektera kring sina mästerskapsutmaningar utifrån alla perspektiv, återhämtning, sömn, mentalt perspektiv och allting. Sen att de söker den hjälpen och stöd som de behöver. Är det någon då som tänker att tankar och känslor kan bli en utmaning så söker de mig och så tar vi ett samtal, säger han till Fotbollskanalen.  

ANNONS

Märker du att vissa söker mer kontakt än andra?
- Ja, absolut. Spelarna är olika, vissa gillar att prata mycket och vissa har inte samma behov. Och många hjälper varandra väldigt mycket. Vi har en kultur där man uppmuntras att prata med den som du tycker att du behöver prata med. Då tycker vissa att det är bra att prata med mig eller någon annan tränare eller en lagkamrat.  

Har du märkt att spelarna kanske pratar mer eller mindre - att det skett en utveckling på det planet de senaste åren?
- Jag tycker att de pratar mer. Det blir mer normaliserat att prata, jag tror att vi har sänkt tröskeln att prata med mig, med de andra ledarna men också med lagkamrater, det är något som spelarna också lyfter. Vi behöver prata med varandra om hur vi tänker och känner. Det är normalt och det tycker jag att jag har sett, säger han.  

ANNONS

Och inför kommande mästerskap ska han förbereda landslaget på utmaningar som man kan ställas inför, men först spolar vi tillbaka bandet till OS i Tokyo där det svenska guldet blev till sand efter att man förlorat på straffar. Men trots att flera spelare mådde dåligt efter straffläggningen blev det inga samtal - då man snabbt skulle tillbaka till Sverige. 

- Vi hade en hemresa direkt efter finalförlusten som var väldigt speciell. Vi var hemma vid två-tre på natten och käkade middag för att tre timmar senare åka till flygplatsen. Jag vet inte om någon fick någon sömn egentligen. Och sen var det att flyga mellan Japan och Sverige och det var inte riktigt läge för något samtal eller gruppsamtal där. Sen åkte alla hem till sina klubbar och sen träffades vi ett par veckor senare på en landslagssamling där vi inte behövde prata om det och då var det fokus framåt.   

ANNONS

Har ni börjat prata om hur man ska hantera en eventuell straffsparksläggning i ännu ett mästerskap?
- Nej. Det är inte aktuellt på väldigt länge. Det är först aktuellt vid ett slutspel och vi har inte tagit oss dit ännu. Vi måste ta oss vidare ur gruppen - men när vi väl kommer dit får vi förbereda på hur vi ska spela på vårt bästa sätt och det är mycket mer än bara straffläggning. Ur mitt perspektiv är det samma sak som vi brukar prata om - var beredd på tankar och känslor och hur det kan påverka dig. Du kan nog uppleva att du kommer känna och tänka mycket oavsett om det är straffläggning så kan man nog tänka och känna väldigt mycket. Vad kan det göra med din prestation och det kan man bara applicera in. Det är inget nytt verktyg som behöver tillverkas utan det är bara att styra mot den straffsituationen.  

ANNONS

Tillbaka till favoritskapet – hur ska du Liljeblad hjälpa spelarna att uppnå det som endast ett svensk landslag har gjort i historien?  

- Vi pratar väldigt lite om det (favoritskapet). Vi pratar om möjligheten att vinna - sen har vi ett favoritskap utifrån någon ranking sen finns det någon ranking som sätter andra lag före oss. Den ödmjukheten har vi med oss att vi vet att många lag kan vinna det här mästerskapet. Vi har fortfarande möjligheten att vinna och känner och tror på det. Så vi pratar med om möjligheten att vinna varje match än att prata om ett favoritskap, säger han och fortsätter:  

-  Men så som jag jobbar med det handlar om att vi generellt sätt vill jobba med att uppmärksamma tankar och känslor som kan störa att spelaren själv reflekterar över vad som är ett störningsmoment. Då kan det vara massa saker - det kan vara press och det kan vara en egen press på sig själv. En frustration eller tankar och ilska, det kan vara massa tankar och känslor som kan störa. Då jobbar vi mycket med att uppmärksamma och acceptera dem. Men att fokusera på vad man ska göra tillsammans med den känslan man känner. I det kan vi väva in en diskussion om favoritskap och press. De är ingen skillnad från andra känslor man har. 

ANNONS

Under förlägret i Båstad var det flera spelare som berättade om hur mycket Liljeblad betyder för truppen - något som han uppskattar. Men för Fotbollskanalen berättar han också vad landslaget betyder för honom 

- Fantastiskt roligt. Det är ett drömjobb, det är ledare och spelare av absoluta toppklass. Högmotiverade, professionella, trevliga och roliga. Och intresserade av att bli bättre och där kommer psykologin in i allt annat. Det är väldigt roligt att lägga den pusselbiten.

Publicerad 2022-06-23 kl 12:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto