Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
1:12

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Folkhälsomyndighetens nya rekommendation i spelaren ovan.

Nya rådet - ovaccinerade bör inte gå på fotboll

5v

Under torsdagen höll Folkhälsomyndigheten en presskonferens.
Där kom nya rekommendationer som påverkar fobollsmatcher.
- Ovaccinerade bör undvika större arrangemang, säger FHM:s generaldirektör Johan Carlson.

Från 29 september slopas publiktaket i samband med att regeringen lättat på flertalet restriktioner kopplade till pandemin. Beskedet mottogs med glädje bland fotbollsklubbarna, som ser fram emot att fylla läktarna igen. 

Under torsdagen höll Folkhälsomyndigheten en presskonferens tillsammans med delar av regeringen, däribland statsminister Stefan Löfven.

På pressträffen meddelades att ovaccinerade inte bör gå på större evenemang, som teater och idrottsevenemang. Det är också olämpligt att gå ut på barer och dansa, exempelvis, som ovaccinerad, säger han.

- Rekommendationerna att stanna hemma och testa sig vid symtom gäller både ovaccinerade och vaccinerade. Samt att ovaccinerade bör undvika större arrangemang, säger Johan Carlson och fortsätter:

ANNONS

- Vi förutsätter att de människor som är ovaccinerade också tar sitt ansvar, säger han. 

Folkhälsomyndigheten meddelade att rekommendationerna att hålla avstånd kommer tas bort för de som är fullvaccinerade, men att för ovaccinerade kommer rekommendationen   att hålla avstånd stå kvar.

I samband med de slopade publikrestriktionerna tog socialminister Lena Hallengern upp alternativet att vaccinpass kan bli aktuellt på de allra största evenemangen.

När regeringens besked om slopat publiktak kom förra veckan mottogs det med stor glädje av Mats Enqvist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll (SEF). 

- Det är en glädjens dag. Utifrån det arbetet vi har bedrivit tycker jag att man verkligen har lyssnat och under det senaste halvåret har vi fått gehör på ett bra sätt. Det är korken ur, som att se ketchupen komma ut på pommes fritesen. Nu ser vi framåt. Vi har lite kvar, men vi ska ta vårt ansvar. Nu läggs ansvaret i knät på oss i stället för att vänta på Folkhälsomyndigheten. Det är enormt positivt för våra klubbar, sa han till Fotbollskanalen

ANNONS

När Fotbollskanalen når Enqvist efter regeringens nya rekommendation menar han att klubbarna är redo att ta ansvar utifrån situationen.

- Vi sätter ju upp de skyddsåtgärder som vi tycker i lämpliga och som är i samklang med resten av samhället, oavsett den här rekommendationen. En rekommendation som riktar sig till ovaccinerade att undvika evenemang är ju snarare en uppmaning att vaccinera sig, vilket jag för övrigt tycker är bra. Ju fler som vaccinerar sig desto lättare är det att hålla sådana här evenemang.

Vill ni ha vaccinpass?
- Det beror på pandemiläget men vi ligger högt i vaccinationsgrad och vi har relativt stora tal på arenorna nu, och har än så länge inte sett spridning på grund av det. Sen får vi väl se, men just nu har vi inte tyckt att vaccinpass är en bra väg framåt utan överlåta till individer att ta ett rimligt ansvar.

ANNONS

Det nya beskedet påverkar i grunden inte beslutet att lätta på restriktionerna på fotbollsmatcher som fortsatt gäller från 29 september.

Publicerad 2021-09-16 kl 13:30
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto