Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Officiellt: Sverige presenterar Tomasson som förbundskapten

Sverige (herr)

SvFF har hittat en ersättare till Janne Andersson.
Jon Dahl Tomasson tar över som ny förbundskapten för Blågult. 
Kontraktet är skrivet över kommande VM-kvalet.
- Jag ser enormt mycket fram emot att påbörja det här fina uppdraget, säger Tomasson på förbundets hemsida. 

4:58
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

I januari avslöjade Fotbollskanalen att Svenska Fotbollförbundet varit i kontakt med förre Malmö FF-tränaren Jon Dahl Tomasson om det lediga jobbet som förbundskapten - efter Janne Andersson - för Sveriges herrlandslag. Vid tidpunkten för den dialogen basade den danske tränaren över Blackburn Rovers i Championship.

För lite mer än två veckor sedan, då Tomasson var på väg att lämna Blackburn, rapporterade podcasten Tuttosvenskan att 47-åringen var muntligt överens med SvFF. Då uppgav Fotbollskanalens källor att Tomasson var förbundets tydliga förstaval men att det återstod detaljer att lösa för att anställningen skulle gå i lås. Sedan dess har dansken lämnat Rovers - och under måndagen skrev Fotbollskanalen att detaljerna som gör Tomasson till ny förbundskapten för Sverige var på väg att lösas.

Annons

Nu står det helt klart att Tomasson är ny förbundskapten för svenska landslaget. Det meddelar Svenska Fotbollförbundet på sin hemsida. Dansken tar även med sig Remy Reijnierse som assisterande förbundskapten, vilket Fotbollskanalen avslöjade under måndagen, och de påbörjar sina uppdrag den 1 mars i år. 

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen är det även aktuellt att Tomasson tar med sig ytterligare en resurs in i staben.

Tomassons avtal sträcker sig över kvalet till VM 2026. Vid ett lyckat kval gäller kontraktet automatiskt över mästerskapet. 

- Jag ser enormt mycket fram emot att påbörja det här fina uppdraget och att möta supportrar, spelare och förstås media i Sverige. Och att få tänka, tala och drömma i blått och gult, säger Tomasson på förbundets hemsida. 

Han fortsätter:

Annons

- På nära håll har jag upplevt den passion ni supportrar känner för Blågult. Jag ser verkligen fram emot att gå in på Friends Arena och känna ert stöd - det kommer att vara extremt mäktigt. Jag är både spänd och hedrad att påbörja denna resa tillsammans med er. 

SvFF:s fotbollschef Kim Källström:

Jon Dahl Tomassons egenskaper stämmer väl in på kravprofilen. Det var inte avgörande, men vi uppskattar hans spelarbakgrund. Vi ser det som en styrka att han har en bra förståelse för vad landslagsverksamhet är efter sina år som assisterande förbundskapten i Danmark. Han har dessutom spelat och varit lagkapten i danska landslaget, säger han.

Källström fortsätter:

Jon Dahl Tomassons sätt att vilja spela en positiv attackfotboll är något som kommer att passa vår grupp av spelare bra. Han har dessutom en god erfarenhet av att vara en frontfigur, vilket man naturligt blir för det svenska herrlandslaget, säger han.

Annons

En som har varit drivande kring spåret rörande den förre MFF-tränaren är just Källström, uppger flera källor för Fotbollskanalen.

- Kim har varit tydlig med att han vill ha in en tidigare spelare som förbundskapten, säger en källa med insyn.

Som tränare har Tomasson jobbat för klubbar som Excelsior, Roda och MFF. Han har även varit assisterande förbundskapten för Danmarks herrlandslag, mellan 2016 och 2020 då Åge Hareide tog laget till VM-åttondel i Ryssland och till EM. Som spelare gjorde han 110 A-landskamper för Danmark och representerade klubbar som Feyenoord, Milan och Newcastle.

Den danske tränaren har sedan SvFF var i kontakt med honom första gången visat stort intresse för uppdraget som Blågults förbundskapten. Nyligen fick han en förfrågan från den tyska storklubben Hamburg men den valde han att tidigt avfärda, enligt bold.dk.

Annons

Jon Dahl Tomasson var på tapeten för SvFF redan innan man valde att försöka rekrytera Olof Mellberg och Tony Gustavsson, ett spår som kraschade efter att en uppgörelse med Mellberg gått i kras i sista stund.

Efter det bakslaget tog förbundet ett omtag i processen och tittade bland annat på namn som man haft på listan tidigare under processens gång. Jens Gustafsson var en som var aktuell men valet föll alltså på Tomasson.

Remy Reijnierse har i sin tur gjort 15 år hos Nederländernas fotbollsförbund, men även varit assisterande tränare i klubbar i Tyskland och i England. Han har jobbat ihop med Tomasson i MFF och i Blackburn. 

Publicerad 2024-02-26 kl 16:41

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto