Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tomasson nära Blågult - tar med sig duo

Sverige (herr)

Detaljerna som ska göra Jon Dahl Tomasson till Sveriges nye förbundskapten är på väg att lösas, erfar Fotbollskanalen.
En del i planen: att Remy Reijnierse kliver in som assistent och att dansken tar med sig ytterligare en hjälptränare.

15:07
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se en intervju med Andrea Möllerberg från tidigare i februari i spelaren ovan.

I januari avslöjade Fotbollskanalen att Svenska Fotbollförbundet varit i kontakt med Jon Dahl Tomasson om det lediga jobbet som förbundskapten för Sveriges herrlandslag. Vid tidpunkten för den dialogen basade den danske tränaren över Blackburn i Championship.

För lite mer än två veckor sedan, då den förre MFF-tränaren var på väg att lämna Blackburn, rapporterade podcasten Tuttosvenskan att 47-åringen var muntligt överens med SvFF. Då uppgav Fotbollskanalens källor att Tomasson var förbundets tydliga förstaval men att det återstod detaljer att lösa för att anställningen skulle gå i lås.

Sedan dess har saker och ting gått i rätt riktning. Dansken har officiellt tagit farväl av Blackburn och det ekonomiska upplägg som krävs för att göra honom till Janne Anderssons ersättare är något som ett pressat förbund bedömt att man kan hantera, erfar Fotbollskanalen.

Annons

Även rörande andra frågor som den kring staben runt förbundskaptenen har man landat i en plan: exempelvis att Tomasson tar med sig sin assistent Remy Reijnierse till Blågult, erfar Fotbollskanalen. De två har jobbat ihop i både Malmö och Blackburn.

Uppgifter till Fotbollskanalen gör gällande att förbundet även ska ta in ytterligare en resurs till Tomasson i staben, antingen en analytiker eller assisterande. Man hade kunnat tro att U21-landslagets förbundskapten Daniel Bäckström skulle vara tänkbar då han 2020 jobbade med Tomasson och Reijnierse i Malmö FF. Men samarbetet funkade inte riktigt, enligt vad Fotbollskanalen erfar, och Bäckström klev av efter en säsong.

Tidigare har just Bäckström varit ett namn som SvFF övervägt för en roll i ledarstaben och han ledde landslaget som var på Cypern i januari. Då var delar av Janne Anderssons stab med under lägret och det återstår att se hur en ny förbundskapten ser på deras roller där en del är anställda och andra är konsulter.

Annons

Det återstår fortsatt saker att lösa innan förbundet kan presentera Jon Dahl Tomasson men just nu talar det mesta för att han tar över herrlandslaget och blir Sveriges förste utländske förbundskapten någonsin.

Brittiska medier, som the Sun, har tidigare rapporterat att Blackburn velat ha kompensation om Tomasson får ett nytt jobb i närtid.

En som har varit drivande kring spåret rörande den förre MFF-tränaren är SvFF:s fotbollschef Kim Källström, uppger flera källor.

- Kim har varit tydlig med att han vill ha in en tidigare spelare som förbundskapten, säger en källa med insyn.

Den danske tränaren har sedan SvFF var i kontakt med honom första gången visat stort intresse för uppdraget som Blågults förbundskapten. Nyligen fick han en förfrågan från den tyska storklubben Hamburg men den valde han att tidigt avfärda, enligt bold.dk.

Annons

Jon Dahl Tomasson var på tapeten för SvFF redan innan man valde att försöka rekrytera Olof Mellberg och Tony Gustavsson, ett spår som kraschade efter att en uppgörelse med Mellberg gått i kras i sista stund.

Efter det bakslaget tog förbundet ett omtag i processen och tittade bland annat på namn som man haft på listan tidigare under processens gång. Jens Gustafsson var en som var aktuell men där har inte förbundet gått längre utan Pogoń Szczecin ser ut att få behålla sin tränare.

Förbundet bestämde sig sedan för att gå för Jon Dahl Tomasson, vars framtid i Blackburn hunnit bli än mer osäker med tiden och att förbundets fotbollschef Kim Källström var med från start gjorde att hans vilja att ha en tidigare spelare fick genomslag.

- Jag är övertygad om att Tomasson har bra kvalifikationer för det här jobbet, sa SvFF:s generalsekreterare Andrea Möllerberg i TV4:s Efter Fem nyligen.

Annons

Som tränare har Tomasson jobbat för klubbar som Excelsior, Roda och MFF. Han har även varit assisterande förbundskapten för Danmarks herrlandslag, mellan 2016 och 2020 då Åge Hareide tog laget till VM-åttondel i Ryssland och till EM. Som spelare gjorde han 110 A-landskamper för Danmark och representerade klubbar som Feyenoord, Milan och Newcastle.

Publicerad 2024-02-26 kl 10:51

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto