Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
5:24

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses en tv-intervju med Marcus Berg.

RF om möjliga konsekvenser: ”Krävs mycket för att bevisa att utövaren inte gjort fel”

Marcus Berg avbröt en pågående dopingkontroll.
På RF menar man att bevisbördan ligger på Berg.
- Det krävs rätt mycket för att bevisa att en idrottsutövare inte gjort fel, säger Tommy Forsgren, handläggare för bestraffning hos Riksidrottsförbundet, till Fotbollskanalen.

Marcus Berg lämnade en dopingkontroll för att genomföra en flash-intervju efter matchen mot Tyskland. Detta efter att landslaget bett honom att prioritera det. Han genomförde dock kontrollen efter tv-intervjuerna. Nu är spelaren anmäld till Fifa och han riskerar därmed bestraffning.

- Jag har inte hört något om det specifika fallet och kommer därför inte att uttala mig om det. Vad jag kan berätta om är vad som generellt kan hända en idrottsutövare som avbryter en dopingkontroll, säger Tommy Forsgren, handläggare för bestraffning hos Riksidrottsförbundet, till Fotbollskanalen.

- Om det är så att man är kallad och det har inlett en process, vilket man är redan vi den första kallelsen, och avbryter utan ett giltigt skäl kommer man att utredas för en misstänkt företeelse. Att vägra eller avvika från en dopingkontroll är en grov företeelse som kan ge upp till fyra års avstängning.

ANNONS

Vad som anses vara ett giltigt skäl är dock inte specificerat i regelverket.

- Man skulle kunna tänka sig att en närstående till idrottsutövaren råkat ut för en olycka, eller liknande. Jag har dock inga specifika exempel att ge.

Marcus Berg ska dock alltså ha lämnat ett prov senare. Det förändrar dock inte mycket, enligt Tommy Forsgren.

- Om en idrottsutövare avviker från en dopingkontroll så krävs det rätt mycket för att bevisa att han eller hon inte har gjort fel.

- Syftet med provet är att det ska vara oanmält och lämnas in där och då. Därför måste idrottsutövaren ställa upp direkt, på plats.

Tommy Forsgren, som arbetat som dopingkontrollant under fyra OS, menar att den process som Fifa inlett mot Berg kan ta tid. I extrema fall kan idrottsutövaren i fråga även riskera avstängning under tiden som ärendet hanteras.

ANNONS

- Återigen beror det på vilken organisation som ansvarar för anmälan. I svenska förhållanden har han två veckor att svara på anmälan, i regel. Sedan kan det också ta längre tid än så. I vissa fall ska vittnen kallas och fler personer än idrottsutövaren komma till tal.

- Om den utredande organisationen bedömer att anmälan kan leda till en långvarig avstängning kan idrottsutövaren komma att stängas av omedelbart under pågående utredning.

I Fifas reglemente står det följande formulering om spelarnas åtaganden vad gäller media och dopingkontroller:

”Spelare som blivit utvalda att genomföra dopingkontroller måste fortfarande finnas tillgängliga för flash-intervjuer och Man of the Match-ceremonier vid presskonferenser (innan kontrollen, i sällskap av en övervakare och en medierepresentant från Fifa) och mixade zon-intervjuer (efter kontrollen)”.

ANNONS

Marcus Berg säger så här till TV4 om incidenten:

- Det var någon viktigpetter där på dopingen. Det blev egentligen en missuppfattning. Vart det leder vet jag inte, men det var en löjlig grej och vi får se.

Fotbollskanalen söker Fifa för en kommentar. 

Publicerad 2018-06-25 kl 11:11
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto