POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
43v

Avslöjar: Marcus Berg anmäld till Fifa - lämnade dopingkontroll utan godkännande

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses en tv-intervju med Marcus Berg.

GELENDZJIK. Marcus Berg lämnade en pågående dopingkontroll - utan godkännande.
Nu har han blivit anmäld av Fifa.
- Jag är helt övertygad om att jag hade rätt, säger Lasse Richt till Fotbollskanalen.

Marcus Berg riskerar att straffas av Fifa efter att parterna är oense i en dopingfråga. Fifa ville att Marcus Berg skulle göra dopingtest direkt efter matchen mot Tyskland. Men Berg prioriterade andra saker, som bland annat tv-intervjuer. Då rök parterna ihop och nu har Berg blivit anmäld. (Fifa meddelade senare under måndagen att Berg inte bestraffas.)

- Det var följaren (en typ av övervakare) som tog det beslutet, att Marcus skulle göra flash-intervjuer först, säger landslagschefen Lasse Richt.

- Marcus skulle göra lite flash-intervjuer lite senare och normalt gör man flash-intervjuer (teve- och radiointervjuer som görs direkt efter en match), innan man går in i dopingrummet. Nu ville man ha honom till några fler flash-intervjuer och jag var där och frågade den här personen som följde oss om vilket … och han följde med, men så kom den som var dopingkontrollant som sa att hon inte hade godkänt och så var det lite tjafs. Jag hävdade de reglerna som gäller och hon hävdade sina regler och så var det lite diskussioner, säger Lasse Richt till Fotbollskanalen.

På Svenska Fotbollförbundets hemsida kan man läsa följande om uppträdande i samband med dopingkontroll:

”Idrottens antidopingreglemente 2 § 5, föreskriver att det är ett brott att försvåra, eller försöka försvåra genomförandet av en dopingkontroll. Att på något sätt förhindra dopingkontrollfunktionärernas arbete ses sonett allvarligt brott och kan bestraffas med 24 månaders avstängning från all idrott. Alla tränare och ledare måste uppträda enligt kraven i gällande dopingregler."

Enligt Fotbollskanalens uppgifter sa Fifas dopingkontrollant till Marcus Berg och Lasse Richt att hon skulle anmäla anfallaren och då svarade Richt att han skulle anmäla henne. Något som Richt nu bekräftar.

- Ja men så blir det. Jag var irriterad. Jag visste att jag hade rätt och hon visste att hon hade rätt och när ingen ger sig blir det ju så, säger han.

Hur slutade det?
- Det slutade med att hon skrev sin version och vi skrev vår version.

- Jag har gjort det här tusen gånger tror jag, så det är ju inte första gången och därför tyckte jag att jag hade rätt, men hon tyckte att by the book så var det hon som hade rätt.

Är det Fifa eller Wada som anmäler?
- Det är en dopingdoktor som är utsedd av Fifa som sköter processen. Det är inte på landslaget som det skickas in en rapport på utan på spelaren, Marcus nu. Där står den rapport där man har skrivit om vad som hände med honom. Sedan skriver vi vår rapport på samma papper.

Vad kan hända?
- Det kan du gärna spekulera i för du vet säkert det lika bra som jag. För jag vet inte.

- Men jag kan inte se att något kommer att hända.

Här svarar Marcus Berg på det faktum att han blivit anmäld till Fifa.

Publicerad 2018-06-25 kl 09:52
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå