Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sjöstrands svar på kritiken: "Kanske var raljant"

Sverige (herr)

Håkan Sjöstrand har fått kritik för att ha gett raljanta svar.
Nu svarar SvFF:s generalsekreterare.  
- Det fanns inget syfte att vara raljant, säger han till Fotbollskanalen.

2:08
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se målen från Sverige-Slovenien i Sporten i spelaren ovan.

Inför 1-1-matchen mot Slovenien besökte Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand Viaplays studio. Där gav han svar på hur förtroendet för förbundskapten Janne Andersson såg ut och det omtalade förslaget om livstidskontraktet.

- Dagen efter att vi får stryk av Polen i VM-playoffet så började telefonerna att ringa. Som de ska göra efter en sådan match. Det var ett uttryck. Alla normalbegåvade fattar det. Det var ett uttryck för "vi har fullt förtroende för Janne". För mig finns det inget mellanläge. Antingen har man förtroende eller så har man det inte. Vi har förtroende för Janne och vi tycker inte man ska se det här så kortsiktigt i sammanhanget. Vi jobbar långsiktigt. Vi har som ambition att fullfölja våra kontrakt och vi tycker det är rätt, sa han i sändningen.  

ANNONS

För intervjun har SvFF-höjdaren kritiserats. Fotbollskanalens krönikör Olof Lundhs tyckte Sjöstrand skämtade och raljerade, Expressens Noa Bachner var inne på samma spår.

Håkan Sjöstrand själv har inte sett intervjun i efterhand. Han brukar inte göra det. Samtidigt vill förbundstoppen vara tydlig med att han inte hade för avsikt att vara lustig.

Du har fått en del kritik. Det är en del krönikörer som tycker att du gav raljanta svar. Bland annat om att "alla normalbegåvade" förstår att det var ett skämt. Hur ser du på det?
- Det fanns inget syfte att vara raljant. Det syftar till att jag i ett sammanhang - efter att vi hade spelat VM-kvalet - och dagen efter fick jag en del samtal där man frågade om förtroendet för Janne som förbundskapten fanns kvar,  säger Sjöstrand till Fotbollskanalen. 

ANNONS

Han fortsätter:

- I det sammanhanget sa jag att vårt förtroende finns kvar och att vi har full tillit och att vi kanske skulle fundera på ett livstidskontrakt. Det var mer ett uttryck för att beskriva att vi har fullt förtroende för Janne. Om jag uttryckte mig, eller om det uppfattas som, raljant får jag ta åt mig av det. Det var inte alls syftet.

Det jag menar med de raljanta svaren är att du uppfattats raljant i intervjun i går, framför allt när du ger svaret om "normalbegåvade".
- På det sättet… man får fråga vad man vill. Men i ett sammanhang när det uttrycks... Jag tror att alla förstår att det inte finns livstidskontrakt. Då kanske det var ett dumt uttryck, ett raljant svar.

Precis som att du nämnde att folk har börjat kräva VM-kvartsfinal.
- Att vi ska gå till VM-slutspel och därifrån ta oss så långt som möjligt är faktiskt en kravbild som finns. När vi då inte levererar på det sättet… vi har byggt upp den kravbilden själva genom att vara framgångsrika. Det tycket jag är en rimlig kravbild på oss. När vi då inte presterar och att vi dessutom som senast, när vi släppte in en hel del mål, när vi vet att försvarsspelet har varit en av Sveriges signum genom åren - då är det klart att det blir ifrågasättanden. Det tycker jag finns en sundhet i.

ANNONS

Du kan köpa att en VM-kvart är målbilden utifrån?
- Vår målsättning är att ta oss till VM-slutspel, EM- och VM-slutspel med vårt herrlandslag. När vi väl är där vill vi ta oss vidare. Ser vi till slutspelen som har varit senaste tiden så tog vi oss bland annat till en kvartsfinal 2018 och det är den förväntan och det är där vi ska vara. Då är det klart att vi blir jättebesvikna när vi åker ur B-gruppen i Nations League. Det är den kravbilden vi ska ha på oss, att vi ska vara med i de stora mästerskapen och gå så långt som möjligt. Och det är faktiskt något vi har gjort senaste åren. Det var "taken" på. 

Samtidigt som Sjöstrand kritiserats för sin intervju befinner sig förbundskapten Janne Andersson i stormens öga. Det har höjts rop om förbundskaptenens avgång, men förbundet försäkrar att han rätt man som ska leda landslaget framåt.

ANNONS

- Vi har full tillit och fullt förtroende. Vi är övertygade om att Janne och kompani givetvis kommer att utvärdera och titta på vad som hänt under Nations League. Sedan gäller det att ladda om. Vi har ett par träningslandskamper framför oss, men sedan framför allt ska landslaget ta sikte mot kommande EM-slutspel och komma revanschsugna dit. Det (revanschsugna) tror jag att både Janne och spelarna är.

SvFF håller på med sin löpande utvärdering om vad som gick snett under Nations League och några direkta svar på frågan finns inte i dag. Däremot konstaterar Sjöstrand att resultaten inte var tillfredsställande.

- Utan att ha gjort någon större, djupare analys - och jag är inte med i det arbetet på det sättet heller - så finns ändå en del omständigheter som har påverkat. Den sportsliga utvärderingen är en fråga för landslagsavdelningen i första hand och det innebär vår övergripande landslagschef, Jens T Andersson, och naturligtvis förbundskapten och teamet runtomkring honom.

ANNONS

Vad kan det vara för förutsättningar och resurser?
- Exempelvis att få ihop ekonomin. Det kan vara att få ihop resor. Personal runtomkring landslaget och boende. Det finns en mängd olika delar och jag har ett övergripande totalansvar för Svenska Fotbollförbundets ekonomi. 

Du nämnde att det inte var tillräckligt bra, men att det fanns omständigheter som påverkade resultatet. Hur förmildrande är de omständigheterna? Jag misstänker att du syftar på till exempel skador.
- Det tror jag är något vi alla ser, att det har varit mycket skador. Det är viktiga aspekter att ta med sig när man utvärderar en insats.

Publicerad 2022-09-28 kl 16:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto