Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sverige i trolig ”final” mot Belgien om plats i U21-EM: "Killarna har gjort det fantastiskt bra"

U21-EM

FALKENBERG. Sverige har nu stora möjligheter att ta sig till U21-EM.
Det kan räcka med ett oavgjort resultat i gruppfinalen mot Belgien i den sista omgången.

3:02
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Sveriges 1-0-seger mot Ungern i spelaren ovan.

Sverige kvalificerade sig endast i tre av de första elva U21-EM-mästerskapen. Om resultaten går Sveriges väg i det här kvalet så innebär det tre raka U21-EM, och därmed en fördubbling på endast tre försök. 

Efter vinsten mot Ungern (1-1), och Belgiens vinst mot Malta (4-0), så innebär det definitivt att Sverige når minst andraplatsen i gruppen och att det med stor sannolikhet blir en ren ”final” mellan Belgien och Sverige i sista kvalomgången.

- Killarna har gjort det fantastiskt bra. När vi var här förra gången så var vi på ruta ett. Vi hade inte träffats tidigare, vi hade inte spelat ihop, vi hade inte satt spelsystem, sa förbundskapten Roland Nilsson efter Ungernmatchen. 

ANNONS

- Att sitta här, ett och ett halvt år senare, med chans att ta sig till EM-slutspelet känns väldigt, väldigt bra. 

Med två omgångar kvar ligger bägge lagen på samma poäng, nio poäng före Ungern som dock har en match färre spelad och i teorin kan gå förbi Belgien. Däremot kan de inte gå förbi Sverige.

Det blev 1-1 i första mötet mellan Sverige och Belgien, och Sverige har totalt sett tre mål bättre målskillnad. Om Belgien och Sverige hamnat på samma poäng är det först och främst inbördes möten som gäller, följt av målskillnad i inbördes möten, antal mål gjorda mot varandra i inbördes möten, och bortamål i inbördes möten. Först därefter kommer målskillnad för alla gruppmatcher in. 

Sverige kan därmed i teorin förlora mot Turkiet på tisdag, men vinna mot Belgien i oktober och ändå sluta etta. 

ANNONS

Däremot finns det andra förutsättningar som kan spela roll mot Turkiet inför matchen mot Belgien. Ettan i gruppen går direkt till EM-slutspel och tvåan får kvala via playoff om de är bland de fyra bästa tvåorna. I dagsläget är Belgien den bästa tvåan i U21-kvalet, och de övriga tre bästa tvåorna är för stunden Kroatien, Ryssland, och Rumänien. Playoff-matcherna spelas i november.

U21-EM spelas nästa år i Italien och San Marino, och de lagen som hittills är kvalificerade är Italien, Frankrike, och Spanien. 

Publicerad 2018-09-08 kl 07:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto