Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SvFF överklagar Uefas friande dom mot Rumänien: "Skickar helt fel signaler"

Sverige (herr)

Uefas disciplinära kommitté friade Rumänien för rasismanklagelser
Nu väljer Svenska fotbollförbundet att överklaga beslutet.
- Det skickar helt fel signaler. Jag blev uppriktigt förvånad och förbannad, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till förbundets hemsida.

Foto: Bildbyrån

Alexander Isak hoppade i början av november in mot Rumänien i EM-kvalet i Bukarest och vittnade efteråt om att han blev utsatt för rasism. Efteråt meddelade Uefa att Rumänien utreds för de "påstådda rasistiska incidenterna som skedde i matchen", men även otillåtna banners, otillåtna ramsor/sånger, tändande av fyrverkeripjäser och kastande av objekt.

- Jag frågade bara om han (domaren) hörde och efter ett par minuter avbröt han matchen. Några minuter senare hade de hört någonting och då sa han att han avbryter matchen om det händer en gång till. Då sa jag att han inte behövde göra det. Då sa han att det är jag som säger till, sa Isak till C More.

ANNONS

Förra lördagen rapporterade det rumänska förbundet att de hade blivit friat från anklagelserna om rasism, något som också bekräftades av Uefa i måndags. Svenska Fotbollförbundets generalsekreterarare Håkan Sjöstrand var starkt kritisk till beslutet.

- Utifrån att den informationen som det rumänska förbundet har publicerat är korrekt, så tycker jag att det här är ett märkligt och direkt felaktigt beslut. Vi har delgett två vittnesmål, både från Alexander Isak och Robin Quaison utifrån det som har hänt, som oberoende av varandra har berättat vad de har upplevt – och det har vi förmedlat, sa Sjöstrand till Fotbollskanalen och fortsatte:

- Jag vet vad vi har lämnat in, vad våra spelare har upplevt och blivit utsatta för. Och det är naturligtvis helt oacceptabelt att man ska bli utsatt för den här typen av påhopp och rasism.

ANNONS

Sjöstrand menade att förbundet skulle se över vilka åtgärder de nu kunde ta. Under lördagen meddelade SvFF att de nu kommer att överklaga beslutet till Uefas överklagandenämnd. Till förbundets hemsida förklarar han varför.

- Därför att vi tycker att beslutet är felaktigt. I en tid då det nästan varje vecka kommer nya rasistiska uttryck inom fotbollen så fattar UEFA:s disciplinära kommitté ett sådant här beslut. Det skickar helt fel signaler. Jag blev uppriktigt förvånad och förbannad när jag fick höra att det inte blir något straff alls. Därför är det viktigt för oss att överklaga, säger han.

Sjöstrand menar att SvFF vill veta hur Uefa har resonerat och vill även få beslutet förklarat förutom själva överklagan som kommer lämnas in. Han har även meddelad Alexander Isak hur förbundet kommer att agera framöver.

ANNONS

- Våra spelare har tydligt och klart redogjort för händelseförloppet. Som jag ser det finns det bara två anledningar till att ge ett friande utslag. Det ena är man inte tror på våra spelare, det andra är att man inte tycker att det som skedde var allvarligt nog. Jag vet helt ärligt inte vad jag tycker är värst. Vi hoppas såklart att överklagandenämnden ändrar disciplinära kommitténs beslut. Vi står till hundra procent bakom våra spelare. Vi måste komma till bukt med rasismen inom fotbollen.

Rumänien blev straffat av Uefa för andra händelser under matchen, då disciplinkommittén straffade med böter på 420 000 kronor för pyrotekniska föremål.

Publicerad 2019-12-21 kl 11:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto