Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tinnerholm om Blågult, titeljakten och framtiden: "Varit ute ett tag"

Sverige (herr)

Mikael Lustigs farväl lämnar en plats i landslagstruppen öppen.
Kan Anton Tinnerholm, främst i kamp med Mattias Johansson, ta den?
- Att spela för sitt land är det finaste man kan göra, säger New York City-spelaren till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/TT.

Anton Tinnerholm. Infällda från vänster: Daniel Andersson, Mattias Johansson och Mikael Lustig.

Länge har Mikael Lustig varit given som högerback i svenska landslagets startelva. Men efter EM i somras valde veteranen att sluta i Blågult och därför ska förbundskaptenen Janne Andersson satsa på en ny högerback i truppen utöver Newcastle-spelaren Emil Krafth.

Sett utifrån tycks det vara främst Mattias Johansson och Anton Tinnerholm som gör upp om platsen i nya VM-kvaltruppen, som presenteras under onsdagen. Johansson är nämligen den senaste högerbacken, utöver Lustig/Krafth, att få chansen i Blågult och han var med i "reservbubblan" i samband med EM i somras. Och Janne Andersson har tidigare avslöjat att Tinnerholm var aktuell för Nations League-samlingen i oktober förra året, då Johansson kallades, men att New York City-spelaren stoppades av sitt klubblag med hänvisning till coronarestriktioner.

ANNONS

Johansson, som sedan någon vecka är tillbaka i full träning efter att ha drabbats av körtelfeber i sommar, sa följande om landslaget till Fotbollskanalen i mitten av juli:

- Nu har det öppnat sig en ny plats och det är klart jag vill ta den. Jag ser på mina chanser som bra. Jag var med senast i november och kände att jag gjorde det bra då.

Vad Tinnerholm tänker kring Blågult och öppningen efter Lustig? Inte mycket, hävdar han själv.

- Jag har helt ärligt inte tänkt så mycket på landslaget, utan jag har mer kört på här. Så får vi se vad som händer. Det har inte varit i mina tankar alls, säger 30-åringen.

Men du har koll på att Lustig lagt av i landslaget?
- Det har jag koll på. Men jag har väl inte tänkt på det, som sagt. Jag har mer kört på här. Om jag är tillräckligt bra för att vara med i landslaget är upp till Janne och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten).

ANNONS

Om det faktum att han var aktuell för landslagsspel förra hösten säger han:

- Klubben stoppade mig eftersom jag hade varit tvungen att sitta i karantän efter hemresan i så fall. Det är ju inte direkt något som gynnade mig. Men jag är inte den som kollar tillbaka på det sättet, jag får försöka se framåt. Jag har gjort det bra här och landslaget har gjort det jäkligt bra. Det är riktigt skoj att se.

- Blir man kallad till landslaget är det klart att man åker. Att spela för sitt land är det finaste man kan göra. Sen är jag inte den som kommer övertänka situationen. Jag får prestera i klubblaget och ta det därifrån.

Särskilt stora förväntningar inför onsdagens truppresentation har alltså inte Tinnerholm, som inte tänker ställa klockan för att följa Janne Anderssons presskonferens klockan 12.00 svensk tid (06.00 i New York).

ANNONS

- De presskonferenserna brukar ju vara mitt i natten här, så nej, det kommer jag inte göra. 

Hur han har det i MLS annars? Han beskriver sin form som god.

- Det känns bra. Jag hade väl någon liten skada i början av säsongen men efter det har jag spelat varenda match och fått stort förtroende av tränaren. Jag är en av våra assisterande kaptener och jag känner att jag tar steg hela tiden.

- Jag är en av de i laget som har mest erfarenhet och jag har väl tagit för mig mer och mer med tiden. Jag har alltid gillat att försöka hjälpa till på mitt sätt, jag har alltid velat dra mitt strå till stacken. Jag känner att jag växer som människa och spelare när jag leder och försöker utveckla andra.

Just nu är Tinnerholm inne på sin fjärde säsong i MLS och än så länge har hans New York City inte lyckats bärga titeln. I slutspelet har man inte nått hela vägen fram. Den här säsongen är man återigen med i toppen av sin grundserietabell och svensken hoppas att hans lag nu har vad som krävs för att ta hem bucklan.

ANNONS

- Det känns som att vi har det bästa laget sen jag kom hit. Sen vet man aldrig med ett slutspel. Det är väldigt mycket slump inblandat. Så det är svårt att säga. Men vi är på en bra plats och spelar jäkligt rolig fotboll.

Tinnerholm sitter på ett kontrakt med New York City som löper över nästa år.

- Vi får se vad som händer efter det. Jag trivs väldigt bra här men sen kan man sakna familj och vänner i vissa stunder, speciellt de senaste åren när vi inte fått ta emot några besök. Avståndet blir ganska långt även om man pratar i telefon och så vidare. Så vi får väl se efter nästa år, om jag ska stanna i klubben eller ligan, eller flytta på mig.

Han berättar att han inte har inlett någon dialog med klubben om en förlängning av kontraktet. Om han är sugen på en flytt hem till Sverige om han lämnar MLS eller om han i sådana fall föredrar ett skifte till en klubb någonstans ute i Europa?

ANNONS

- Det är helt omöjligt att säga. Vi får se vad för alternativ som finns då. Jag stänger inga dörrar, men det är klart att jag varit ute ett tag.  

Någon dialog med Daniel Andersson om en återkomst till Malmö FF säger han sig inte ha, men han följer fortsatt sin tidigare klubb - så gott det går som boendes i USA - och han njuter av nya framfarten i Champions League-kvalet.

- Jag är jäkligt imponerad. Men det är så vi, eller… de, jobbar. De är bäst när det gäller och de har tagit allt vidare på ett imponerande sätt efter att (Markus) Rosenberg slutade.

Publicerad 2021-08-24 kl 10:00
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto