Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tjeckien-experten inför VM-playoffet: “Det bör Sverige kunna utnyttja”

Sverige (herr)

Om några månader väntar Sveriges playoff-match för att säkra VM-biljetten.
Inför det har Fotbollskanalen pratat med Tjeckien-experten Lukáš Křehla om allt gällande motståndaren Tjeckien.
- Det som har varit problem för Tjeckien är försvaret, framför allt mittbackarna, säger Křehla till Fotbollskanalen.

 

Foto: Bildbyrån

2021 börjar lida mot sitt slut och 2022 väntar runt hörnet. Det innebär att det svenska landslagets öde i VM-kvalets playoff bara är drygt 2,5 månader ifrån att avgöras.

Playoff-lottningen i slutet av november fastslog att Blågult kommer att möta Tjeckien på hemmaplan i playoffets semifinal och, om Sverige skulle vinna där, så väntar Ryssland eller Polen i en playoff-final. Men, som tidigare nämnt, så ska Tjeckien först besegras.

Det blir första gången Sverige och Tjeckien någonsin möts i en tävlingsmatch. Ett faktum som väcker frågor som “Vilka är Tjeckien som fotbollsnation?”, “Vad för typ av fotboll spelar de?” och “Vilka spelare bör Sverige se upp för?”. 

ANNONS

För att besvara dessa frågor, och många fler, har Fotbollskanalen pratat med den Prag-baserade Tjeckien-experten Lukáš Křehla om det tjeckiska landslaget inför playoffet.

- Till att börja med spelar Tjeckien traditionellt sett ganska tyskinspirerad fotboll. Det ska gå snabbt, jobba hårt, jobba mycket och vara hög press. Man ska gärna spela bollen längs backen. Förbundskaptenen just nu, Jaroslav Šilhavý, är en väldigt traditionell tjeckisk tränare på det sättet. De spelar alltid 4-2-3-1 och det är alltid den här typen av fotboll som spelas, säger Křehla till Fotbollskanalen.

I somras nådde Tjeckien kvartsfinal i EM, där de slutligen föll med 2-1 mot Danmark. Tjeckerna tog sig alltså en runda längre än Sverige, som bekant föll tungt mot Ukraina i sextondelsfinalen. Den tjeckiske anfallaren Patrik Schick, till vardags i Bundesliga-klubben Bayer Leverkusen, delade dessutom på skytteligasegern med Cristiano Ronaldo då de båda mäktat med fem mål vardera. Under hösten har 25-åringen sedan följt upp EM-prestationen med 16 mål och tre assist på 18 framträdanden för Leverkusen. Ganska logiskt sett är Schick därför en av nyckelspelarna som Sverige måste se upp för.

ANNONS

- Tomáš Souček är den mest uppenbara, tillsammans med Vladimír Coufal och Patrik Schick. Souček hade inget super-EM, utan det var framför allt Schick som klev fram där. Schick har alltid varit bra och levererat i landslaget. Han är framträdande och viktig, då laget därmed alltid har den pålitliga målgöraren längst fram. Jakub Jankto är också given i startelvan och levererar alltid poäng. Men Souček är extremt viktig, han är den första man tar ut i en startelva. Sedan är Alex Král en av de yngre som är på uppgång och är en spännande spelare.

Men om offensiven med Schick i spetsen är stark är defensiven något Blågult kan utnyttja.

- Det som har varit problem för Tjeckien är försvaret, framför allt mittbackarna. Där har det egentligen inte funnits några vettiga alternativ överhuvudtaget. Det har testats allt möjligt där och ingenting funkar riktigt. Det finns verkligen inga bra spelare där. Det som finns är David Zima, 20, som spelar i Torino nu. Han var nyttig i EM i somras och har börjat få ta en plats i mittlåset, så han är väldigt lovande och det känns som han kommer att få ta en av mittbacksplatserna permanent. Så det börjar ordna sig lite, men innan han kom fram var det en riktig problemposition, säger Křehla och fortsätter:

ANNONS

- Egentligen så finns det ingen riktig stabilitet i försvarsspelet över lag. Ytterbackarna är väl ändå okej, Coufal är bra men vänsterbacken är Filip Novák något speciellt. Så därför är inte vänsterbacken heller någon jättestark position. Så det finns absolut ett sårbart försvar och det skulle jag säga att det är Tjeckiens stora svaghet.

När lottningen ägde rum var reaktionen i Tjeckien lik den i Sverige. Det hade kunnat bli värre, men man respekterar ändå motståndaren som man lottats emot.

- Reaktionerna var väl egentligen "Skönt, vi slapp Italien och Portugal2. De är inte så att de säger "Åh, Sverige, vilken drömlottning. Det här kommer vi att vinna". Men under förutsättningarna var det en väldigt bra lottning för det kunde ha blivit mycket värre. Det var ganska mycket lättnad, men det har ändå varit stor respekt för Sverige i medierna och bland spelare. De tycker att det blir ett tufft lag att möta.

ANNONS

Vad tror du Tjeckien förväntar sig av Sverige?
- Tjeckien förväntar sig nog en ganska tuff kamp. Deras bild av Sverige är att det kommer springas mycket och smälla. Men det gillar Tjeckien, det är så de spelar fotboll. De kommer inte backa hem och låta Sverige föra matchen, de kommer de själva vilja göra och de kommer att gå för det.

Vad tror du det slutar?
- Jag tycker det är svårt för jag tycker inte man vet var man har vare sig Sverige eller Tjeckien just nu. I EM-kvalet, inför sommarens EM, tyckte jag att det kändes som två lag som båda var på uppgång. Stabila och pålitliga. Men den här hösten har VM-kvalmatcherna fått en att undra, säger Křehla och fortsätter:

- Men Sverige har en spets som Tjeckien saknar på offensiva positioner. Alexander Isak och Dejan Kulusevski skulle kunna vara avgörande - särskilt med tanke på hur Tjeckiens försvar ser ut. Det borde Sverige kunna utnyttja. Om man ska jämföra lagen är Tjeckien klart bättre på mittfältet, där Tjeckien kommer att ha en klar fördel på det centrala mittfältet. Men Sverige är ett bättre lag rakt över, de har ett stabilare försvarsspel och lite mer spets framåt. Jag skulle säga 55-45-fördel till Sverige. Men det beror också på vilket Tjeckien som dyker upp, det vilsna från den här höstens VM-kvalmatcher eller det Tjeckien som spelade sommarens EM. Om det är det sistnämnda så kommer det bli tufft för Sverige.

ANNONS

Playoffet inleds med semifinalen den 24 mars 2022 då Tjeckien kommer på besök till Friends Arena i Stockholm. Om Sverige skulle vinna den matchen väntar en playoff-final mot Ryssland eller Polen den 29 mars i Moskva eller Warszawa.

Publicerad 2021-12-26 kl 09:23

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto