Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Toivonen tror inte på storförlust: ”Inte om hur vi ser på hur vi ska försvara oss”

Foto: Scanpix

MARBELLA. Erik Hamrén fick se sitt landslag kollapsa mot Holland efter bra kvalstart.
Ola Toivonen tror inte historien upprepar sig:
- Nej, inte om hur vi ser på hur vi ska försvara oss, säger han till Fotbollskanalen. 

Hösten 2010 hade Erik Hamrén inlett sitt första kvalspel med två segrar och åkte till Holland för att möta sommarens mästerskapsfinalist. Det slutade illa.

Hösten 2016 har Janne Andersson inlett sitt första kvalspel med två segrar och kryss och åker till Frankrike för att möta sommarens mästerskapsfinalist. Hur det slutar?

- Alla likheter finns innan den här matchen men i Holland körde vi en väldigt aggressiv taktik där vi skulle gå upp och pressa dem och plötsligt stod det 2-0 efter några minuter, säger Ola Toivonen som var med i EM-kvalet i Amsterdam. 

- Det tror jag inte kommer hända här, att vi går upp och pressar, istället kommer vi att ligga i våra zoner. Klassiskt 4-4-2 som vi är bra på i Sverige. 

Ingen kollaps alltså?
- Nej, inte om hur vi ser på hur vi ska försvara oss efter hur träningen såg ut. Sedan finns alltid en risk att motståndaren kan leda med två, tre i paus. Det ska vi försöka undvika. 

Vad känner du inför mötet med Frankrike?
- Svårt är den spontana känslan men ett stort test för oss. Samtidigt en väldigt viktig match för oss. De har allting i laget. Ett komplett lag med mycket spelare att välja på hela tiden.

- Vi kommer att bli tillbakatryckta. Nyckeln är vad vi gör när vi har bollen, vi kan inte bara tjonga upp den och hoppas på att det ska gå.

Sverige har förstärkt ledarstaben med Lasse Lagerbäck som i somras fick se Frankrike krossa hans Island och det är något som Toivonen är en faktor som talar för det svenska landslaget.

- Det tror jag, det tror jag. Han och Janne (Andersson) och Peter (Wettergren) har pratat igenom det. Han har erfarenhet och det är positivt. Teorin är nu precis lika långa som under Lasses tid som förbundskapten. Så det känns bra.  

Frankrike är en av världens bästa talangfabriker inom fotbollens värld. Ola Toivonen har sett det på nära håll både i Rennes och i Toulouse som han tillhör nu, och vet hur man tar hand om spelarna från 14, 15 år och uppåt.

- Alla bor på träningsanläggningen och klubbarna tränar dem på morgonen och kör dem till skolan och ger dem mat, tränar dem, hjälper till med läxor och säger till dem när de ska gå och lägga sig. Det är så man gör i de två klubbar jag varit och varje spelare vill verkligen det och hoppas i förlängningen på att få ett A-lagskontrakt.

Förutom att de franska klubbarna får en rejäl påfyllnad av talanger så exporterar Frankrike spelare världen över och på Aftonbladets fråga om om vilka spelare i det svenska laget som går in i det franska så tvekar han och säger till slut Victor Nilsson Lindelöf och inte ens det är han säker på.

- Jag fick frågan häromveckan när jag jämförde för oss i Toulouse med att möta Paris SG. Fick då frågan om någon hos oss kunde gå in i deras elva och svarade nej, men allt kan hända och vi vann med 2-0. Hoppas på samma här.

Efter en överraskande comeback i landslaget är det inte förvånande att Toivonen är med mot Frankrike och är rätt given som startman. 

- Nu var det rätt givet att jag skulle vara med i truppen. Med sex poäng i bagaget och bra senaste match och ”Mackans" (Berg) skada så känns det väl att det är närmre än någonsin att man ska starta.

Vad betyder det att Berg saknas?
- Det är klart att det är jobbigt, tråkigt för oss och är giftig i straffområdet och blivit bra på att stångas med backarna.

Publicerad 2016-11-09 kl 06:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER