Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Udda regeländring inför EM: "Tror inte någon brytt sig"

Sverige (dam)

BÅSTAD. Straff-regeln har ändrats inför EM.
Förändringen? Minimal, menar Stefan Johannesson.
- Det gör inte jättestor skillnad, säger SvFF:s domarbas till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Fifas regelorgan Ifab (International Football Association Board) gick nyligen ut med en regeländring för hur målvakter får agera vid straffar inför den kommande säsongen (2022/2023) och inför sommarens EM i England, då regeln börjar gälla från den 1 juli i år.

Inför en straff måste en målvakt stå på linjen med båda fötterna fram till att straffläggaren slår till bollen, vilket fortsatt gäller i dag. Vidare stod det dock tidigare i regelverket att målvakten - efter att straffläggaren träffat bollen - "måste ha åtminstone en del av ena foten som vidrör, eller är i linje med, mållinjen".

Därmed kunde målvakter tidigare välja att ha kvar ena foten på mållinjen och ha den andra foten framför allternativ bakom mållinjen. Däremot fick målvakter inte ha en fot framför och en fot bakom mållinjen alternativt två fötter framför och bakom mållinjen.

ANNONS

Nu säger i stället den nya regeln att målvakter - efter att straffläggaren träffat bollen - "måste ha en del av ena foten som vidrör, är i linje med, eller bakom mållinjen". Därmed får målvakter numera - efter att straffläggaren träffat bollen - ha ena foten framför och andra foten bakom mållinjen, samt båda fötterna bakom mållinjen. Däremot får målvakter inte ha båda fötterna framför mållinjen, precis som det alltså var tidigare.

Svenska Fotbollförbundets domarbas Stefan Johannesson menar att det rör sig om en minimal förändring, som egentligen inte spelar så stor roll. 

- Det gör inte jättestor skillnad, men i och med att övriga världen har VAR, så checkar man straffar och då kunde det tidigare vara att ena foten var bakom linjen och andra framför linjen, men inte på linjen, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

ANNONS

- Man tjänar inget på att ha båda bakom, så därför är det ändrat.   

Tidigare menar domarbasen att det inte blivit så många avblåsningar om en målvakt haft ena foten bakom linjen och andra framför, just för att det inte blir en stor fördel. 

- Jag tror inte att någon brytt sig om det, men i och med att det syns när man granskar en straff med VAR, som man gör med alla nu, så fanns det inget belägg för det i regeln.

Publicerad 2022-06-22 kl 19:18

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto