Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Ungern-matchen räknas på Fifa-rankning: ”Kan inte ställa oss utanför systemet"

Foto: SCANPIX

BUDAPEST. Sverige spelar vänskapsmatch mot Ungern vilket troligen är negativt för Fifa-rankningen.
Något SvFF inte bryr sig om.
- Vi kommer aldrig att säga att vi vill ha färre landskamper, säger Lars Richt till Fotbollskanalen.

Sverige har tappat på Fifa:s världsranking och är 39:a i dagsläget men har en snittplacering på 21 sedan rankningen infördes 1994. En delförklaring är att landslaget är sämre, men en delförklaring är att man spelar många träningsmatcher och inte alltid mot starkt motstånd. 

Matchen mot Ungern är en sådan som troligen påverkar den svenska världsrankingen i fel riktning oavsett resultat.

- Det är en väldigt liten påverkan av en seger. Risken är betydligt större när vi spelar vänskapsmatcher att vi förlorar rankingpoäng, säger Lars Richt som är Team Manager för landslaget.

I samband med vissa matcher på vinterturnéerna har man lyft bort dem och därmed har de inte räknats, men det hör till ovanligheterna.

- Vi utgår i princip alltid att det är Fifa-rankning för sådant är systemet. Även om det är en fördel för vår rankning om det inte räknas så kan vi inte ställa oss utanför systemet, säger Lars Richt.

Ingen väg runt det?
- Nej, det styrs av att i princip alla matcher räknas till Fifa-rankningen. Man kan komma överens att det inte räknas om det är ett tveksamt A-landslag. Det skulle kunna vara en sådan match men i och med att Ungern spelade i går så finns en regel om två dagar mellan matcher och det tolkar Ungern som 48 timmar. Så vi har fått deras godkännande och då går det inte att säga att den inte är Fifa-sanktionerad.

Sverige har ett tydligt ställningstagande:

- Vi kommer aldrig att säga att vi vill ha färre landskamper, för vi vill ha fler. Då är det bättre att jobba för att förändra Fifa:s rankingsystem.

Publicerad 2016-11-14 kl 17:56

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER