TV: Straffmiss och ribbträff i vägen för svensk drömpremiär

U21-EM

Sverige kunde ha fått med sig ett drömresultat från EM-premiären.
Men en straffmiss och en ribbträff gör att de blågula får nöja sig med 0-0 mot England.
- Det är inte bra, säger straffläggaren Linus Wahlqvist till Fotbollskanalen.

Det var England som började matchen bäst och tog kommandot direkt. Under den första kvarten skapade engelsmännen flera farliga lägen, bland annat blev Tammy Abraham ren på en hörna och sköt över på volley. Sverige hade svårt att få till en stabilitet i försvaret.

Men Sverige åt sig in i matchen och i den 27:e minuten var Pawel Cibicki bara några decimeter ifrån att dunka upp 1-0 i nättaket, efter väggspel med Gustav Engvall i offensivt straffområde. Men skottet gick alltså över.

Båda lagen kom sedan till några avslutslägen, men utan att det brände till rejält. Mot slutet av den första halvleken blev dock Englands Tammy Abraham lämnad ensam några meter ifrån mål, men med ryggen mot Sveriges keeper Anton Cajtoft och Abrahams akrobatiska avslut gick högt över. I paus stod det 0-0.

Tio minuter in i den andra halvleken var Sverige ytterst nära att få in 1-0. Pawel Cibicki fick bollen vid straffområdeslinjen och siktade in sig på det bortre hörnet. Anfallaren sköt sedan ett skott i kryssribban.

I den 67:e minuten var det Englands tur att träffa ribban. Ett skott touchades över Sveriges keeper Anton Cajtoft av Jacob Une Larsson och studsade på ribban. Några minuter senare fick England ett bra frisparksläge och kaptenen James Ward-Prowse knorrade bollen ner vid den främre stolpen. Där dök dock Cajtoft ner och räddade.

Med tio minuter kvar av ordinarie tid fick Sverige en straff, efter att högerbacken Linus Wahlqvist blivit tacklad i utkanten av straffområdet. Wahlqvist själv tog hand om straffen, men sköt löst och mitt i målet. Jordan Pickford läste situationen och räddade straffen, och kunde även stöta bort Carlos Strandberg avslut på returen.

- En missad straff går inte att säga något om, det är inte bra. Tyvärr satt den inte i dag, men det kommer fler chanser, säger Wahlqvist.

Matchen slutade 0-0. Nu väntar Polen på måndag och Slovakien på torsdag för Sverige. Gruppettorna och den bästa grupptvåan från de tre grupperna går vidare till semifinal.

- Det är en okej start på turneringen. Vi har inte förlorat och vi har alla chanser i världen (att gå vidare), säger Linus Wahlqvist.

Se höjdpunkterna från matchen i sportsändningen ovan.

Sveriges startelva: Cajtoft - Wahlqvist, Une Larsson, Dagerstål, Lundqvist - Tibbling, Olsson, Hallberg, Fransson (Mrabti 73) - Engvall (Strandberg 59), Cibicki

Englands startelva: Pickford - Holgate, Chilwell, Chalobah, Chambers - Ward-Prowse, Abraham, Baker, Redmond - Murphy, Mawson.