POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)
1v

Janne Andersson: "Blanda inte in konstigheter - då blir jag irriterad"

40:47

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se söndagens presskonferens med Janne Andersson i spelaren ovan.

SOLNA. Janne Andersson är trött på frågor om mångfald i hans lag.
Det gjorde han tydligt under söndagens presskonferens.
- Blanda inte in några konstigheter, säger förbundskaptenen.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson menar att den typen av kritik som Zlatan Ibrahimovic riktade mot hans beslut kring Dejan Kulusevskis speltid mot Frankrike "rinner av" honom. Men mångfalsdebatten som hans lag- och trupputtagningar ibland skapar tar på honom, förklarar Andersson.

Därför blev förbundskaptenen ledsen när Ibrahimovic i fjol, i en intervju med Expressen, gick till attack och då menade att Andersson inte satsade på tillräckligt många spelare med invandrarbakgrund under inledningen av sin tid som Blågult-ledare.

På söndagens presskonferens fick Janne Andersson frågor om uppståndelsen kring hans val att bänka Dejan Kulusevski i Nations League-matchen mot Frankrike i lördags och just mångfaldsfrågan.

Kan du på något sätt se den stora bilden, att det är ett otroligt brus och skrivs mycket på sociala medier, och att det (Kulusevski-fallet) handlar om något mer, något större än fotboll. Att det handlar om hur samhället är i stort, med den segregation som finns, och att folk eldar igång sig kring det?
- Nej. Jag har över huvud taget inte tänkt en sådan tanke. Så jag kan inte förstå det. Jag tar ut laget utifrån de spelarna som har bäst möjlighet att vinna matchen. Återigen: vi håller på med världens största idrott och det är fantastiskt. Att det finns ett stort engagemang kring det vi gör är jätteroligt. Men blanda inte in några konstigheter. För då blir jag lite irriterad, säger Andersson.

Under hela din tid som förbundskapten har mångfaldsfrågan dykt upp. Den är aktuell i samhället i övrigt och fotbollen är en så stor del av samhället. Hur ser du på ert ansvar att väga in en mångfaldsfråga, vare sig det gäller ledare i en stab eller liknande?
- För Svenska Fotbollförbundet i stort är det väl en fråga. Det är ju en arbetsplats där man ska prata om jämställdhet och mångfald på olika sätt, och det gör vi i dag. Eller de som håller i de frågorna. Pratar vi konkret om vilka som ska spela har jag inte en tanke på det över huvud taget. Jag måste ju titta på de jag tror kan prestera bäst. Inte på var deras föräldrar är födda eller var de själva kommer ifrån.

- Pratar vi ledarstaben är det en mix av flera olika grejer som gjort att det är just det här gänget vi har. Jag har tagit in de personerna som jag kunnat, personer som jag jobbat med innan och som jag tycker är väldigt duktiga. Det är ju därför de är med.

- Jag tycker att det är enormt tråkigt, utifrån synen jag har i de här frågorna, att behöva prata om de här frågorna hela tiden. För folk som känner mig vet vilka värderingar jag har och vad jag står för. De handlar just om att alla ska få chansen och att alla ska få möjligheten, oavsett olikheter. Och att ju fler olikheter vi har desto bättre är det i ett fotbollslag. Då får man dynamik i truppen. Olikheter är bra.

Varför tror du den frågan poppar upp hela tiden, som den gjort hela vägen från att du sommarpratade om nationalsången?
- Jag gjorde en miss som jag pudlade direkt för. Jag uttryckte mig klantigt. Jag gick ifrån manus och uttryckte mig fritt, vilket var väldigt klantigt gjort. Jag har tagit ut massa spelare som inte sjungit nationalsången efter det och jag tänker fortsätta göra det även om de inte vill sjunga. Däremot tycker jag att det är väldigt trevligt om de gör det. Jag tycker det är stämningsfullt när vi sjunger nationalsången tillsammans med våra supportrar.

- Sen har jag oerhört svårt att förstå varför frågan ska komma upp. Jag har väldigt svårt att förstå det, utifrån mitt sätt att se på det och hur jag jobbar. Det är kanske bättre att ni svarar på det. Jag kan inte svara på det.

Andersson säger sig inte ha några problem med folks synpunkter om laguttagningar och så vidare.

- Men det jag inte tycker om är när det blir orättvist. Den här frågan (kring mångfald), den går in i mig. Jag ska inte säga att man antyder något, men att frågan kommer upp som den gör… då blir jag lite irriterad. För den människosynen jag har går totalt emot det som antyds. Det gillar jag inte.

I övrigt menar också Andersson att han har modet för att ge unga spelare chansen.

- 2015 vann vi i IFK Norrköping allsvenskan med det yngsta laget i serien, och flest egenfostrade spelare i allsvenskan. Det är ungefär svaret på frågan, säger han.

- Är spelarna tillräckligt bra så kommer de spela. Men vi ska också ha en inkörning. Man går inte rakt in och presterar i ett helt nytt lag med helt nytt spelsätt. Man måste få träna ihop och jobba ihop, genom att vara med i några matcher, några analyser och några teorigenomgångar.

Publicerad 2020-09-07 kl 09:55
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto