Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Zlatan till attack mot Janne Andersson: "Han bajsade på sig"

Sverige (herr)

Zlatan Ibrahimovic riktar svidande anklagelser mot Janne Andersson.
Storstjärnan menar att påtryckningar fått förbundskaptenen att satsa på fler spelare med invandrarbakgrund i landslaget.
- Andra samlingen tog han med spelare med annan bakgrund för att det skulle bli politiskt korrekt, säger Zlatan till Expressen.
- Var man kommer ifrån spelar ingen som helst roll, svarar Andersson.

Foto: Bildbyrån

Se klippet med Zlatan Ibrahimovic i spelaren ovan.

Sveriges meste landslagsmålskytt genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic, har flera gånger tidigare berättat att han upplevt sig motarbetad under sin karriär på grund av sin invandrarbakgrund. Han har lyft upp frågan om rasism i det svenska samhället och påtalat att han känt att han i olika sammanhang inte passat in eller uppskattats på grund av sitt namn.

Nu har Expressen gjort en lång intervju med LA Galaxy-spelaren, i vilken 38-åringen bland annat riktar fokus mot svenska herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson och hans laguttagningar. Ibrahimovic beskriver att han själv öppnat dörrar för andra med liknande bakgrund som honom. Han pekar på hur landslaget ser ut i dag, ”förutom Jannes första samling, som blev annorlunda till andra samlingen”, som ett exempel. På frågan från Expressen om vad som han menar hände vid den första samlingen svarar forwarden:

Annons

- Första samlingen. Vad hände? Hur många med en annan bakgrund var med?

Expressen: Det var få menar du?
- Ingen. Sedan fick han (Janne Andersson) frågan om det. Då bajsade han på sig. Andra samlingen tog han med spelare med annan bakgrund för att det skulle bli politiskt korrekt.

Expressen: Du tror att det var därför?
- Det var det som hände. Om det är så eller inte vet jag inte, men det var det som hände. Först ingen med annan bakgrund. Får frågan. Bajsar på sig. Sedan kommer det med fler. Då förstör han det jag själv har byggt upp i 20 år. Om det är något han står för, då ska han stå för det och inte ändra sig för att en fråga kommer upp. Inte för att man blir smutskastad av media, utan du ska stå för det du gör. Men det ändrade hela hans trupp. Men vi står alla för olika saker, säger Zlatan.

Annons

Zlatan talar om att ingen med en ”annan bakgrund” var med under första landslagssamlingen som Janne Andersson ledde. Den ägde rum i september 2016 och då spelades en VM-kvalmatch mot Nederländerna. I truppen fanns två spelare med utomnordisk invandrarbakgrund: Jimmy Durmaz och Emir Kujovic. De fick dock inte en plats i startelvan. Vänsterbacken Martin Olsson var inte tillgänglig för uttagning till samlingen på grund av skada. 

Under den andra samlingen ställdes Sverige mot Luxemburg och Bulgarien. I truppen till de matcherna fick Jimmy Durmaz och Martin Olsson en plats. De startade också i båda de drabbningarna.

Frågor från media om mångfald i truppen fick Janne Andersson först i mars 2017, flera månader efter den andra kvalsamlingen. Aftonbladet påpekade att det fram till dess varit ”markant färre spelare med invandrarbakgrund” i landslaget efter förbundskaptensbytet och frågade Andersson varför, varpå han hänvisade till ”slumpen”. Några dagar efter den publiceringen ställde Fotbollskanalen frågor till Andersson om mångfald i hans trupper.

Annons

- Jag tycker det är enormt viktigt att ha spelare olika kvalitéer och personlighet. Sen var de är födda spelar mindre roll. För mig är det mer slump, så som den ser ut nu. Då var då och nu är nu. Jag jobbar utifrån hur vi vill ha det, vilka egenskaper vi vill ha på spelarna, sa Andersson då.

Hur Janne Andersson svarar på uttalandena från Zlatan Ibrahimovic? Till Expressen säger han följande:

- Jag har stor respekt för Zlatan Ibrahimovic och det han har gjort på plan. En lång karriär med fantastiska prestationer. För mig är han han den största svenska spelaren genom tiderna. Väl värd en staty i sin hemstad. Men när det gäller hur jag tar ut truppen i landslaget handlar det om EN sak. Hur spelaren kan hjälpa oss att vinna matcher. Var man kommer ifrån eller var man har sina rötter spelar ingen som helst roll.

Annons

- Jag kan förstå att frågan kommer upp då vi har ett samhälle där rasism är ett rejält problem. Jag tror att spelare som Zlatan har fått ta många strider och att han och många andra har stött på fördomar och blivit orättvist behandlade utifrån deras ursprung. Men jag blir irriterad när man insinuerar att jag skulle basera mina uttagningar på varifrån man kommer. Det är otroligt långt ifrån vad jag står för både som ledare och person.

Se klippet med Zlatan Ibrahimovic i spelaren ovan.

Publicerad 2019-10-08 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto