Spanien slog Sverige efter sen straffspark

Då fick Spanien straff i matchens sista sekunder och knep tre pinnar.

Försök igen

Turbulensen i det spanska landslaget de senaste veckorna har varit svår att undgå, men när det väl vankades match i OS-kvalet på Gamla Ullevi var förutsättningarna goda. Världsettan Sverige tog emot världsmästaren Spanien - och lapp på luckan sedan flera veckor tillbaka var beskedet från arrangören.

I den svenska startelvan var det inga större förändringar från förbundskapten Peter Gerhardsson. I Fridolina Rolfös skadefrånvaro gick Lina Hurtig in från start. I Spanien gick Lucia Garcia in på topp i stället för Jennifer Hermoso, som bojkottat landslaget sedan sommarens skandal i samband med VM.

Inför avspark manifesterade Sverige för de spanska spelarna genom att tillsammans hålla upp banderollen med texten ”Det är över - vår fajt är den globala fajten”.

Efter ett perfekt inlägg av Jonna Andersson i den 20:e minuten fick Filippa Angeldahl chansen på volley, men sköt högt över.

Spelmässigt var matchinledningen förvisso jämn, men de heta målchanserna var det Sverige som skakade fram. I den 23:e minuten blev det också nätrassel. Asllani slog en hörna från vänster och i straffområdet kunde Magdalena Eriksson ge Sverige en smakstart genom att nicka in 1-0.

Men särskilt länge stod sig inte ledningen. I den 38:e minuten sköt Athenea del Casillo utifrån och Zecira Musovic lyckades inte stoppa bollen. Bollen studsade lurigt, men skottet såg långt ifrån otagbart ut för Blågult-målvakten.

En snabb replik kunde kommit när Filippa Angeldahl kom fri, men Catalina Coll stod för en lysande parad och första halvlek slutade 1-1.

Den andra halvleken kontrollerade Spanien desto mer, även om målchanserna länge uteblev. I den 78:e minuten vek Eva Maria Navarro in från kanten och placerade tjusigt in det spanska ledningsmålet i bortre till 1-2.

Men svaret kom snabbt. Efter förarbete från Stina Blackstenius rakade Lina Hurtig in kvitteringen till 2-2 i den 83:e minuten - till hemmapublikens öronbedövande jubel. Spanien skulle dock få sista ordet då Caldentey skickade in 3-2 på straffspark med matchens sista spark.

Dessutom fick Sverige Amanda Ilested utvisad i samband med straffsituationen.

Efter matchen konstaterade förbundskapten Peter Gerhardsson att Sverige hade svårt att komma nära Spanien i andra halvlek.

På frågan om Sverige var värda mer svarade han

- Fotboll handlar inte om att vara värd eller inte värd men vi hade 2-2 när det var lite kvar. Det är mer än sådan känsla. Nu känner man bara en ledsamhet över att inte få med någonting.

Magdalena Eriksson var även hon besviken.

- Jag är otroligt besviken. Frustrerad. Tom. Det var inte det här resultatet vi hoppats på och det var inte den här prestationen vi hoppats på vi hade hoppats på så mycket mer.

På tisdag bortaspelar Sverige mot Italien i fortsättningen av OS-kvalet/Nations League.

Laguppställningar:

Sverige: Musovic - Björn, Ilestedt, Eriksson, Andersson - Angeldahl, Asllani, Rubensson- Kaneryd, Blackstenius, Hurtig

Spanien: Coll - Carmona, Aleixandri, Paredes, Batlle - Putellas, Abelleira, Bonmati - Caldentey, Garcia, Del Castillo.

Publicerad 2023-09-22 kl 20:55