Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

UEFA

Klart: Ceferin vald som ny Uefa-ordförande

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Aleksander Ceferin är vald som ny ordförande i Uefa. Det står klart efter onsdagens röstning i Aten.
- En vind av förändring blåser genom europeisk fotboll, säger Ceferin.

Aleksander Ceferin är Uefas nye ordförande. Han efterträder därmed avstängde Michel Platini.

Under onsdagen fick Ceferin 42 röster jämfört med nederländaren Michael van Praags 13. 48-årige Ceferin besegrade därmed 68-åringen i matchen om den åtråvärda titeln som Uefas nye ordförande.

- Jag är här för att hitta vägar att hantera alla problem sin finns runt vår sport, som någon med en ny och tydlig vision, säger Ceferin som även talade om att jobba efter policyn "fotbollen kommer först".

Ceferin kommer inneha posten som ordförande för den tiden som Michel Platini - som stängdes av från alla uppdrag inom fotbollen efter en korruptionsskandal - skulle ha haft, mer specifikt fram till mars 2019.

Det svenska fotbollsförbundet stöttade Michael van Praag tidigare men bestämde sig tidigare i sommar för att i stället lägga rösten på Aleksander Ceferin.

Norska Josimar uppgav för en dryg vecka sedan att SvFF drev på för att de nordiska länderna offentligt skulle stötta Aleksander Čeferin som ny Uefa-bas - och att Karl-Erik Nilsson i utbyte blivit lovad posten som vicepresident och Norden EM 2024 eller 2028. Det bemötte Karl-Erik Nilsson så här till Fotbollskanalen.

Ceferin:

- Jag är här för att hitta vägar att hantera alla problem sin finns runt vår sport, som någon med en ny och tydlig vision. Vi är alla trötta på den nuvarande situationen och ser fram emot en normaliseringsperiod då det kommer att handla om positiva saker, om vänskap, om fotboll. En vind av förändring blåser genom europeisk fotboll.

- Vi borde sluta med politik, komplotter, intriger, dålig transparens, egenintressen och sätta fotbollen först. Det är vad jag lovar er alla, säger Ceferin.

Se Ceferins tacktal efter utnämningen i spelaren ovan.

Fakta: Aleksander Ceferin

Född: 13 oktober 1967.

Nationalitet: Sloven.

Familj: Fru och tre barn.

Yrke: Advokat, har arbetat i familjens advokatfirma, med specialområdet att företräda elitidrottare och idrottsklubbar.

Fotbollsmeriter: Sitter i styrelsen för amatörklubben Ljubljana Lawyers, var styrelsemedlem i Olimpija Ljubljana 2006—2011, valdes till ordförande i Sloveniens fotbollsförbund 2011.

Källa: Uefa.com

Publicerad 2016-09-14 kl 11:06

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER