Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Nilsson blir Čeferins närmaste man - utsedd till vicepresident: "Väldigt goda vänner"

Sverige (dam)

Karl-Erik Nilsson blev inte bara invald i Uefas exekutivkommitté.
Utan även utsedd till förste vicepresident av Aleksander Čeferin.
- Vi har ett väldigt gott förtroende för varandra, säger SvFF-ordföranden i en längre intervju med Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Under onsdagen blev Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson invald i Uefas exekutivkommitté. Han fick flest röster av alla kandidater, 50 av 55, och ska nu sitta på Nordens mandat under den kommande fyraårsperioden.

- Det känns otroligt bra. Det har ju varit ett svenskt strategiskt mål under några år och sen när jag strax innan jul fick förtroendet att bli Nordens gemensamma kandidat så har vi tillsammans och jag framför allt jobbat med det. Jag har träffat många kollegor och känt ett gott stöd. Men det var först i går jag visste vad det skulle bli och jag fick ju ett fantastiskt gensvar, ett massivt stöd av hela fotbolls-Europa, säger Nilsson när Fotbollskanalen når honom under torsdagskvällen.

ANNONS

Nilsson säger inte ha varit säker på att han skulle bli invald.

- Nej, absolut inte. Men man har ju en känsla när man är ute och träffar folk, men folk är ju också artiga, vänliga och trevliga. Vi hoppades naturligtvis och många har ju sagt och tyckt under de här resorna att: "Klart att Norden ska ha en representant", men det var först i går vi kunde andas ut. Sen att det blev ett så fantastiskt bra resultat, det kunde nog ingen drömma om och allra minst jag.

Du fick flest röster av alla, vad innebär det?
- Det innebär att man har ett väldigt starkt mandat, det är väldigt skönt att ge sig in i ett nytt uppdrag och känna det. Samtidigt för det med sig ett stort ansvar att det är många som gett stöd. Då är det många som förväntar sig att det inte bara dröjer fyra år innan man dyker upp igen och ber om nytt stöd, utan nu är det ju arbete som kommer till. Nu måste jag följa upp det här med att lyssna, resonera och jobba med de olika medlemsländerna.

ANNONS

Vad vill du fokusera på i ditt arbete i kommittén?
- Det är väldigt många frågor. Dels har det redan tagits ett antal viktiga beslut om öppenhet, ett förändrat arbetssätt och gott styrelseskick. Vi har fattat ett beslut om mandattidsgräns (man får max sitta i kommittén under tre mandatperioder/tolv år), om åldersgräns (70 år) och att man måste ha en aktiv roll i ett nationsförbund för att kunna vara med i kommittéerna.

Nilsson vill först och främst sätta sig in i sitt nya uppdrag, men har också tankar på vad som behöver förändras.

- Vi vill fortsätta arbeta med de frågorna som är angelägna, som är väldigt lika de vi har i Sverige. Även internationellt handlar det om att få fler att vara med, och vi vill göra en massiv satsning på damfotbollen. Den lanseras den 1 juni och handlar om en kraftig rekryteringskampanj för spelare och ledare, men också en massiv marknadsföringsinsats. Det är första gången som Uefa gör det här på riktigt. Vi i Sverige ser en enorm potential i damfotbollen och det känns bra att även Uefa insett att den finns.

ANNONS

Ni behöver väl också få in fler kvinnor i till exempel exekutivkommittén (Florence Hardouin är ensam kvinna i kommittén just nu)?
- Det måste vara det långsiktiga målet, att vi får en väldigt mycket bättre balans. Men det är väldigt beroende av hur det ser ut i nationsförbunden. Det finns inte en enda kvinnlig förbundsordförande i Europa, det finns oerhört få viceordföranden och väldigt få generalsekreterare. Vi behöver rekrytera fler kvinnliga fotbollsledare och det kommer säkert ta sin tid, men det är naturligtvis nödvändigt att vi blir bättre på det området.

Inte nog med att Karl-Erik Nilsson blev invald i Uefas exekutivkommitté, han har direkt utsetts till förste vicepresident för organisationen.

- Otroligt roligt. Bara några minuter innan vi hade vårt konstituerande möte hade jag och några ytterligare ett samtal med presidenten där han meddelade detta. Det är otroligt smickrande, och med det starka mandat jag fick blev det dubbel glädje. I det fallet har jag naturligtvis en väldigt god position och det känns oerhört stimulerande.

ANNONS

Det var Čeferin själv som utnämnde dig till vicepresident?
- Ja, enligt Uefas stadgar är det presidenten som avgör vilka som ska vara vicepresidenter.

Nilsson utsågs till förste vicepresident, medan Fernando Gomes, Reinhard Grindel, Grigoriy Surkis och Angel Maria Villar Llona utsågs till vicepresidenter. De fyra andra vicepresidenterna har speciella ansvarsområden, till skillnad från Nilsson.

- Det innebär att man är ställföreträdare för Uefa-presidenten i den mån han inte kan vara med på olika former av aktiviteter. Jag tycker det är ganska skönt att jag får ett mer generellt uppdrag och att jag inte har något speciellt ansvarsområde.

I september förra året publicerade norska magasinet Josimar en lång artikel där de presenterade uppgifter om en kohandel som inkluderat bland annat Fifa-presidenten Gianni Infantino och just Karl-Erik Nilsson. Magasinet uppgav att Infantino ville att orutinerade slovenen Aleksander Čeferin skulle bli ny Uefa-president och att han genom sin norske rådgivare Kjetil Siem fått de nordiska länderna att gå med på att först av alla länder gå ut och stötta Čeferin i utbyte mot löften om att få arrangera EM 2024 eller 2028. SvFF sägs ha varit drivande i den processen och enligt Josimar ska dessutom Karl-Erik Nilsson ha blivit lovad just en plats i Uefa:s exekutivkommitté - och en plats som vicepresident - från 2017.

ANNONS

Hur mycket tror du att det faktum att du och Norden stöttade Čeferin i presidentvalet spelade in när han valde dig till förste vicepresident?
- Vi känner varandra väl sen många år tillbaka och vi har ett väldigt gott förtroende för varandra. Det är klart att det har en väldigt stor betydelse, men det som kanske var helt avgörande var nog det otroligt starka mandat som jag fick i samband med kongressen. Det fällde nog avgörandet till slut, men jag vet faktiskt inte. Jag ställde inte frågan, men det var nog en kombination av flera saker.

Hur skulle du beskriva din relation med Čeferin?
- Vi är väldigt goda vänner och hans värderingar ligger så otroligt nära de som vi har i det nordiska perspektivet. Han är en väldigt god fotbollskompis, men jag är god kompis med de andra ordförandena i Europa också. Men vi har en väldigt, väldigt bra relation. Jag tycker att han är en oerhört duktig och målmedveten ledare som kommer betyda mycket för Uefa.

ANNONS

Hur tänker du kring att det föll ut precis så som Josimar skrev i höstas, att du nu fick platsen som vicepresident i Uefa?
- Jag log då och jag fortsätter att le, därför att den typen av spekulationer kan man ägna sig åt i bland annat media. Jag kan bara konstatera att det var först i går som det var möjligt i och med att jag blev invald, och det var först genom att få det starka mandatet som jag fick av hela fotbolls-Europa som det kunde bli möjligt. Då blev det möjligt och det är så klart fantastiskt glädjande. Jag får förhålla mig till verkligheten, säger Nilsson och fortsätter alltså att dementera uppgifterna från Josimar.

Nyligen avslöjade samma norska magasin, Josimar, att utländska gästarbetare utnyttjas i bygget av VM-arenan i St. Petersburg. Många av gästarbetarna kommer från Nordkorea och enligt fackliga organisationer och människorättsorganisationer arbetar de under slavliknande förhållanden. Josimar kunde också berätta att minst fyra personer dött mellan augusti och jul förra året i samband med arenabygget.

ANNONS

Karl-Erik Nilsson lovar nu att de nordiska förbunden ska agera efter uppgifterna som kommer fram i Josimar.

- Vi reagerar otroligt starkt på alla former av att man inte följer de mänskliga rättigheterna eller de villkor som ska vara gällande för arbetare, oavsett om det är på arbetet eller i livet i övrigt. Det är därför vi nordiska länder varit så aktiva runt just Qatar 2022. Nu kom de här uppgifterna fram och vi kommer agera på samma sätt, genom att ställa frågan till Fifa om vad som ligger bakom och om uppgifterna är korrekta. Sen kommer vi begära att Fifa utreder det här och återkommer med svar kring hur läget är.

- Alla typer av brott mot mänskliga rättigheter eller levnads- och arbetsvillkor som vi i övriga världen tycker är rimliga ogillar vi å det skarpaste och fördömer. Vi förväntar oss att Fifa kommer tillbaka med information kring hur statusen är i frågan. Vi har naturligtvis väckt frågan med Fifa och det kommer en Fifa-kongress ganska snart, i början av maj. Då förväntar vi att vi i samtal med Fifas representanter kan få mer information om läget.

ANNONS

Hur ser du på de problemen som omgärdar Ryssland överlag och det VM som kommer 2018?
- Det beslut som Fifa fattade 2010, när de tilldelade Ryssland och Qatar mästerskapen... Hela efterdyningarna av det har ju handlat om ett antal frågor som dykt upp. Nu ser vi att Fifa ska in i ett annat system där man mycket noggrannare kräver att man ska leva upp till FN:s krav om mänskliga rättigheter, att man lever upp till fackliga organisationers krav gällande arbetsvillkor och att man har en mycket mer tydlig teknisk utvärdering av kommande VM-arrangörer. Dessutom är det viktigt att kongresserna i fortsättningen, alla 211 medlemsländer, fattar beslut om VM-arrangörer.

- Hade man haft ett omsorgsfullare arbete inför 2010 då hade man inte behövt ha så många frågor som dyker upp under resans gång, så många oklarheter. Det är vi naturligtvis kritiska till, men samtidigt är vi nöjda över att Fifa har en annan struktur inför framtiden så att vi förhoppningsvis slipper det här med framtida arrangörer. Nu när de här uppgifterna kommit fram förväntar vi oss att Fifa reder ut de frågetecken som finns kopplat till Ryssland. Här gäller det att vi får snabba besked eftersom 2018 är runt hörnet.

ANNONS

Uefas president Aleksander Čeferin har dock duckat frågor om problemen i Ryssland. I samband med onsdagens kongress fick slovenen svara på frågor från media under en presskonferens. Då frågade norska Nettavisen hur Čeferin som ordförande i "Organising Committee for Fifa Competitions" ser på Josimars avslöjande. Kommittén har ansvaret för alla Fifas turneringar, däribland VM i Ryssland 2018.

Men Čeferin hävdade då att han inte leder kommittén.

- Jag är inte ordförande för den kommittén, och jag vet ingenting om några nordkoreaner, sa han enligt Josimar.

På Fifas hemsida står Uefa-presidenten uppsatt som ordförande för kommittén och i tisdags bekräftade det danska fotbollsförbundets ordförande Jesper Möller för Ekstrabladet att Čeferin har just den rollen. Möller är medlem i kommittén.

ANNONS

När Josimar under presskonferensen konfronterade Čeferin med det faktum att Fifa bekräftat att han är ordförande för kommittén sa han:

- Jag har redan svarat på den frågan. Kan ni snälla ställa några seriösa frågor nu?

Fifas mediachef, svenske Hans Hultman, har dock förklarat för Josimar att Čeferin trots allt är ordförande för kommittén, som hade ett möte så sent som i förra veckan. Det mötet leddes av ingen mindre än Aleksander Čeferin, berättar Hultman.

Čeferin undviker helst frågor om Ryssland, som han har uppgetts ha starka kopplingar till. När Josimar i september frågade Uefa-basen om han var orolig för något runt VM i Ryssland svarade han:

- Varför skulle jag?

Josimar påpekade då att landet haft problem med dopingavslöjanden, varit drabbat av matchfixningsskandaler, hade supportrar som slogs i samband EM 2016 i Frankrike, att Ryssland är involverat i situationerna runt Ukraina och Syrien, att det finns stora frågetecken kring gästarbetares rättigheter inför VM och likadant om Ryssland är en säker plats att resa till för homosexuella supportrar. Čeferins svar? 

ANNONS

- Det finns två typer av människor: positiva och negativa. Jag är positiv.

Förra hösten kunde Josimar avslöja att Rysslands vice premiärminister och tidigare idrottsminister Vitalij Mutko, som också suttit i Fifas exekutiva kommitté och varit ordförande för Rysslands fotbollsförbund, låg bakom processen som fick Čeferin vald till Uefa-president.

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson duckar i sin tur att kommentera att Čeferin inte vill veta av problemen i Ryssland eller att han ljög om sin roll i "Organising Committee for Fifa Competitions".

- Det har jag inte uppmärksammat. Det har jag inte tagit del av. Där får jag nog be om att få återkomma i sådana fall. Det får ju han svara på själv i första hand, vad han har känt till och inte känt till. Det kan inte jag kommentera, det får han hantera själv.

ANNONS
Publicerad 2017-04-06 kl 21:51

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto