Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ny klubblagsturneringen i praktiken klar - tredje turnering ser ut att införas

UEFA

Av allt att döma blir det en tredje klubblagsturnering i Europa.
Allt som behövs är grönt ljus från Uefas exekutivkommitté.
Det bekräftade European Club Associations president Andrea Agnelli under tisdagen.
Jag tror inte att det här kommer ha någon större betydelse för Sverige, säger Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

För en vecka sedan gick den tyska tidningen Sport Bild ut med uppgifter om att en tredje klubblagsturnering i Europa på herrsidan planerades av Uefa. Tidningen rapporterade då att alla tre turneringar, CL, EL och den nya turneringen skulle få 32 lag vardera. Det skulle alltså innebära att antalet lag i Europa League minskas från 48 till 32.

På tisdagen bekräftade så Andrea Agnelli, som är president i klubborganisation European Club Association och även är representant för organisationen i Uefas exekutivkommitté, att allt som saknas för en ny turnering är grönt ljus från just Uefas exekutivkommitté.

Annons

Turneringen, som alltså med största sannolikhet kommer att införas, planeras att påbörjas säsongen 2021/2022. Brittiska The Independent skriver att den sista delen i beslutsprocessen bara är "en formalitet".

- I väntan på beslut av Uefa ExCo har grönt ljus getts för att introducera en tredje tävling, vilket ger totalt 96 antal lag, säger Agnelli.

Formatet för turneringen eller vad det skulle innebära för svenska lag är ännu oklart.

- I grunden handlar det om att vi vill ha fler lag, från fler ligor som ska kunna spela i Europa. En utökning med 16 lag är det som vi tycker är rimligt och det är det som är förslaget som är på väg att gå igenom, säger MFF:s vd Niclas Carlnén, som är styrelseledamot i ECA, till Fotbollskanalen.

Vad är det primära till att ni tycker att det behövs? Varför är det här bra?

Annons
- Att möta internationellt motstånd bidrar både med kvalitet till i vårt fall allsvenskan, men också intresse från spelare att stanna kvar eller komma till allsvenskan och andra ligor i samma storlek. Drömmen att få spela Europa ska bli ännu mer realistisk.

Vad innebär det här för Sverige och svenska lag?
- Det vet man inte riktigt än. Det är många saker kvar, som till exempel ”access-list” som är väldigt viktigt. Vem är det som får tillgång till och blir direktkvalificerade eller får kvala. Men det är lite för tidigt att säga, det finns inga beslut tagna, mer än just att vi vill att man verkligen prioriterar den linjen att det blir fler lag från fler nationer och att vi försöker maximera det så mycket som möjligt.

Om man rangordnar turneringarna så är Champions League högst, därefter Europa League. Ska man se detta som ett tredje steg där under?

Annons
- Så kan man nog resonera. Sedan finns det inga benämningar. Det kan bli så att man kallar allting för samma namn men att det finns olika nivåer i det. 

Enligt Carlnén är belsutet väl förankrat i Uefas exekutivkommitté.

- Jag tror att det finns en bred bas för det här, annars hade det inte kommit så långt och annars hade det inte Andrea släppt ut det som en nyhet i dag. Sedan ska man veta att det här är från 2021 så det är fortfarande några år kvar. Det är inte panik att bli färdig med detaljerna, däremot behöver man inom ett år veta detaljerna.

Fotbollskanalen har även varit i kontakt med Lars-Christer Olsson som är ordförande i ligaorganisationen European Leagues, och han är samtidigt representant för EL i Uefas exekutivkommitté. I Sverige har han dessutom posten som ordförande i Svensk Elitfotboll, Sef (intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan).

Annons

Han är kritisk till hur hela processen att ta fram förslaget har gått till.

Vad innebär det här för Sverige och de allsvenska klubbarna?
- Det är svårt att säga exakt nu, men enligt den presentation som vi har fått från Uefa kommer antalet nationsförbund som spelar internationellt att öka. Jag tror inte att det här kommer ha någon större betydelse för Sverige. Vi har inte sett förslaget på hur det ska se ut, hur många platser som ska tilldelas och så vidare, men det är troligare att det blir fler nationsförbund som får plats än vad fallet är i dag och då kommer det inte ha så stor betydelse för de svenska lagen, säger han.

- Det kan möjligen vara så att Sverige genom sin rankning ligger så högt upp att vi får ett direktkvalificerat lag (i tredje turneringen), eller något i den stilen. Men det kommer inte bli fler svenska lag i tävling. Det tror jag inte.

Annons

Innebär det att det skulle bli något färre svenskt lag i Europa League-kvalet och att det kanske flyttas över till den tredje turneringen?
- Om man utökar (Europa League) till två divisioner så blir förmodligen kvalet dit ”kortare” (till tredje turneringen). Sen vet jag inte exakt hur de har tänkt sig att man ska lösa fördelningen mellan Europa League 1 och Europa League 2 (tredje turneringen). Jag har ingen aning om hur de har tänkt fördela pengarna, om Europa League 1 ska ha lika mycket pengar som Europa League 2. Därför är det svårt att säga vilka effekter det får. 

Vet du vilka ligor som är aktuella för den tredje turneringen?
- Man kommer gå längre ner i rankningssystemet. De länder och ligor och klubbar som i vanliga fall startar tidigt i kvalet (till Europa League) kommer ha en bättre chans att nå den tredje turneringen. Men det finns inte tillräckligt mycket detaljer för att kunna säga något om det. De säger att de fortfarande jobbar med det här.

Annons
Publicerad 2018-09-11 kl 11:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto