Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Storklubbar slår tillbaka mot Uefa: "Obegripligt"

Super League 2021-05-26 kl 20:45

Uefa är på väg att straffa Barcelona, Juventus och Real Madrid för att klubbarna inte hoppat av Super League.
Nu slår storklubbarna tillbaka i ett gemensamt pressmeddelande.
"Uefas inledande av disciplinära förfaranden är obegripligt", står det i pressutskicket. 

Foto: Bildbyrån.

Uefa har sedan tidigare gett besked om att förbundet straffar de nio klubbar som först var med i Super League, men sedan drog sig ur. De blir av med fem procent av det de tjänar på att vara med i en internationell turnering nästa säsong, samtidigt som de måste betala 15 miljoner euro, runt 150 miljoner kronor, till gräsrotsfotbollen. De återstående tre klubbarna - Barcelona, Juventus och Real Madrid - har i sin tur ännu inte dragit sig ur projektet.

Uefa meddelade under tisdagen att förbundet tagit nästa steg i processen gällande att straffa klubbarna, då man nu inlett förfaranden gentemot dem. Ännu är det oklart vad det kan bli för typ av straff, men enligt Cadena COPE avser Uefa att stänga av klubbarna från spel i Champions League, samt dela ut stora bötesbelopp. 

ANNONS

Nu slår storklubbarna tillbaka mot Uefa i ett gemensamt pressmeddelande, som publicerats på klubbarnas hemsidor under onsdagskvällen.

I pressmeddelandet står det att de tycker att Uefas inledande av disciplinära förfaranden är "obegripligt", då en domstol i Madrid har bett EU-domstolen om att undersöka om Fifa och Uefa bryter mot EU:s konkurrensregler i och med att framför allt Uefa försöker stoppa superligan. Klubbarna skriver även vidare att en domstol gjort tydligt för Uefa att inte vidta åtgärder medan det pågår rättsliga förfaranden. 

Klubbarna skriver även att Super League är till för att främja och förbättra situationen för europeisk fotboll, då målet är att öka intresset för fotbollen och erbjuda supportrar den bästa möjliga upplevelsen. Klubbarna anser vidare att det är viktigt, då det just nu råder en osäker ekonomisk situation i fotbollsvärlden. 

ANNONS

"Istället för att utforska sätt att modernisera fotbollen genom en öppen dialog förväntar sig Uefa att vi drar tillbaka det pågående domstolsförfarandet som ifrågasätter deras monopol på europeisk fotboll. Barcelona, ​​Juventus och Real Madrid, alla över hundra år gamla, kommer inte att acceptera någon form av tvång eller oacceptabelt tryck", står det i pressutskicket på Barcelonas hemsida. 

Det var i slutet av april som tolv storklubbar (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, AC Milan, Inter, Atlético Madrid, Juventus, Barcelona och Real Madrid) gick ut med att de kommit överens om att bilda en superliga vid namn, "the Super League". Det resulterade i massiv kritik och att Uefa hotade med att klubbarna skulle bli utslängda från alla tävlingar i Europa, precis som att spelarna, som tillhör klubbarna i superligan, inte skulle få representera sina landslag i mästerskap. Flera storklubbar valde därmed att lämna projketet, som nu är lagt på is. 

ANNONS

FAKTA

Så såg det initiala formatet ut för Super League

✓ Super League ska spelas mitt i veckorna, precis som Champions League och Europa League

✓ Tolv klubbar är "grundare" och det rör sig om Milan, Juventus, Inter (Italien), Atletico Madrid, Real Madrid, Barcelona (Spanien), Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham (England).

✓ Ligan ska bestå av 20 lag. De 15 "grundarna" (enligt pressmeddelandet förväntas ytterligare tre klubbar ansluta till den gruppen innan första säsongen) plus fem klubbar som årligen kvalar sig in kopplat till hur de presterat säsongen innan.

✓ Superligans första matcher är tänkta att spelas i augusti och lagen ska först delas upp i två grupper bestående av tio lag. I gruppspelet ska lagen möta varandra både hemma och borta, och de tre bästa lagen i vardera grupp går vidare till kvartsfinal. Fyrorna och femmorna gör upp i ett play off (dubbelmöte) om de två sista kvartsfinalplatserna. Kvartsfinalerna och semifinalerna kommer vara dubbelmöten. Finalen, som ska spelas i maj, blir ett enkelmöte på neutral mark.

✓ Klubbarna har som plan att skapa en liknande superliga på damsidan.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto