POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
PREMIER LEAGUE

Özil bekräftar: Lägger landslagsskorna på hyllan

Foto: Bildbyrån

Mesut Özil lägger landslagsskorna på hyllan.
Det bekräftade han i dag via sitt Twitter-konto. 
"Jag kommer inte längre att spela för Tyskland på internationell nivå", skriver han i ett brev Twitter. 

Arsenals tyske landslagsman Mesut Özil, 29, var i sommar uttagen i Joachim Löws tyska VM-trupp, men blev i likhet med övriga i landslaget kritiserad för sina insatser i Ryssland, där Tyskland fick lämna turneringen redan efter gruppspelet. 

Özil fick även inför och efter mästerskapet motta kritik från både supportrar och landslagsledningen för att han ihop med lagkamraten och landslagsmannen Ilkay Gündogan tog en bild med Turkiets kontroversielle president Recep Tayyip Erdogan, vilket ledde till en stor känslostorm i Tyskland. 

- Vi tryckte aldrig på någon spelare till att göra något, men vi försökte att övertyga dem. Vi lyckades inte med Mesut (Özil). Det är anledningen till att vi kunde ha lämnat honom utanför av sportsliga skäl, sa tyske landslagschefen Oliver Bierhoff enligt den tyska tidningen Bild efter uttåget i Ryssland. 

Nu meddelar Özil, via sitt Twitter-konto, att hans landslagskarriär är över, samtidigt som han riktar kritik mot det tyska fotbollsförbundet.  

"Jag kommer inte längre att spela för Tyskland på internationell nivå, medan jag har den här känslan av rasism och respektlöshet. Jag brukade bära den tyska tröjan med stolthet och glädje, men nu gör jag inte det. Det har varit ett svårt beslut för mig eftersom att jag alltid fått allt av mina lagkamrater, ledarstaben och av bra människor i Tyskland. Men när högt uppsatta människor i DFB (det tyska fotbollsförbundet) behandlar mig respektlöst för mina turkiska rötter och själviskt sätter mig i politisk propaganda, så är det tillräckligt. Det är inte av den anledningen som jag spelar fotboll och jag vill inte bara luta mig tillbaka och inte göra något åt det. Rasism ska aldrig vara accepterat", skriver han i ett långt brev på Twitter.

Özil kritiserar vidare främst det tyska fotbollsförbundets ordförande Reinhard Grindel för hans hantering av bilden med Erdogan, men även för att han ska ha uttryckt rasism. 

"Jag tänker inte längre acceptera att vara en syndabock på grund av att han (Reinhard Grindel) inte kan sköta sitt jobb. Jag vet att han ville ha bort mig från laget efter att den där bilden blev publicerad", skriver Özil i brevet. 

"I Grindels och hans anhängares ögon, så är jag tysk när vi vinner och invandrare, när vi förlorar. Detta trots att jag betalar skatt i Tyskland, skänker faciliteter till tyska skolor och vann VM med Tyskland 2014", skriver han vidare. 

Vidare drar han även en parallell till tidigare landslagsmännen Miroslav Klose och Lukas Podolski, som utöver tysk bakgrund, även har polsk bakgrund. 

"Min vän Lukas Podolski och Miroslav Klose blir aldrig refererade till tysk-polacker, så varför är jag tysk-turk? Är det för att det är just Turkiet? Beror det på att jag är muslim? Jag anser att det här är ett viktigt ämne".

Özil uttalade sig även tidigare i dag i ett brev på Twitter om bilden med Erdogan och skrev bland annat så här då:

"Det spelar ingen större roll vem som är president - vad som spelar roll är att han (Erdogan) är president, och det är något man får respektera. Det kan vara svårt att förstå men jag skulle ha tagit bilden med honom, oavsett hur det hade gått i förra valet eller i valet innan dess".

Özil gjorde totalt 23 mål på 92 landskamper för det tyska landslaget och var bland annat med och tog laget till VM-guld i Brasilien 2014 och VM-brons i Sydafrika 2010. 

Läs hela Özils brev i Twitter-inlägget nedan. 

Publicerad 2018-07-22 kl 20:23
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå