TV: VM-guld till Frankrike – efter galen final mot Kroatien

Fotbolls-VM 2022

I den målrikaste VM-finalen sedan 1966 slog Frankrike Kroatien med 4-2.
Därmed tog fransmännen sitt andra guld i turneringens historia.
- Jag vet inte var jag är, jag är lycklig, säger Antoine Griezmann till Fifa.

Se höjdpunkterna från VM-finalen i spelaren ovan. Kommentatorer: Glenn Strömberg och Chris Härenstam, SVT.

På Luzjniki-stadion i Moskva avgjordes VM-finalen 2018. På ena sidan Frankrike, på den andra Kroatien.

”Hemmalaget” var ute efter sitt andra guld i historien, Kroatien jagade sitt första.

I en match som innehöll det mesta – bland annat mängder av mål, VAR-granskning, en supertavla och planstormning – gick Frankrike segrade i den målrikaste VM-finalen sedan 1966.

Kroatien öppnade matchen piggt, men det var Frankrike som satte matchens första mål i den 18:e minuten. På en fast situation för Frankrike blev Mario Mandzukic olyckligt självmålsskytt. Den kroatiske semifinalhjälten fick en lätt touch på Antoine Griezmanns frispark och styrde bollen i eget mål.

I frisparkssituationen gick Griezmann ner enkelt i en duell med Marcelo Brozovic och det var starka kroatiska protester mot domslutet.

I den 28:e minuten skulle Kroatien komma tillbaka. Ivan Perisic, som stod för ett mål och en assist i semifinalen, fick bollen strax utanför straffområdesgränsen och tryckte till direkt. Via en lätt touch på en försvarare styrde bollen in i det bortre hörnet fram till 1-1.

Frankrike återtog dock ledningen i den 38:e minuten. 1-1-skytten Perisic fick bollen på handen och domaren pekade på straffpunkten efter VAR-assistans. Antoine Griezmann rullade kallt in 2-1 för fransmännen.

Kroaterna visade direkt i andra att man inte tänkt vika ner sig. Ante Rebic tvingade tidigt Hugo Lloris till en vass räddning.

Men en knapp kvart in skulle fransmännen ändå utöka. Paul Pogba avlossade ett skott som täcktes av försvaret. Mittfältaren plockade upp sin egen retur och curlade in 3-1.

När Kylian Mbappé i den 65:e minuten drog till med ett lurigt skott utanför straffområdet och satte 4-1 såg matchen avgjord ut. Anfallaren blev därmed den förste tonåringen att göra mål i en VM-final sedan Pelé 1958. Mbappé blev dessutom den tredje yngste att spela en VM-final, med 19 år och 207 dagar. När Frankrike senast tog VM-guld, 1998, var anfallaren inte ens född.

Det skulle dock inte dröja många minuter innan det kroatiska hoppet vaknade. Hugo Lloris stod för en supertabbe när han försökte dribbla Mario Mandzukic men istället bjöd på ett reduceringsmål.

Några fler mål skulle det inte bli. Frankrike fick fira sitt andra VM-guld genom tiderna.

- Det är en dröm.

Förbundskaptenen Didier Deschamps:

- Det är så vackert, det är fantastiskt för spelarna. Det är en ung generation.

- Vi spelade inte fantastiskt i dag, men vi visade stor mental styrka. Vi gjorde fyra mål och vi förtjänade det.

Lagens startelvor:

Frankrike: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Pogba, Kanté - Mbappé, Griezmann, Matuidi - Giroud.

Kroatien: Subasic - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic - Rakitic, Brozovic - Rebic, Modric, Perisic - Mandzukic.