TV: Jättefiasko för Tyskland i premiären – inhoppande Asano frälste Japan

Takuma Asano byttes in och fixade en seger.
- Jag tycker verkligen att Japan förtjänar att vinna, säger Mikael Lustig i studion.

Se Japans kvittering i spelaren ovan.

På onsdagen klev Tyskland in i VM 2022 då man ställdes mot Japan i gruppspelet. "Die Mannschaft" fick då klara sig utan Bayern München-yttern Leroy Sané som är skadad.

Förbundskapten Hansi Flick saknade dock inte stjärnor att välja mellan. I startelvan återfanns bland andra Thomas Müller och Kai Havertz. Däremot petades Bayern München-stjärnan Leon Goretzka, då Ilkay Gündogan startade på det centrala mittfältet tillsammans med Joshua Kimmich.

Flera av de japanska namnen i onsdagen startelva känns igen från tyska Bundesliga. Däribland Ko Itakura, Wataru Endo, Maya Yoshida

När matchen blåstes i gång var det inte het oväntat tyskarna som stod för det största bollinnehavet. Men man kunde snabbt ana att Japans blixtsnabba omställningar skulle kunna såra Tyskland ordentligt. Efter åtta minuter gjorde Japans Daizen Maeda 1-0 efter en minst sagt snabb omställning. Men målet dömdes bort för offside.

- Rüdiger verkar ha hyfsat bra koll på situationen. Men det är precis det här som kommer göra att Tyskland får en otäck känsla, säger C Mores kommentator Hanna Marklund i sändningen.

Ett rejält uppvaknande från Tyskland som inte tycks ha blivit alltför skrämda av det bortdömda målet. Man hämtade sig och bjöd därefter på några vassa avslut. Joshua Kimmich stod för ett stenhårt skott utifrån som gick mot den vänstra stolpen. Men Shuichi Gonda svarade med en briljant räddning. Även Ilkay Gündogan hade flera lägen.

Det var inte många gånger som Japan tog sig över på tyskarnas planhalva, men omställningarna var fortsatt farliga. Tyskland närmade sig ett ledningsmål och efter 26 matchminuter VAR-granskades en straffsituation, men det blev inget.

Chansen kom i stället knappt tio minuter senare. Då stod Japans Gondo för en efterslängning strax efter han fällt en tysk anfallare. Domaren pekade tveklöst på straffpunkten. Gündogan klev fram och tryckte dit 1-0.

- Han är hur säker som helst, Gündogan, säger Lena Sundqvist i sändningen.

Tysklands nittonårige stjärna Jamal Musiala aspirerade flitigt på utökning. I stället var det Serge Gnabry som hittade Kai Havertz till 2-0. Men efter granskning dömdes målet bort för offside.

När andra halvlek sparkades igång var det tydligt att Japan inte var uträknat. Ao Tanaka hittade Daichi Kamada i ett anfall som hade kunnat sluta illa för tysk del. Men Kamada avslutade en bra bit över mål. Hoppet om kvittering levde i allra högsta grad - och Japan närmade sig kvittering.

Men Tyskland var inte chanslöst. Målskytten från första halvlek, Gündogan, avslutade i stolpen. Och Tyskland forsatte trycka på Havertz, David Raum och Musiala i spetsen. Men Gondo höll Japan kvar i matchen när han räddade fyra avslut i samma anfall. Det skulle ge energi.

Efter ett briljant avslut av Junya Ito stod Manuel nöjer för en jätteräddning. Men det räckte inte. Bara två minuter senare stod Neuer för ytterligare en räddning, men returen från inbytte Ritsu Doan gick inte att stoppa. 1-1.

Sedan fick Japan vittring. Knappt tio minuter senare, i matchminut 83, tog Japan ledningen. Takuma Asano, som även han byttes in i andra halvlek, tog emot en långboll och satte fart mot Neuers mål. Vinkeln från högerkanten var snäv men Asano lyckades dundra in 2-1 i nättaket.

- Japan är ett fint tekniskt lag. Målen de gör och chanserna de skapar, det är kvalitet rakt igenom, fortsätter han.

Ett Tyskland på väg mot jättefiasko lyckades komma till några halvchanser. Det sista som hände i matchen var att Tyskland fick frispark i bra läge. Man flyttade upp precis hela laget och bollen landade hos Niklas Süle, men det inget farligt avslut.

Fiaskot var fullbordat när matchen slutade 2-1 till Japan.

"Denna grupp är nu vidöppen. Hansi Flick och hans tyska lag är under rejäl press. De måste jobba hårt för att ta sig vidare från gruppen. Japan är i en underbar position", skriver tidigare Englands-anfallaren Chris Stutton på BBC.

Tyskland: Neuer - Schlotterbeck, Süle, Rüdiger, Raum - Kimmich, Gündogan - Gnabry, Müller, Musiala - Havertz.

Japan: Gonda - Sakai, Itakura, Yoshida, Nagatomo - Endo, Tanaka - Ito, Kamada, Kubo - Maeda.

Tyskland-Japan sänds på TV4 samt streamat på cmore.se, med avspark 14.00.