Den svenska succén fortsätter.
Sverige besegrade Japan med 2-1 och är därmed klart för VM-semifinal.
Där väntar Spanien.

I spelaren ovan ser du höjdpunkter från matchen.

Det svenska landslaget har anledning att fira. De blågulas glädje visste knappast några gränser efter segern mot Japan i VM-kvartsfinalen.

- Vi drog lärdomar från USA-matchen och kom in och visste att i det fysiska spelet är vi starkare än Japan. Vi försökte utnyttja det så mycket som möjligt och åt upp de i början. Till slut kunde vi använda vårt passningsspel, säger Filippa Angeldal till Viaplay.

Svenskorna gjorde det som krävdes och vann – trots rafflande minuter i slutet. Sverige besegrade Japan med 2-1 och är därmed klart för semifinal.

- Det är otroligt, helt magiskt! Vi sliter i dag och spelar den fotboll vi vill spela, säger Angeldal till Viaplay.

Matchinledningen var intensiv. Lagen turades om att ha bollen, utan att komma till några riktigt klara målchanser.

I den 24:e minuten fick Sverige ett jätteläge. Stina Blackstenius kom fri mot den japanska målvakten och drog till med en yttersida som gick utanför.

I den 32:a minuten spräckte Blågult nollan. Bollen landade vid Amanda Ilestedts fötter efter en rörig situation och kunde dunka in 1-0 för de blågula. Det är hennes fjärde mål i turneringen.

Tio minuter senare var det nära ett nytt svenskt mål. Kosovare Asllani befann sig någon meter utanför straffområdet och hon drog till med kraft på en studsande boll som sedan tog i stolpen.

Sverige var sedan nära att få en drömstart på den andra halvleken också. Johanna Rytting Kaneryd tog sig fram längs högerkanten och bjöd på ett tungt skott som gick utanför målramen.

Blågult tilldelades därefter en straffspark efter en VAR-granskning på en handssituation. Filippa Angeldahl klev fram och skickade kyligt in elvameterssparken till 2-0.

- Jag känner mig bekväm med straffar och jag kände att jag hade det i mig. Då är det bara att sätta den, säger målskytten till Viaplay.

Med kvarten kvar av ordinarie speltid tilldelades Japan en straff då Madelen Janogy gjorde ner en motståndare i straffområdet. Riko Ueki klev fram - och träffade ribban. En miss, alltså.

Sverige åkte på en smäll i den 87:e minuten. Honoka Hayashi höll sig påpassligt framme på ett misstag från Magdalena Eriksson (som misslyckades att rensa en boll i straffområdet) och kunde trycka in 1-2.

- Vi har någon gen i kroppen nu som gör att det ska bli spännande. Om man vinner kan jag köpa att det efteråt blir lite roligare om det är spännande, säger Peter Gerhardsson till Viaplay.

Japan tryckte sedan på i slutet – men de blågula stod emot.

Sverige möter nu Spanien i semifinal på tisdag.

-Spanien påminner lite om Japan. Däremot så kanske de är lite mer aggressiva i sitt försvarsspel. Naturligtvis en jättetuff match. Jag gillar att möta lag som Japan och Spanien, det är utmanande. Jag möter gärna Spanien, säger Gerhardsson till Viaplay.

Sverige: Musovic - Björn, Eriksson, Ilestedt, Andersson- Rubensson, Asllani, Angeldahl - Rytting Kaneryd, Blackstenius, Rolfö.

Japan: Yamashita - Takahashi, Kumagai, Minami - Shimizu, Nagano, Hasegawa, Sugita - Fujino, Tanaka, Miyazawa.