Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Därför är svenska VM-prestationen extra vass – Nederländernas spelare stjärnor i världens bästa lag

Sverige (dam)

LYON. Sverige har bara två startspelare som är utlandsproffs.
Lite skillnad mot Nederländerna.
- Vårt landslag började bli bra när spelarna stack utomlands, säger Vivianne Miedema.

3:41
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Nederländernas möte med Italien i spelaren ovan.

Sverige och Nederländerna möts i VM-semifinal vilket betyder att båda är bland de fyra bästa lagen i världen.

När det kommer till vilka klubbar spelarna håller till i så skiljer det sig ganska mycket mellan lagen.

I Sverige är majoriteten i allsvenskan medan de flesta nederländska spelarna är storstjärnor i några av världens bästa klubbar – något som gör den svenska VM-prestationen extra stark.

I Sveriges förmodade startelva är det bara två spelare som är utlandsproffs och det är ytterbackarna Hanna Glas, PSG, och Magdalena Eriksson, Chelsea.

Tre spelare är klubblösa. Hedvig Lindahls avtal med Chelsea har gått ut och samma sak gäller för Linda Sembrant och Sofia Jakobsson som inte förlänger med Montpellier.

ANNONS

Sex spelare i den förmodade startelvan håller till i allsvenskan och det är Elin Rubensson, Caroline Seger, Kosovare Asllani, Stina Blackstenius, Nilla Fischer och Lina Hurtig.

Lite skillnad mot Nederländerna som har spelare i några av världens bästa lag.

Lyon vann Champions League och där spelar Shanice van den Sanden (gjorde tre assist i finalen). I finalen besegrades Barcelona där Lieke Martens och Stefanie van der Gragt håller till.

Vivianne Miedema, Danielle van de Donk och Sari van Veenendaal spelar i det engelska mästarlaget Arsenal.

Dominique Bloodworth är i tyska mästarlaget Wolfsburg.

Inför matchen menar Miedema att en del av Nederländernas framgångar är att många av deras spelare har flyttat till bra klubbar utomlands, utvecklats och blivit stjärnor.

- Vi vann EM 2017 men jag kände att vi började bli bra innan. Fotbollen i Nederländerna blev bättre. ligan utvecklades och intresset blev större. Spelarna flyttade utomlands och då blev spelarna bättre. Sedan är det klarat att EM hjälpte oss, säger hon.
ANNONS

Men Nilla Fischer tycker inte att det spelar så stor roll att Nederländerna har fler spelare som är i väldigt bra klubbar ute i Europa.

- Speglar inte så mycket. Det är mer en faktabit att Nederländerna har det. Vi är två lag som är i semi båda två och som har möjlighet att ta guld. Klubbtillhörighet eller ej så har vi gjort det bra. Vi håller väldigt hög nivå oavsett klubb, säger hon.

Sveriges semifinalmöte med Nederländerna spelas på onsdag. Sändningen börjar klockan 19:30 på TV4, C More Fotboll och cmore.se. Matchstart är klockan 21.00.

Publicerad 2019-07-02 kl 07:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto