TV: Spanien vände mot Sydafrika - efter VAR-beslut och dubbla straffar

VM 2023 (dam)

Spanien var illa ute mot Sydafrika.
Då tog två straffmål från Jennifer Hermoso, det andra efter en sen VAR-granskning, laget tillbaka in i matchen och Spanien vann till slut med klara 3-1.

Spanien inledde starkast och riktade press mot det sydafrikanska målet och skapade ett par målchanser, bland annat hade Maria Leon en frispark tätt ovanför ribban.

Men istället slog Sydafrika till med matchens första mål. Efter en kontring lyfte Thembi Kgatlana läckert in 1-0 bakom Panos, något som var Sydafrikas första mål någonsin i VM.

Spanien gjorde två byten i halvlek för att sätta press på Sydafrika. Laget fick flera målchanser, men när bollen hamnade hos Mariona Caldentey efter en ribbträff av Jennifer Hermoso kastade sig Sydafrikas lagkapten Janine van Wyk och täckte undan skottet.

Men van Wyk, som stod för ett heroiskt försvarsarbete större delen av matchen, täckte en stund senare ett inlägg med ena armen och domaren blåste straff. Hermoso stegade fram och skickade Andile Dlamini åt ena hållet och bollen åt det andra.

Med tio minuter kvar fick Spanien straff igen. Efter en VAR-granskning dömde domaren att Nothando Vilakazi sparkat en motståndare i straffområdet, vilket även gav ytterbacken hennes andra varning. Vilakazi slog först undan bollen och träffade sedan med sina dobbar i låret på en spanjorska. Hermoso tog återigen hand om straffen och gjorde inget misstag andra gången och tryckte in 2-1 i burgaveln.

Spanien gjorde även 3-1 när Lucía García frispelades och rundade målvakten och enkelt rullade in bollen från nära håll. Målet blev matchens sista och Spanien tog därmed sin första seger någonsin i ett VM.

Spanien: Panos - Torrejon, Paredes, Leon, Corredera - Losada, Torrecilla, Putellas - Sampedro, Hermoso, Caldentey.

Sydafrika: Dlamini - Ramalepe, Vilakazi, Matlou, Van Wyk, Fulutudilu, Mthandi, Motlhalo, Kgatlana, Jane, Biyana.