Champions League över för Häcken – PSG till semifinal efter klar seger: "Viss kvalitetsskillnad i dag"

Women's Champions League

PARIS. 5-1 - så slutade dubbelmötet mellan PSG och BK Häcken.
Paris-laget är klart för semifinal medan Häckens resa slutade på Parc des Princes.
- Det klart att vi inte vill att det ska ta slut nu, säger Mak Lind.

Sent på torsdagskvällen skulle BK Häckens vara eller icke vara i Champions League avgöras. Den andra och sista kvartsfinalen mot Paris Saint-Germain väntade på Parc des Princes i Paris.

- Otroligt mäktigt, säger Monica Jusu Bah till Fotbollskanalen.

I den första kvartsfinalen förlorade Häcken hemma i Göteborg. PSG vann med 2-1 och Tabitha Chawinga avgjorde. Det gav Hisingslaget ett utgångsläge som innebar att det var vinna eller försvinna som gällde.

Häcken tvingades att resa till Paris utan Anna Anvegård, som har varit en viktig pjäs i de tidigare matcherna. För många gula kort höll henne borta från avgörandet. Detsamma gällde PSG-försvararen Thiniba Samoura.

I hemmalagets läger saknades även Jackie Groenen, Lieke Martens och Clare Hunt. Men till skillnad från den första kvartsfinalen var stjärnan Marie-Antoinette Katoto tillbaka från skada.

När startelvorna presenterades stod det klart att Häcken ersatt fler än bara Anvegård. Katariina Kosola utgick och ersattes av Elma Junttila Nelhage. Alice Bergström ersatte Anvegård och 16-åriga Felicia Schröder tog en plats i startelvan i stället för Clarissa Larisey.

PSG kastade om och ersatte Samoura och Groenen med Katoto och danska Amalie Vangsgaard.

När matchen blåstes i gång låg Häcken allt som oftast nära PSG-spelarna. Men när knappt tio minuter hade passerat hade man tappat markering på Katoto vid två tillfällen. Andra gången stod Jennifer Falk för en räddning.

Trion Monica Jusu Bah, Rosa Kafaji och Felicia Schröder, med en snittålder på knappt 19 år, hittade stundtals ett samspel i anfallsspelet. I försvarsspelet var Jusu Bah ofta långt nere på egen planhalva och försvarade.

När kvarten hade passerat visade Tabitha Chawinga på sina tekniska färdigheter. Hon tog sig förbi hela Häckenförsvaret och avslutade. Bollen gick till retur och hamnade på en felvänd Jusu Bah i straffområdet som kunde rensa.

PSG kom till klart fler anfall än Häcken men Häcken bjöd på ett par omställningar. Vid några tillfällen hittade Kafaji en djupledspassning till Jusu Bah eller Schröder, men hemmaförsvaret var med på noterna.

Efter att ha testat vid flera tillfällen var Chawingas sikte inställt i matchminut 27. Ett stenhårt avslut gick in via bortre stolpen. Ledning för PSG och en än brantare uppförsbacke för Häcken.

När den andra halvleken blåstes i gång dröjde det bara ett par minuter innan PSG hade ett jätteläge. Bollen lyftes in i straffområdet och Katoto kunde avsluta med en nick. Men Curmark fick undan bollen innan den hann över linjen.

Med 25 minuter kvar av ordinarie tid gjorde Mak Lind ett byte. Schröder klev av och ersattes av Larisey.

I minut 70 slog Korbin Albert till med ett skott utifrån. Det satt perfekt och 2-0 var ett faktum.

Då gjorde Häcken ytterligare två byten. Bergström ersattes av Kosola och Jusu Bah klev av med lindat lår. Matilda Nildén tog hennes plats och gjorde därmed Champions League-debut.

- Det var jättecoolt, något man har drömt om sedan man var lite, säger Nildén till Fotbollskanalen.

Men bytena hjälpte inte. När 74 minuter hade passerat hade PSG en 3-0-ledning efter ett nickmål av Katoto. Det blev matchens slutresultat.

- Det klart att vi inte vill att det ska ta slut nu. Men det finns också en verklighet och en viss kvalitetsskillnad i dag. Men det är otroligt kul att vara med och utmana i Europa och få spela den här typen av matcher. Nu känner jag en viss stolthet över att ha gjort det här Champions League-spelet, säger Mak Lind till Fotbollskanalen efter matchen.

PSG har kvalificerat sig till semifinal. Där väntar Lyon.

Paris Saint-Germain: Kiedrzynek - Le Guilly, Gaetino, De Almeida, Karchaoui - Albert, Geyoro, Baltimore - Vangsgaard, Katoto, Chawinga.

Häcken: Falk - Wijk, Rybrink, Luik, Nelhage - Fossdalsá, Curmark - Bergström, Kafaji, Jusu Bah - Schröder.