FEM SPANINGAR: "Falks prestation höll länge världsklass"

Women's Champions League

GÖTEBORG. BK Häcken och Chelsea FC spelade 1-3.
Här är Fotbollskanalens Lucas Werdelins fem spaningar från matchen.

Falks prestation höll länge världsklass
Jennifer Falk har blandat och gett under hösten i damallsvenskan och Champions League, men lagom till dubbelmötet mot Chelsea växlade 30-åringen upp - och har storspelat. I förra veckans bortamöte höll Falk nollan på Stamford Bridge och sämre var hon inte under de 60 första minuterna i dag. Blågultmålvakten var lika vältajmad i det offensiva spelet som suverän på linjen i den första halvleken och handparaden i slutminuterna höll världsklass. Där och då såg Häckenmålvaktens storspel ut att bära långt, men Häcken gick ner sig i den andra halvleken och det tredje baklängesmålet vill Falk nog ha tillbaka.

Tre lysande aktioner bakom kvitteringen
Efter en pigg start av Häcken såg Chelsea ut att koppla greppet om matchbilden efter det tidiga ledningsmålet och kvaliteten i och runt straffområdet var emellanåt tydlig. Häckens vindsnabba ytter Monica Jusu Bah hade fumlat med bollen ett par gånger, men efter en lysande djupledsboll från Elma Nelhage vann hon sin löpduell och satte in ett perfekt inlägg till Clarissa Larisey. Den efterföljande nicken var otagbar för Zecira Musovic, 1-1 på resultattavlan ett faktum och efter det åt sig Häcken in i matchen.

Klasskillnaden i straffområdet var tydlig
Precis som i tidigare matcher var Häcken livsfarligt i omställningarna, och det fick även Chelsea erfara efter bara några minuters spel när Anna Anvegårds skott smekte ribban. Även i den andra halvleken fick Anvegård en högklassig chans men träffade målramen ännu en gång - och på sätt och vis kändes det som att det var där matchen avgjordes. Chelseas prestation var inte på något sätt en maktdemonstration, men till sist var det tydligt att skärpan i de avgörande skott- och passningsmomenten skiljde lagen åt.

Domartavlan kan bli kostsam för Häcken
Redan i november stod det klart att Molly Johansson, 21, lämnar BK Häcken efter årsskiftet. I sin sista match bytte Mak Lind in henne med några minuter kvar - och sekunder senare hade Johansson nickat in 2-3-reduceringen inför ett stort publikjubel. Men målet vinkades av för offside. Helt felaktigt, av reprisbilderna att döma, då Johansson var klart onside. Besvikelsen var påtaglig hos Johansson, vars gulsvarta sejour såg ut att sluta på ett fint sätt. Även för Häcken kan det bortdömda målet komma att bli kostsamt med tanke på att en målskillnadshistoria med Chelsea och/eller Paris FC inte är otänkbar inför de två avslutande omgångarna.

Dubbla mardrömsresultat försvårar fortsättningen
Nej, med tanke på hur den första halvleken ändå utspelade sig sett till vassa målchanser lär Häcken vara rejält missnöjt med slutresultatet och framför allt prestationen i den andra halvleken. Ett plåster på såren såg ut att komma från Spanien, då det parallella mötet mellan Real Madrid och Paris FC länge såg ut att sluta 0-0, vilket trots förlusten hade gett Häcken ett fint utgångsläge inför avslutningen av gruppspelet. Men efter mål i minut 79 vann Paris matchen - vilket gör att toppstriden i grupp D blivit ett enda stort getingbo med Chelsea (åtta poäng) i topp, före Häcken (sju poäng) och Paris (sex poäng). Häckens hopp om avancemang lever förstås, men det ser betydligt tuffare ut nu än för några timmar sedan.

Publicerad 2023-12-20 kl 23:25